Dernek
Bültenler
Basın Bültenleri
Türk Kardiyoloji Derneği’nden, 8. Dünya Kalp Günü’nde davet: SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM Hep birlikte dengeli beslenelim, egzersiz yapalım, sigarayı bırakalım
Türk Kardiyoloji Derneği’nden, 8. Dünya Kalp Günü’nde davet: SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM Hep birlikte dengeli beslenelim, egzersiz yapalım, sigarayı bırakalım
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) bu yıl 30 Eylül’de sekizinci kez gerçekleştirilen Dünya Kalp Günü’nde, Türk halkını kalp ve damar hastalıkları ile bu hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını “sağlıklı kalpler için aile ve arkadaş çevrelerinde takım oluşturma” odağına oturtuyor. TKD’nin bu yılki Dünya Kalp Günü programı Bayer-Türk desteğinde gerçekleştiriliyor.
TKD’nin Dünya Kalp Günü Programının açılışını yapmak üzere düzenlenen basın toplantısında Başkan Prof. Dr. Çetin Erol “Dünyanın hemen her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Kalp ve Damar Hastalıkları açık arayla birinci ölüm nedenidir. Bilimsel araştırmalara göre gelecek 20 yıl içinde bu durum daha da ağırlaşacaktır. Bu hastalıklardan korunmak ne denli ekonomikse, hatta gelir artırıcı nitelikteyse; bu hastalıkların tedavisi bireyler, aileler ve toplumlar için hem manen hem maddeten o denli pahalıdır. Uzmanlar, basın mensupları, eğitimciler, sporcular, toplumun her alandaki düşünce ve davranış önderleri el elele vererek insanlarımızın sağlıklı yaşam tarzlarını yakın çevreleriyle birlikte benimsemelerini sağlamalıyız,” dedi.
Prof. Dr. Çetin Erol, Turgay Şeren ve Prof. Dr. Ömer Kozan
Bu yılın ana sloganının “Sağlıklı bir kalp için ailece kenetlenelim”, ana temalarının ise "Kardiyovasküler risk faktörlerini tanıyın, önleyici davranışları 'takım halinde' yaşam biçimi haline getirin: Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, sigarayı bırakın” olduğunu belirten Prof. Erol; tüm dünyada her yıl 17.5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıklarının ülkemizde de her yıl 200 bin can aldığını, bu sayının her yıl arttığını vurguladı.
TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol “Günümüzde değişmekte olan yaşam tarzları ve buna bağlı olarak değişen beslenme alışkanlıkları, egzersizden uzak kalma, artan sigara ve alkol tüketimi gibi etkenler kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor,” dedi.
Prof. Erol, araştırma sonuçları 20-24 Ekim’de yapılacak 23. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde sunulacak olan EuroAspire çalışmasından Türkiye’ye ilişkin bazı çarpıcı sonuçları da konuşması sırasında verdi. Buna göre, kalp hastalığı geçirdikten sonra “sigara içmekte inat edenler” ve “egzersiz yapmamakta inat edenler” kategorilerinde Avrupa ortalamasının yüzde 35 ve yüzde 110 üstünde bir “olumsuz performans” gösteriyoruz.
Prof. Erol TKD’nin de halkı bilinçlendirme çalışmalarına karşılıksız bir özveriyle devam ettiğini açıkladı. “Bu amaçla TKD tarafından hazırlanan 15’er dakikalık 12 bölümden oluşan Kalpten Söyleşi televizyon programımız 8. Dünya Kalp Günü’nde, yurt çapında Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği üyesi kanallarda yayına giriyor,” diye ekledi. Dizi program, 100 yerel ve bölgesel televizyon kanalının oluşturduğu birlik tarafından 28 Eylül günü 15.00-16.00 kuşağında yayına verildi ve önümüzdeki bir ay boyunca her bölüm iki kez gösterilecek.
Korunmak elinizde, üstelik tedaviden çok daha ucuz
Basın toplantısında TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan da, kalıtsal etkenler dışında kalp ve damar sağlığını korumanın insanların kendi ellerinde olduğuna dikkat çekti ve şu açıklamayı yaptı: “Dünya Kalp Federasyonu’nun da vurguladığı gibi; fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve tütün kullanımı gibi kötü alışkanlıkları bırakmak kalp hastalığı riskini yüzde 80 oranında azaltabiliyor. Bu konuda dikkatli olmamak ise kalbi daha hızlı yaşlandırıyor. Sağlıklı bir kalp için 5 basit kural var: Tansiyon ve kolesterol yüksekliğini önlemek, sigara ve alkollü içkilerden uzak durmak, şişmanlamamak ve spor yapmak. En az bunlar kadar önemlisi de, bu yaşam tarzı değişikliklerinin tüm aile bireyleri ve sosyal grup mensupları tarafından, takım halinde benimsenmesi, uygulanması.”
Prof. Kozan bu yıl TKD’nin Dünya Kalp Günü etkinliklerinin İzmir, Adana ve Kayseri’de ayrı toplantılarla; çeşitli spor karşılaşmalarında takımlarımızın taraftarlarına vereceği mesajlarla; İstanbul, İzmir, Adana, Kayseri, Gaziantep, Bursa başta olmak üzere birçok büyük kentimizde toplu taşıma araçları ve duraklarına, hastanelerimize asılacak posterlerle; dağıtılacak uzmanlarca hazırlanmış broşürlerle sürdürülüp yaygınlaştırılacağını açıkladı. Prof. Kozan tüm toplumu fast-food alışkanlığından uzaklaşıp annelerimizin sağlıklı, sebze ve meyve ağırlıklı mutfak geleneğine sahip çıkmaya çağırdı.
Birlikte korunmak daha kolay
Turgay Şeren
Toplantıya katılarak bu yılki çağrıya destek veren Türkiye Futbolcular Derneği Başkanı Turgay Şeren de “takım oyunu”nun sağladığı üstünlükleri belirterek “Kalp ve damar sağlığı için yaşam tarzlarını birlikte değiştirip olumlu alışkanlıklar edinme çabasını birlikte geliştirmek isteyecek kişilerin bu uğurda yalnız başına çabalayanlara oranla daha erken ve daha büyük başarılar kazanacaklarını” vurguladı. TKD’nin de üye olduğu Dünya Kalp Federasyonu (WHF); Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)’nun resmi desteğinde her yıl Eylül ayının son Pazar gününü “Dünya Kalp Günü” olarak kutluyor.
“Sporcu ani ölümlerinde otopsi şart”
Basın toplantısı sırasında Kaptan Şeren’in gündeme getirdiği sahalarda rastlanan ani ölümlerin nedeninin dünyada yapılan araştırmalara göre kalp krizinden değil kalp kası, doğuştan kalp hastalıkları ve kalbin elektrik sistemindeki bozukluklardan kaynaklandığını belirtti. Türkiye Futbol Federasyonu ile TKD’nin yürüttüğü görüşmeler ve ortak çalışmalar sonucu artık Türkiye’de yalnızca profesyonel futbolcuların değil, tüm spor yaşacak kişilerin mutlaka kalp damar kontrolünden geçirileceğini açıkladı.
Ani sporcu ölümleri konusunda doğru bilgilere erişilmesinin bu kontroller için de büyük önem taşıdığını, bu nedenle, sporcuların ani ölümleri halinde otopsi zorunluluğunun yasayla getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu yılki etkinlikler zamana yaygın
TKD’nin Dünya Kalp Günü etkinlikleri 3 Ekim Adana, 9 Ekim İzmir ve 24 Kasım Kayseri basın toplantılarıyla devam edecek.
Bu program çerçevesinde TKD sözcüleri 26 Eylül’de başlayan yoğun bir televizyon canlı yayın etkinliği uyguluyor. 26 Eylül’de HaberTürk’te Doç. Dr. Neşe Çam; 27 Eylül’de CNBC-E ve SkyTürk’te Prof. Dr. Muzaffer Değertekin; 28 Eylül’de NTV ve Show TV’de Prof. Dr. Ömer Kozan, TGRT Haber ve CNN-Türk’te Prof. Dr. Çetin Erol, TRT-2’de Prof. Dr. Fatih Sinan Ertaş canlı yayınlara katılarak hem TKD’nin uyarı çalışmaları hakkında bilgiler verdiler, hem izleyicilerden gelen soruları yanıtladılar.
Bu maraton sonraki günlerde de devam edecek. TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan Toplumumuzun kalp ve damar sağlığı konusunda TKD’ce ısrarla sürdürülen bilgilendirme çabalarına verdikleri destek nedeniyle tüm duyarlı basın yayın kuruluşlarına, sağlık muhabirleri ve program yapımcılarına Türk Kardiyoloji Derneği’nin şükranlarını basın toplantısında özellikle belirttiler.
Görsel ve Malzemeler (Tıklayınız):
Dünya Kalp Günü Broşürü ön yüz
Poster ve Afişler
Dünya Kalp Günü Posteri
1 m x 5 m
1,60 m x 2,45 m
Trabzonspor - Beşiktaş JK Futbol Karşılaşması Pankartı
Diğer Dokümanlar