TKD YAYINLARI
Skip Navigation Links
  • Dernek
  • Bültenler
  • Basın Bültenleri
  • TKD'den Havalimanlarımıza Acil Kalp Sağlığı Desteği
  • TKD'den Havalimanlarımıza Acil Kalp Sağlığı Desteği

    AED (otomatik eksternal defibrilatör, otomatik elektroşok) aygıtı

    Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) en büyük 4 uluslararası havalimanımıza kalp durmalarında kullanılacak dörder adet AED (otomatik eksternal defibrilatör, otomatik elektroşok) aygıtı bağışladı; ilgili havalimanı görevlilerinin eğitimini tamamladı. Yıllık yolcu kapasiteleri toplam 58 milyonu bulan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir A. Menderes ve Antalya Havalimanlarına yerleştirilen aygıtlar ani kalp durmalarında hızlı müdahale edildiği takdirde yüzde 80’e varan oranda hayatta kalma şansı sağlıyor. 

    Türk halkının kalp ve damar sağlığını koruyup geliştirmek için çalışan bilimsel uzmanlık kuruluşu Türk Kardiyoloji Derneği, yolcu yoğunluğunun en yüksek olduğu dört uluslararası havalimanımıza, ani kalp durmalarında ilk beş dakikada müdahale edilebildiği takdirde kalbi yeniden çalıştırabilen, tıp eğitimi olmayan insanların da güvenle kullanabildiği otomatik eksternal defibrilatörlerden (AED, “otomatik elektroşok aygıtı”) dörder adet bağışladı. Zamanında etkili müdahale, ani kalp durmalarında yüzde 80’e varan oranda hayatta kalma şansı sağlıyor.

    TKD Yönetim Kurulunun Nisan 2007’de aldığı bir kararla başlatıp Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi, özel havalimanları işletme kuruluşları ve bu havalimanlarındaki acil sağlık hizmetini sağlayan Tezmed Port Clinic’in işbirliği ile gerçekleştirdiği projede AED’leri satın alan ve montajını yaptıran TKD, bu havalimanlarında AED’leri kullanacak olan 87 görevlinin eğitimini de 2008 yılı sonunda tamamladı.

    Her havalimanında en uygun montaj yerleri Port Clinic yetkilileriyle birlikte yapılan analizler sonucunda belirlendi.

    Ani kalp ölümüne ilk 5 dakikada müdahale yaşam kurtarır

    Projenin duyurulması için düzenlenen basın toplantısında TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Gelecek Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan ve TKD Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse konuştu. Prof. Dr. Erol “Bir yandan hekimler ve yardımcı sağlık personelinin en güncel bilgilerle donatılması için titiz ve düzenli mezuniyet sonrası eğitim programları düzenlerken, bir yandan da halkımızı en öldürücü hastalık grubu olan kalp damar hastalıkları konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye ve sağlıklı yaşam tarzlarını benimsetmeye çabalıyoruz. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yüz ölümden 48’i bu hastalıklardan ölüyor. Önlem alınmazsa 20 yıl içinde bu hastalıklardan ölenlerin sayısı 205 binden 400 binlere çıkacak. Havalimanlarımızda hızla artan uçuş sayıları ve yolcu yoğunluğu öncelikle buralarda yeni bir atılımı zorunlu kılıyordu,” dedi. Prof. Dr. Erol havalimanları mülki idare amiri vali yardımcılarının ve büyük duyarlılık ve destekleri için kendilerine ayrıca teşekkür borçlu olduklarını belirtti.

    Prof. Dr. Çetin Erol
    TKD Başkanı

    Prof. Dr. Oktay Ergene
    Gelecek Başkan

    TKD’den sağlık profesyonellerine İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları

    TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene özellikle hekim ve hemşirelerimizin ölümcül durumlara etkili ve çağdaş biçimde müdahalesini amaçlayan İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kurslarının TKD tarafından 2002’de başlatılıp en yeni bilimsel gelişmeler doğrultusunda güncellenerek sürdürüldüğünü; Mart başında 23. İKYD Kursunun Diyarbakır’da gerçekleştirileceğini belirterek “Güvenlik görevlilerimiz, Biyoloji ve Fen Bilgisi öğretmenlerimiz, devlet ve özel kesimde yönetici konumlara aday personel ve ailesinde aritmi hastası bulunan hasta yakınları başta olmak üzere toplumumuzda Temel Yaşam Desteği eğitiminin de etkili ve yaygın biçimde uygulanması gerektiğini” vurguladı. Prof. Ergene TKD’nin bugüne kadar kullanıcılar için 22, İKYD eğiticileri için 4 olmak üzere 26 kurs düzenlediğini açıkladı. İki tam gün süren, teorik derslerin yanı sıra mankenler üzerinde aygıt kullanımlarını da içerecek biçimde uygulamalı derslerle bütünlenen bu kursların sonunda başarılı olanlara iki yıl geçerli “başarı sertifikası” verildiğini anlatan Ergene, bu kursların mutlaka hızla tüm topluma yaygınlaştırılacak Temel Yaşam Desteği Kursları ile tamamlanması gerektiğini bildirdi.

    Korunmanın amacı: İnsanlarımız hastalanmasın, hastalananlar daha konforlu yaşasın

    TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan kalp ve damar hastalıklarına karşı birincil ve ikincil korunmaya büyük önem ve ağırlık verdiklerini vurguladı. “Bu çalışmalar için Sağlık Bakanlığımızla işbirliğimiz hızla gelişiyor. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığı ve Bakanlığımızın yanı sıra ilgili tüm tıpta uzmanlık derneklerinin katılımlarıyla hazırlanan Ulusal Kalp Sağlığı Politikası doğrultusunda Bakanlıkça Kalp ve Damar Sağlığı Strateji ve Uygulama Planları da tamamlanıp uygulamaya kondu. Toplumumuzun da bu enerjik çabalara destek olacağını, kendi kalp ve damar sağlığını koruyup geliştirmek için sunulan sağlıklı yaşam tercihlerini gözetip uygulayacağını umuyoruz,” diye konuştu. Bu alanda kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla son yıllarda sistemli ve geniş kapsamlı kampanyalar gerçekleştirildiğini belirterek Kalbini sev, kırmızı giyKalbini koru, içinde sevdiklerin var” ve 12/8 Hipertansiyon farkındalık kampanyaları hakkında özet bilgiler verdi.

    Prof. Dr. Ömer Kozan
    Genel Sekreter

    Ani kalp durmasından ölümlerde “az gelişmiş ülke” statüsündeyiz, bunu aşmalıyız

    Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse ise “Ani kalp durmasında ilk beş dakikada müdahalenin yaşamsal önem taşıdığını; bu süre içinde kalp yeniden çalıştırılamazsa vücutta kalıcı hasarlar oluşabileceğini” belirtti. “Ani kalp durmalarının en çok tehlikeli ritim bozukluklarına bağlı geliştiğini ve bu otomatik elektroşok cihazlarının daha yaygın kullanılması ile pek çok hayatın kurtarılabileceğini” vurguladı.

    Köse otomatik elektroşok aygıtlarının fiş-priz gerektirmemesi, hafif olmaları ve özel güvenlik sistemleri sayesinde temel destek eğitimi almış herhangi bir kişi tarafından tam güven içinde kullanılabilmeleri nedeniyle 1990 sonrasında tüm ileri ülkelerde hızla yaygınlaştığını; bu sayede bu ülkelerde ani kalp durmalarında hastaların yüzde 5’inin yaşama yeniden döndürüldüğünü, erken müdahale olanağının bulunmadığı az gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 1’in altında olduğunu, Türkiye’nin de şimdilik bu kategoride yer aldığını açıkladı.

    Tıbbi ve teknik açıklamalarının ardından Dr. Köse her yurttaşımızı temel ilkyardım yöntemlerini öğrenmeye çağırdı. Bu projenin tüm yurtta, nüfus yoğunluğu yüksek otogarlar, tren garları, alışveriş merkezleri, stadyumlar, tatil köyleri gibi birimlere de örnek olması gerektiğini bildirdi.

    Doç. Dr. Sedat Köse Aritmi ÇG Başkanı


    Toplantıya katılan gazetecilere manken üzerinde otomatik elektroşok aygıtının nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak anlatan TKD yetkilileri gazetecilerin sorularını da ayrıntılı biçimde yanıtladılar.

    Dünyanın birçok havalimanında tuvalet kadar temel ihtiyaç ve yangın söndürme araçları kadar elzem görülen otomatik elektroşok aygıtlarının yerlerinin de genel yönlendirme tabelalarında gösterildiğini belirttiler.

    TKD Basın Bülteni: 29 Eylül Dünya Kalp Günü
    8 Mart Dünya Kadınlar Günü
    EuroEcho Imaging 2013 Kongresi Basın Bültenleri
    Dünya Kalp Günü, 26 Eylül 2010
    2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni
    27. Kongreden Bu Yana Etkinlikler
    1900'lerden 2000'lere Kardiyoloji
    TKD'den Havalimanlarımıza Acil Kalp Sağlığı Desteği
    Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2009
    Kalbini Sev Kırmızı Giy
    TKD'den Dünya Hipertansiyon Günü'nde yurttaşlarımıza çağrı: "DEĞERİNİ BİL"
    Genel Kurulumuz Yapıldı, Yeni Kurullarımız Oluştu
    Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi İmzalandı
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden, 8. Dünya Kalp Günü’nde davet: SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM Hep birlikte dengeli beslenelim, egzersiz yapalım, sigarayı bırakalım
    “Sağlıkta En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Ödülü” Türk Kardiyoloji Derneği’nin
    Avrasya Maratonu’na Katılan Türk Kardiyoloji Derneği Türkiye'nin Kalp Sağlığı İçin Koştu
    Türk Kardiyoloji Derneği soruyor: "KALBİNİZ KAÇ YAŞINDA?"
    Türk Kardiyoloji Derneği kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarıyor: HERŞEY “İYİ KALPLİ BİR TÜRKİYE İÇİN”
    2005 Dünya Kalp Günü: İyi kalpli bir Türkiye için BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT
    “Tansiyonunuz Kontrol Altında Mı?” Kampanyası Başladı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Olağan Genel Kurulumuzu Yaptık
    XIII. Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı Ankara’da Yapıldı
    TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ: “20 Milyon Hipertansiyon Hastası!”
    Dünya Hipertansiyon Günü Basın Bülteni, 17 Mayıs 2021
    29 Eylül Dünya Kalp Gününde Vatandaşlara Uyarı: "COVID Kalbinizi Kırmasın"
    2022’de Kadın Kalp Hastalıklarına Bakış – Kadın Kalbi Değerlidir
    TKD: "PH doğru yöntemlerle zamanında tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabiliyor”
    Kalp Yetersizliği Belirtilerini Dikkate Alın, Kalp Yetersizliğinin Tedavisi Mümkün
    Türk Kardiyoloji Derneği: “Dünyada ve ülkemizdeki birincil ölüm nedeni, hâlâ kalp-damar ve dolaşım sistemi hastalıkları”
    29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bülteni - Fazla kilo, kalp krizi riskini 3 kat artırıyor..........
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden kalp yetersizliğine dikkat çeken anlamlı etkinlik: “Kalp Yetersizliğine Blok, Hayata 3 Sayı!”