Ani kalp durmasından ölümlerde “az gelişmiş ülke” statüsündeyiz, bunu aşmalıyız
Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse ise “Ani kalp durmasında ilk beş dakikada müdahalenin yaşamsal önem taşıdığını; bu süre içinde kalp yeniden çalıştırılamazsa vücutta kalıcı hasarlar oluşabileceğini” belirtti. “Ani kalp durmalarının en çok tehlikeli ritim bozukluklarına bağlı geliştiğini ve bu otomatik elektroşok cihazlarının daha yaygın kullanılması ile pek çok hayatın kurtarılabileceğini” vurguladı.
Köse otomatik elektroşok aygıtlarının fiş-priz gerektirmemesi, hafif olmaları ve özel güvenlik sistemleri sayesinde temel destek eğitimi almış herhangi bir kişi tarafından tam güven içinde kullanılabilmeleri nedeniyle 1990 sonrasında tüm ileri ülkelerde hızla yaygınlaştığını; bu sayede bu ülkelerde ani kalp durmalarında hastaların yüzde 5’inin yaşama yeniden döndürüldüğünü, erken müdahale olanağının bulunmadığı az gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 1’in altında olduğunu, Türkiye’nin de şimdilik bu kategoride yer aldığını açıkladı.
Tıbbi ve teknik açıklamalarının ardından Dr. Köse her yurttaşımızı temel ilkyardım yöntemlerini öğrenmeye çağırdı. Bu projenin tüm yurtta, nüfus yoğunluğu yüksek otogarlar, tren garları, alışveriş merkezleri, stadyumlar, tatil köyleri gibi birimlere de örnek olması gerektiğini bildirdi.