TKD YAYINLARI

3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'nde "Kalbini sev, günde 10.000 adım at" sloganımızla, "Harekete Geç İstanbul Yürüyüşü"nde buluşalım

tkd.org.tr




Değerli Üyemiz ,

Türk Kardiyoloji Derneği sizi kalbiniz için yürümeye çağırıyor.

Türk Kardiyoloji Derneği, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nü Kalp Yürüyüşü’yle kutladı. Arnavutköy’den başlayan yürüyüş Rumeli Hisarı’nda son buldu.
Yeni yürüyüş günü 3 Ekim Çarşamba 16.00; güzergahı Galatasaray Lisesi – Taksim Alanı
Türk Kardiyoloji Derneği, kalp sağlığının önemini vurgulamak için 29 Eylül Dünya Kalp Gününü, Kalp Yürüyüşü’yle kutladı. “Kalbini sev günde 10.000 adım at” temasıyla düzenlenen yürüyüş, 29 Eylül Cumartesi günü, Arnavutköy sahilinden başlayarak Rumeli Hisarı’nda sona erdi.
TKD bu kez 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü çerçevesinde, İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında; diğer kurum yöneticileri, olimpiyat madalyalı sporcular, öğrenciler, her meslek grubundan temsilciler ve halkın katılımı ile gerçekleştirilecek olan "Harekete Geç İstanbul Projesi" yürüyüşüne katılıyor ve tüm üyelerini hem bu yürüyüşe katılmaya, hem de bulundukları yerlerde yıl boyunca gerçekleştirilecek yürüyüşlere öncülük etmeye çağırıyor.

3 Ekim 2012 Çarşamba saat 16.00’da Galatasaray Lisesi önünde TKD pankartı altında toplanıp korteje katılacak ve Taksim Alanı’na dek yürüyeceğiz.

Tüm dünyada kalp hastalıkları ve inme nedeniyle insan yaşamı vaktinden önce sona eriyor. Yaygın inanışın aksine kadınlar da bu hastalıklardan erkeklerle eşit düzeyde etkileniyor. Üstelik bilimsel veriler çocukların bile risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Riski azaltmak için yapılması gerekenlerin başında sağlıklı beslenme tercihleri ve bedensel aktiviteler geliyor. Topluma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve daha fazla harekete teşvik etmek için Türk Kardiyoloji Derneği, Dünya Kalp Federasyonu üyelerive destekleyen kuruluşların dünyanın her yerinde etkinlikler düzenlediği Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığının önemini bir kez daha vurgulamak için Kalp Yürüyüşü’nü yıl boyunca çeşitli vesilerle sürdürecek.

Bu amaçla hazırlanan broşürler yurt çapında dağıtıldı, dağıtımlarına devam edilecek.
3 Ekim 2012 Çarşamba saat 16.00’da Galatasaray Lisesi önünde TKD pankartı altında buluşup yürümek dileğiyle ve saygılarımla.

 

Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol
Genel Sekreter



Daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam için 4 altın öneri

 

Dünya Kalp Günü aracılığıyla kalp sağlığının önemini vurgulayan Türk Kardiyoloji Derneği, yalnızca birkaç küçük değişiklikle bile kalp sağlığı ve inme riskinin azaltılabileceği uyarısında bulunuyor.  İşte kalp sağlığı için dört altın öneri:

  1. Hareket edin: Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6’sı hareketsizlikten kaynaklanıyor. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırıyor. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.
  2. Kalbe iyi gelen besinler tüketin: Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketiyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılı. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı oluyor.
  3. Tütüne hayır: Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölüyor. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artıyor. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000’den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybediyor. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.

Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin: Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde, hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek, en az bu adımlar kadar önemlidir.


2012 Dünya Kalp Günü | KALBİNİ SEV günde 10.000 adım at | PDF Broşür | PDF Poster
Kalbini Sev Günde 10.000 adım at
Dünya Kalp Günü, tüm dünyada her yıl Eylül ayının son haftasında etkinliklerle kutlanmaktadır. Amaç, dünyada bir numaralı ölüm sebebi olan kalp hastalıkları konusunda toplumu bilinçlendirmek ve insanların daha sağlıklı, daha uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.
 
1. Hareket edin

Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır.

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

2. Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketin

Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır!

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.

   
3. Tütüne "hayır"!

Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

4. Kan değerinizi ve kilonuzu öğrenin

Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün.

Toplam KVH riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirmek yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz. Bu planı evde kolayca görebileceğiniz bir yere koyun! Eğer tedavi almanız gerekiyorsa doktorunuz bu konuda da size tavsiyelerde bulunacaktır.