TKD YAYINLARI

Dünya Kalp Gününüz kutlu olsun

tkd.org.tr


2011 Dünya Kalp Günü Broşürü

Değerli Üyemiz,

Türk Kardiyoloji Derneği öncülüğünde giderek tüm yurt çapında birçok uzmanlık derneği yanında birçok kamu ve özel hastaneler ile belediyeler  ve okullar tarafından kutlanır olan Dünya Kalp Günü, bu günün öncüsü Dünya Kalp Federasyonu (WHF) tarafından alınan bir kararla bu yıl ve bundan sonra artık hep 29 Eylül’lerde kutlanacak.

Bu yılın ana konusu Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek!

Bu yılın Dünya Kalp Günü afiş ve broşürünü ekte kullanımınıza sunuyoruz.

Bugün tüm dünyada olduğu gibi, biz de Türk Kardiyoloji Derneği olarak, her bir yurttaşımıza şöyle sesleniyoruz:

“Bu yılki Dünya Kalp Günü kutlamalarında kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evinize sağlıklı besinler alın, tütün kullanımını yasaklayın ve fiziksel aktiviteyi teşvik edin. 2011’in neden evinizi kalp dostu bir yer haline getireceğiniz bir yıl olduğunu öğrenmek için www.tkd.org.tr adresini ziyaret edin.”

Çünkü her yıl dünyada 17.1 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitiriyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin % 82’sinden sorumlu olan kalp ve damar hastalıkları Türkiye’de de her yıl ölümlerin % 47’sinden sorumlu. Son yıllarda yaptığımız atılımlarla bu oranda ne düzeyde ciddi gerilemeler sağlayabildiğimizi Türkiye İstatistik Kurumu’nun yeni yayınlamaya başladığı “Hekimlerce nedeni saptanabilen ölüm istatistikleri” bundan sonraki yıllarda gösterecektir.

İlk istatistikler bu oranın geçen yıl yüzde 40’lara gerilediğini göstermekle birlikte, bu istatistiğin kapsadığı “nedeni hekimlerce saptanmış ölümler toplamı”nın (280 531) tüm ölümlerin en çok yüzde 65’ini  (2000 yılında toplam ölüm sayısı: 430 459) kapsayabildiği göz önüne alındığında, bu istatistiklerin, Sağlık Bakanlığınca yapılan 2003 Ulusal Hastalık Yükü araştırmasında ortaya konulan “Toplam ölümlerin yüzde 47.7’si kardiyovasküler hastalıklardandır” sonucuyla tam bir karşılaştırma olanağı sağlayamamaktadır.

Bizim de aktif desteğimizle, Dünya Kalp Federasyonu ve öteki ilgili uluslar arası uzmanlık derneklerinin yoğun çalışmalarıyla, Birleşmiş Milletler 2011-2012 Çalışma Döneminin başlangıcını oluşturan Liderler Zirvesi, kalp damar hastalıklarının en büyük bölümünü oluşturduğu  devasa “bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar” sorununa tüm dünyanın dikkatini çekti. 34 ülke devlet başkanının ve çok sayıda başbakan ile sağlık bakanının katıldığı iki gün süren toplantı sonunda yayınlanan “”Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolu Konusunda BM Üst Düzey Toplantısı Siyasal Bildirgesi”nde bu büyük salgının ülkelerin kalkınma ve gelişmeleri önünde oluşturduğu büyük engele ve uluslar arası ölçekte sistemli çözüm çalışmalarına dikkat çekildi.

Bütün bu gelişmeler ışığında, çok büyük ölçüde insanlarımızın tek tek sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanan kalp ve damar hastalıklarını Türkiye’de önleyebilmek için, sizin de değerli desteğinizle, toplumumuza şu temel mesajları iletmede yardım ve desteğinizi diliyoruz:

Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek!
İster anne, baba ister çocuk olun; kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için

  • Evinizde tütün kullanımını önleyin: Sigara ve benzeri tütün ürünlerini içmeyin, içirmeyin. Konuklarınıza tütün ürünleri ikram etmeyin, kendi yanlarındakini içmelerine de izin vermeyin
  • Evinize sağlıklı besinler alın: Hızlı besinler ve işlenmiş-paketlenmiş yemekler yerine taze sebzelerden kendi hazırladığınız az tuzlu yemekleri tercih edin. Unlu, yağlı, şekerli hazır tatlılar yerine meyveleri tercih edin.
  • Ailece fiziksel aktivitenizi artırın: Daha az televizyon izleyin, yürüyerek gidebileceğiniz yerlere yürüyerek gidin. Özel otomobil yerine toplu taşıma araçlarını tercih edin. Kendi aracınızı kullanmak zorundaysanız evinizden- işyerinizden uzak yerlere park edip yürüyüş mesafenizi artırın.
  • Kan değerlerinizi ve riskinizi öğrenin: Kan basınıcınızı, kan yağplarınızın ve şekerlerinizin düzeyini zaman zaman laboratuarlarda kontrol ettirin. Bel çevrenizi, bel/kalça oranınızı ve beden kitle endeksinizi bilip sağlıklı ölçülerede tutun. Daha ayrıntılı önerilerimizi öğrenmek için sitemizi ( www.tkd.org.tr) ziyaret edin.

 

Size, tüm çalışma arkadaşlarınıza, tüm aile üyelerinize ve tüm yurttaşlarımıza kalp ve damar hastalıklarından uzak; sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam dileklerimizle.

 

Prof. Dr. Oktay Ergene
Başkan
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Genel Sekreter