TKD YAYINLARI

Dünya Hipertansiyon Günü'nde Mostar'da ortak toplantı

tkd.org.tr


Bosna Hersek Kardiyoloji Derneği'nin daveti üzerine, IV. Mostar Uluslararası Kardiyoloji Kongresi'nin ilk gününde ilk oturum, 17 Mayıs 2007'de, Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle, "TKD-UKBIH Hipertansiyon Ortak Oturumu" olarak gerçekleştirildi.

İki dernek başkanı Prof. Dr. Çetin Erol ve Prof. Dr. Enver Raljevic'in başkanlık ettiği oturumun konu ve konuşmacıları şöyleydi:

  • Kan basıncını nereye kadar düşürelim? - Prof. Dr. B. İlerigelen
  • Hipertansiyonda hedef organ hasarı önlenebilir mi? - Prof. Dr. A. Öncül
  • Diabetes mellitus ve hipertansiyon - Prof. Dr. S. Coric
  • Hipertansiyon tedavisinde beta blokörlerin yeri - Prof. Dr. Z. Rumboldt

20 ülkeden 500'e yakın katılımcı arasında, İbrahim Ethem Ulagay-Menarini'nin desteğiyle Türkiye'den giden 50 kişilik bir hekim grubu da yer aldı.

1992-1995 arasında yaşanan Hırvat ve Sırp ordularının sivil Boşnaklara yönelik yıkıcı saldırılarının izlerinin hala bütün acısıyla görüldüğü bu güzel kentte Bosna-Hersekli meslektaşların yokluklar içinde gerçekleştirdiği kongreye katılımımız anlamlı ve büyük bir destek olarak nitelendi.

Toplantıyı açış konuşmasında Başkan Prof. Dr. Erol "Bu ortak toplantının bir gelenek oluşturmasını diliyoruz ve Bosna-Hersek Kardiyoloji Derneği'ni 2008'de yapılacak XIV. Ulusal Kardiyoloji Kongremizde 2. Ortak Oturumumuzu düzenlemeye davet ediyoruz," dedi. Toplantıda ana dillerinde konuşan konuşmacıların sunumları Boşnakça-Türkçe simültane çeviri ile kalabalık dinleyici topluluğuna aktarıldı.

18 Mayıs günü yapılan "Metabolik Sendrom Oturumu"nun eş-başkanlığını yapan Prof. Dr. Altan Onat aynı oturumda "Türk toplumunda metabolik sendrom" başlıklı bir de konferans verdi.

19 Mayıs'ta biten Mostar IV. Uluslararası Kardiyoloji Kongresi'nin ardından, Saraybosna'da, Holiday Inn Oteli Toplantı Salonu'nda düzenlenen iki günlük bir uydu sempozyum gerçekleştirildi ve TÜRKSAHA Çalışmasının sonuçları irdelendi.