TKD YAYINLARI

Türk Kardiyoloji Derneği Uzlaşı Raporu: COVID-19 Pandemisi ve Kardiyovasküler Hastalıklar Konusunda Bilinmesi Gerekenler

tkd.org.tr




Türk Kardiyoloji Derneği

Değerli Meslektaşlarımız,

Son günlerde dünyayı ve ülkemizi tehdit eden ve çok sayıda insanın zarar görmesine ve kaybına neden olan “Koronavirüs Pandemisi” ile ilgili bilgiler Çin’de ilk görüldüğü günden bugüne kadar sürekli artmaktadır. Aynı zamanda yeni bilgiler eşliğinde, uygulanan tedavi stratejileri ve ilaçlar ile ilgili bilgiler sürekli güncellenmektedir.

Ön planda üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonu tablosu ile ortaya çıkan hastalık, komorbid hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyretmekte ve mortalitenin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Komorbid hastalıklar içinde kalp ve damar hastalıkları özel bir öneme sahiptir. Ayrıca enfeksiyonun kalp ile ilgili tutuluma yol açması, tedavi amaçlı kullanılan ilaçların kalp ile ilgili yan etki yapma ve kalp ilaçları ile etkileşme olasılığı görülmüştür. Kalp damar hastaları tarafında halen kullanılmakta olan ilaçlar ile ilgili yanıltıcı bilgi akışı vardır.

Türk Kardiyoloji Derneği olarak sürekli değişime açık olan bilgileri “Uzlaşı Raporu” olarak hazırlama gereği doğmuştur. Elimizdeki mevcut bilgiler ile oluşturduğumuz “Türk Kardiyoloji Derneği Uzlaşı Raporu: COVID-19 Pandemisi ve Kardiyovasküler Hastalıklar Konusunda Bilinmesi Gerekenler” i yeni bilgiler eşliğinde belirli aralıklar ile güncellemek üzere bugün kullanımınıza sunmak istiyoruz. Emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

Yoğun bilgi akışı ve değişimi nedeni ile rapor üzerindeki öneri ve eleştirilerinizi bizlere iletmenizi rica ediyoruz.

Rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Link: https://www.journalagent.com/tkd/pdfs/TKDA_48_SUP_I50_1_48.pdf

Saygılarımızla.

Türk Kardiyoloji Derneği

Türk Kardiyoloji  Derneği