TKD YAYINLARI

'Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var.' kampanyası çerçevesinde "Kadın Kalbi!" isimli yeni bir bilimsel çalışma başlıyor

tkd.org.tr


Değerli Kalp Dostumuz,

T.C. Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile bir araya gelen konusunda uzman 5 tıp derneğinin Pfizer'in koşulsuz katkıları ile yürüttüğü 'Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var.' kampanyası çerçevesinde "Kadın Kalbi!" isimli yeni bir bilimsel çalışma başlıyor. Türk Kardiyoloji Derneği Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Ekibi öncülüğünde gerçekleşen çalışmanın ilk eğitim toplantısı 25 Ocak tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hayata geçiriliyor. Gençlik Parkı Necip Fazıl Salonu'nda konuşmacı Prof. Dr. Necla Özer. Çalışma, İzmir Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu'nun; 1 Şubat'ta İzmit Büyükşehir Belediyesi Yunus Emre Nikah Salonu'nda Prof. Dr. Dilek Ural'ın; 4 Şubat'ta İstanbul Şişli Belediyesi Mahmut Şevket Paşa İlköğretim Okulu'nda Prof. Dr. Saide Aytekin'in konuşmaları ve ardından kalp sağlığı taramaları ile devam edecek.

Kalp ve damar hastalıklarını önlemek ve bu nedenle ölümleri azaltmak amacıyla, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde Türk Kardiyoloji Derneği öncülüğünde, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Nöroloji Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin, Pfizer'in koşulsuz katkıları ile başlattığı 'Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var' adlı eğitim ve toplum bilinçlendirme kampanyası ile "Kadın Kalbi" mercek altına alındı.

Kadınlar kardiyovasküler risklerini kontrol altına alabilecek mi?
Çalışma, diyet ve egzersiz programlarının kadınların kardiyovasküler riski üzerindeki etkilerini gözlemlemeyi hedefliyor. Bu nedenle aynı kadınlar yaklaşık 3 ay ara ile ikişer eğitim toplantısına katılacaklar. Eğitim toplantılarında, katılımcıların kardiyovasküler hastalık risk skorunun belirlenmesi için gerekli ölçümler yapılacak ve kalp-damar hastalıkları ve risk faktörleri konusunda bilgiler verilecektir. Bu eğitimler Türk Kardiyoloji Derneği Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Ekibi tarafından gerçekleştirecektir.

Kadın kalp sağlığına yönelik bilimsel çalışma kapsamında Ankara'da başlatılan "Kadın Kalbi!" başlıklı program ilk olarak, Prof. Dr. Necla Özer'in katılımıyla 25 Ocak tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile 35-65 yaş aralığında kadınlara yönelik olarak gerçekleştirildi. Aktivite kapsamında, yaklaşık 200 kadının kardiyovasküler riskleri değerlendirildi ve kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Gerçekleşen toplantıda Prof. Dr. Necla Özer, sağlıklı beslenme ve sporla zenginleşen, sigaradan uzak bir yaşam tarzının kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü belirtirken her bireyin 30 yaşından sonra mutlaka kalp ve damar hastalıkları risk ölçümünü yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

'Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var' kampanyası 3 yıldır bilinçlendiriyor.
'Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var' kampanyası, toplumun olduğu kadar hekimler üzerinde de kalp ve damar hastalıkları, risk faktörleri ve değiştirilebilir risk faktörlerine müdahale edilmesi konusunda farkındalığın artırılmasını hedefliyor. Bu süreç içerisinde, doktorları bilgilendirmek üzere yapılan 'Hekim Bilgilendirme Toplantıları' çerçevesinde, 18 ilde gerçekleştirilen uydu sempozyumları ile seminerler aracılığıyla 6.000 pratisyen hekime ve 2.000 uzman hekime ulaşıldı ve hazırlanan hekim eğitim kitleri 30.000 hekime dağıtıldı.

Kardiyovasküler Risk Platformu yetkilileri, kampanya kapsamında bugüne kadar belediyelerin işbirliğiyle gerçekleştirilen bilinçlendirme toplantıları ve ücretsiz risk değerlendirme aktivitelerinde 7.500'den fazla kişiye ulaşıldığını, katılımcılara risklere karşı alınacak önlemler ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan hastalık ve ölümlerin önüne geçilmesinin mümkün olduğu mesajının verildiğini bildirdi.

Siz de risk altında mısınız?
Sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yaş/cinsiyet, birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp ve damar hastalığı öyküsü, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmakta risk faktörleri olarak sıralanıyor. Bu riskleri azaltmak üzere, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile güç birliğinde bulunan konusunda uzman 5 tıp derneği bir araya gelerek, basit, kolay anlaşılır, olası risklerin öngörülebileceği, güncel ve ülkemize uyarlanmış bir risk hesaplama modeli konusunda fikir birliğine varmış ve bu doğrultuda ortak bir bildiri hazırlanmıştı.

10 yıllık kalp ve damar hastalığı riskimi nasıl ölçtürebilirim?
Toplam kalp ve damar hastalığı riskinin hesaplanmasında kullanılmak üzere tercih edilen Joint British Societies (JBS) modelinin Türkiye'ye uyarlanmış şekli olan bu modelle 10 yıllık koroner arter hastalığı, inme ve geçici iskemik atak da dahil tüm kalp ve damar hastalıkları risk olasılığı hesaplanabiliyor.

10 yıllık kalp ve damar hastalığı risk oranını öğrenmek isteyen vatandaşların en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurarak, doktordan risklerini öğrenmeyi talep etmesi yeterli.

Ayrıca kampanya kapsamında hazırlanan, 0800 211 78 78 no.lu danışma hattı ve www.kalbinizikoruyun.org web sitesi, 5 temel risk faktörü olan, sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, hipertansiyon ve yüksek kolestorolün önlenmesi ile ilgili danışmanlık hizmeti veriyor.

Dernekler hakkında daha ayrıntılı bilgi için :
Türk Kardiyoloji Derneği : https://www.tkd.org.tr
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği : http://www.tihud.org.tr
Türk Nöroloji Derneği : http://www.noroloji.org.tr
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği : http://www.temd.org.tr
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği : http://www.thbhd.org

Proje hakkında daha ayrıntılı bilgi için:
Ahmet Ünver - aunver@tkd.org.tr
GSM: 533 503 4333
Telefon - 0212 272 93 13