TKD YAYINLARI

TKD Uzlaşı Raporu: COVID-19 Pandemisi ve Kardiyovasküler Hastalıklar Konusunda Bilinmesi Gerekenler hakkında

tkd.org.tr




Türk Kardiyoloji Derneği

Değerli Meslektaşlarımız,

Dünyada ve Ülkemizde “COVID-19 Pandemisi” nedeni ile olağan dışı bir dönem yaşanmaktadır. Resmi, sivil tüm kuruluşlar elbirliği ile günümüzde yaşanan büyük sorunu aşmak için çalışmaktadır. Bu savaşın ön safında sağlık çalışanlarının bulunduğu hepimizin malumudur. Pandemi hastanelerinde dal ayırımı yapmadan bir çok servis ve değişik dal doktorları elinden gelen en iyi hizmeti birlikte verme gayreti içindedir. Acil ve yoğun bakım ünitelerinde ve klinik servislerde; acil hekimleri, enfeksiyon, pnömoloji, iç hastalıkları, kardiyoloji, kulak burun boğaz, anesteziyoloji ve diğer dal hekimleri dayanışma içinde çalışmaktadır. Tüm kliniklerde buna uygun dayanışmanın örneklerini ve hiçbir dalın kendini bundan soyutlamadığını yakından hepimiz biliyor ve yaşıyoruz.

Dünya ülkeleri ve bilimsel kuruluşları bu konuda katkısı olabilecek, yol gösterebilecek bilimsel dayanakları rapor şeklinde vatandaşları ve üyeleri ile paylaşmaktadır. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Çin, Avrupa ve Amerika deneyimlerine ilişkin yoğun yayınları ve bilgi birikimini gözden geçirerek bir uzlaşı raporu hazırlamıştır. Amaç yeni virüs enfeksiyonunun kalp damar hastalıkları ile ilişkisini, enfeksiyon ve kalp için kullanılmakta olan ilaç etkileşimlerini gözden geçirmek, bulaş ihtimalini en aza indirerek, hastayı ve sağlık çalışanlarını korumak için yol göstermektir. Büyük emek verilerek hazırlanan “TKD Uzlaşı Raporu: COVID-19 Pandemisi ve Kardiyovasküler Hastalıklar Konusunda Bilinmesi Gerekenler” 25 Mart 2020 tarihinde yayınlanmıştır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu rapor yeni eklenen bilgiler ile aralıklı güncellenecektir. Günümüzün birlik olmayı gerektiren koşulları altında her türlü öneriyi, eleştiriyi ve etik kuralları çok önemsediğimizi belirtmek istiyoruz. Ayrıca çözümün parçası olmak isteyen tüm dernekler ile dayanışmaya açık olduğumuzu bildirmeyi bir görev kabul ediyoruz. Bu nedenle her türlü katkınızı ve eleştirinizi tkd@tkd.org.tr mail adresine göndermeniz bizleri sevindirecektir.

Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.

Saygılarımızla.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu

Türk Kardiyoloji  Derneği