[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 8 Number: 2 / 2025


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu


Contributors
Abuzer Ocak
Ali Uğur Soysal
Berat Uğuz
Büşra Kuru Görgülü
Cansu Öztürk
Çağlar Özmen
Emirhan Hancıoğlu
Emre Berk Erkip
Enes Furkan Öztürk
Fatma Sevde Nur Kılavuz
Ferhat Dindaş
Gizem Girgin
Gökhan Sönmez
Halil Özalp
Hüseyin Emre Cebeci
İbrahim Etem Dural
İdris Yakut
Kadir Şeker
Mehmet Gürler
Mehmet Hakan Uzun
Metin Okşul
Mevlüt Serdar Kuyumcu
Muhammet Ali Ekiz
Mustafa Caferoğlu
Mustafa Doğduş
Mustafa Yenerçağ
Oktay Gülcü
Özkan Bekler
Selim Süleyman Sert


 



2--34

Clinical and Arrhythmic Outcomes of High-Risk Patients Undergoing Left Ventricular Assist Device Implant with Intraoperative Ventricular Ablation: Interim Results From the PIVATAL trialTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Clinical and Arrhythmic Outcomes of High-Risk Patients Undergoing Left Ventricular Assist Device Implant with Intraoperative Ventricular Ablation: Interim Results From the PIVATAL trial (Dr. İdris Yakut)

Dr. İdris Yakut

Çalışmanın Adı: Clinical and Arrhythmic Outcomes of High-Risk Patients Undergoing Left Ventricular Assist Device Implant with Intraoperative Ventricular Ablation: Interim Results From the PIVATAL trial

Yayınlandığı Kongre: EHRA 2025

Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10475893/

Giriş:
Donör bulunabilirliği kalp nakil ihtiyacının gerisinde kalmaktadır. Dünya genelinde sol ventrikül destek cihazları (LVAD) kullanımı önemli düzeyde artmaktadır. Yeni jenerasyon LVAD’lar ile sağkalım iyileşmektedir. Ventriküler taşiaritmiler (VTA), LVAD etkinliğini azaltmakta ve artmış mortalite ile ilişkilidir. LVAD sonrası VTA insidansı %20-50 olarak raporlanmıştır.

Amaç:
Ölüm riskini de hesaba katarak, LVAD implantasyonu sırasında profilaktik intraoperatif VTA ablasyonunun implant sonrası toplam tekrarlayan VTA olayları üzerindeki etkisini prospektif olarak değerlendirmektir.

Method:
Önceki 5 yılda VTA öyküsü olan 100 LVAD adayı hastayı içeren prospektif, çok merkezli, açık etiketli, randomize kontrollü bir klinik çalışma olarak tasarlanmıştır. Kaydedilen hastalar LVAD implantı ile intraoperatif VTA ablasyonu (n = 50) veya geleneksel tıbbi tedavi (n = 50) için 1:1 oranında randomize edilmiştir. Aritmi sonuçları verileri, VTA olaylarını izlemek için tek tip bir ICD programlama protokolü ile implante edilebilir bir kardiyoverter defibrilatör (ICD) tarafından izlenip kaydedilmiştir. Hastalar, tekrarlayan VTA'yı, olumsuz olayları ve prosedür sonuçlarını değerlendirmek için LVAD implantasyonundan sonra ortalama 18 ay (minimum 9 ay) boyunca prospektif olarak takip edilmiştir. Birincil son nokta tekrarlayan VTA (sonlanım tanımı; karşılatırmalı ölüm riski hesaba katıldıktan sonra toplam VTA olayları) olarak belirlenmiştir.
İkincil son noktalar adverse olaylar (Hastane tekrar yatışları, klinik sağ kalp yetmezliği, felç ve ölümden oluşan bir bileşimi içerir) ve prosedürel sonlanımlar (Ameliyat ve ablasyon süresi, Periprosedürel komplikasyon oranı, Yoğun bakım ünitesinde kalış süresi) olarak belirlenmiştir.

Bulgular:
PIVATAL çalışmasının geçici kararlı, kör sonuçlarına göre değerlendirilen 68 hastanın ortalama yaşı 59±11 yıldır, hastaların %24 ‘ü kadın, iskemik etyoloji %59 ve ejeksiyon fraksiyonu %17±5 olarak tespit edilmiştir. Ortalama cerrahi süresi 5 saat 3,5 dakikadır. %74 hastada sternotomi, %26’sında torakotomi uygulanmıştır. 34 hastada intraoperative VT ablasyonu uygulanmıştır. Tüm hastalara substrat haritalaması yapılmıştır, %35 hastada VT indüklenmiştir. Tüm hastalara kriyoablasyon kullanılmıştır. %48 hastada endokardiyal %84 hastada epikardiyal ablasyon yapılmıştır. Ablasyon ilişkili kardiyak komplikasyon veya ölüm gerçekleşmemiştir. 12 ayın sonunda hasta başına ortalama VTA olayı %3.2 olarak görülmüştür. VT görülmeyen hastalarda ölüm oranı %10 iken VT saptanan hastalarda bu oran %20 olarak görülmüştür. VT görülmeyen hastalarda sağ kalp yetmezliği %20 iken VT saptanan hastalrda bu oran %30 olarak saptanmıştır.

Sonuç – Yorum:
PIVATAL çalışmasından elde edilen ön veriler, LVAD implantı geçiren hastaların LVAD implantı sonrası VTA'nın erken tekrarlamasında artış yaşadığını ve VTA yükünün zamanla takip sırasında giderek kötüleştiğini göstermektedir. LVAD sonrası VTA olayları sağ kalp yetmezliği ve artan mortalite ile ilişkilidir. PIVATAL çalışması, LVAD implantasyonu sırasında profilaktik intraoperatif VT ablasyonunun bu yüksek riskli hasta popülasyonunda aritmik ve klinik sonuçları iyileştirip iyileştirmediğini gösterecektir.


2--34

 2025 © Turkish Society of Cardiology.