[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 9 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Duygu İnan
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ahmet Çağdaş Yumurtaş
Dr. Kıvanç Keskin

Contributors
Dr. Gazi Çapar
Dr. Gökçem Ayan Bayraktar
Dr. Güngör İlayda Bostancı Alp
Dr. Günseli Miray Özdemir
Dr. Hasan Ali Sinoplu
Dr. Seda Altundaş


 



9--26

SWEDEHEART Ulusal Kayıtlarından iFR ile FFR kılavuzluğunda Koroner Revaskülarizasyon Analizleri Sonrası Uzun Vadeli Klinik SonuçlarTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - SWEDEHEART Ulusal Kayıtlarından iFR ile FFR kılavuzluğunda Koroner Revaskülarizasyon Analizleri Sonrası Uzun Vadeli Klinik Sonuçlar (Dr. Seda Altundaş)

SWEDEHEART Ulusal Kayıtlarından iFR ile FFR kılavuzluğunda Koroner Revaskülarizasyon Analizleri Sonrası Uzun Vadeli Klinik Sonuçlar


Yorumlayan: Dr. Seda Altundaş


FFR ve iFR lezyon ciddiyetinin belirlenmesi için kullanılan en sık fizyolojik metotlardır. FFR (Fraksiyonel flow rezervi) ile yönlendirilen koroner revaskülarizasyon, tek başına anjiyografi ile yönlendirilen revaskülarizasyona göre işlem sonrasında daha iyi hasta sonuçları ile ilişkilidir. iFR (Instantaneous wave free ratio), adenozin uygulanmasını gerektirmeyen koroner lezyon şiddetinin değerlendirilmesi için hiperemik olmayan bir indekstir. Ayrıca işlem süresi iFR’de daha kısadır. iFR’ın ise FFR'a benzer faydalarının olup olmadığı çeşitli çalışmalarla gösterilmeye çalışılmıştır.

DEFINE-FLAIR ve iFR – SWEDEHEART benzer tasarımlara sahip iki çalışmadır. iFR – SWEDEHEART çalışmasına stabil angina veya akut koroner sendromlu, koroner darlığın iskemi yapıp yapmadığının değerlendirilmesi gereken (görsel değerlendirme ile %40-80 arası darlık) 2037 hasta alınmıştır. Hastalar iFR veya FFR gruplarına randomize edilmiştir. Stabil anginalı hastalarda tüm darlıklar, akut koroner sendromlu hastalarda sorumlu olmayan darlıklara ölçüm yapılmıştır. Tüm nedenli ölüm, MI veya planlanmamış revaskülarizasyon toplamından meydana gelen primer sonlanım (MACE) 1 yıllık sonuçlarında, iFR grubunda %6.7, FFR grubunda %6.1(p=0.53) olarak bulunup; iFR kılavuzluğunda revaskülarizasyon FFR kılavuzluğunda revaskülarizasyondan non-inferior olduğu görülmüştü. Yine aynı yıllarda yayınlanan iFR ve FFR’ın karşılaştırıldığı DEFINE-FLAIR (2492 hasta 1:1 randomize edilmiş) çalışmasının sonuçları da benzerdi.


SWEDEHEART  5 yıllık sonuçlarında; iFR (n= 473) ve FFR (n= 435) nedeniyle koroner revaskülarizasyonu ertelenen toplam 918 hasta değerlendirildi. Aynı primer sonlanım noktaları karşılaştırıldığında iFR ve FFR arasında MACE’de ve bunun ayrı ayrı bileşenlerinde yine anlamlı fark yoktu.

DEFINE-FLAIR çalışmasının 5 yıllık takibinde ise MACE’de fark yoktu. Ancak iFR ile tedavi edilen gruptan kaynaklı olan mortalitede önemli artış bulundu (p<0,01). MI veya planlanmamış revaskülarizasyonda fark yoktu.

SWEDEHEART’ın toplam 42887 hastayı içeren hastaların tümü 5 yıl boyunca takip edildi. Bu hastaların 34.193 hasta FFR grubunda, 8.694 hasta ise iFR grubundaydı.

Hastaların temel özelliklerine bakıldığında kadın, diyabet, MI, inme, KOAH oranları iFR grubunda belirgin yüksekti. Temel özellikler revaskülarizasyon kararını iFR ve FFR grubunda farklı şekilde etkilediği; iFR grubunda tedavi edilenlerin daha yaşlı, daha çok kadın oranına sahip, daha yüksek oranda diyabet, hipertansiyon, MI ve inme geçirenlerin olduğu görüldü.

Sonuç olarak 5 yıllık takipte MACE’de ve MACE' in tüm bileşenlerinde iFR ve FFR grupları arasında anlamlı fark yoktu. Tedavi kararı (ertelenen ve tedavi edilen popülasyonlar) ile sonuç arasında etkileşim yoktu.

DEFINE-FLAIR, iFR grubunda FFR grubuna göre daha yüksek oranda 5 yıllık mortalite gösterdi ve bu sonuç tartışmalara yol açtı. SWEDEHEART'ın 42.000'den fazla hastayı kapsayan ulusal kaydı, ara lezyonu olan hastaların ve FFR kolunda revaskülarize edilip edilmeyeceği seçimine rehberlik etmek için FFR yerine iFR kullanıldığında tüm nedenlere bağlı mortalitenin daha yüksek olduğu fikrini desteklememektedir.

Bu ulusal kayıt çalışması, DEFINE-FLAIR çalışmasında gösterilen iFR/FFR mortalite farkını doğrulamamış oldu. Bu konuda hala daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyacın olduğu açık bir gerçektir.


9--26

 2024 © Turkish Society of Cardiology.