[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 9 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Duygu İnan
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ahmet Çağdaş Yumurtaş
Dr. Kıvanç Keskin

Contributors
Dr. Gazi Çapar
Dr. Gökçem Ayan Bayraktar
Dr. Güngör İlayda Bostancı Alp
Dr. Günseli Miray Özdemir
Dr. Hasan Ali Sinoplu
Dr. Seda Altundaş


 



9--26

PiCSO-AMI-I STUDYTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - PiCSO-AMI-I STUDY (Dr. Seda Altundaş)

PiCSO-AMI-I STUDY
Yorumlayan: Dr. Seda Altundaş

PiCSO-AMI-I çalışmasının bulguları, 23-26 Ekim'de TCT (Transcatheter Cardiovascular Therapeutics) bilimsel sempozyumu 2023'te sunuldu.
Akut STEMI (ST Yükselmeli Miyokard Enfarktüsü) sonrası hayatta kalma oranı önemli ölçüde artmış olsa da STEMI hala dünya çapında mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. Primer PKG (Perkütan Koroner Girişim), STEMI hastalarında klinik sonuçları iyileştirse de hala hastaların %50 kadarında suboptimal miyokardiyal reperfüzyon olmakta ve uzun vadeli klinik sonuçları olumsuz yönde etkileyen yaygın miyokard nekrozu yaşanmaktadır. Son yirmi yılda STEMI hastalarında enfarktüs boyutunu sınırlamak için yeni farmakolojik ve cihaz bazlı tedaviler geliştirildi ve bunların çoğu başarısız oldu. PiCSO (Pressure-controlled intermittent coronary sinüs occlusion), günümüzün kalp krizi tedavisinin bazı sınırlamalarını gidermek amacıyla geliştirilmiştir. PiCSO Impulse Sistemi, koroner sinüs çıkışını aralıklı olarak tıkayarak koroner mikrosirkülasyonu temizler.Reperfüzyon ve revaskülarizasyonun neden olduğu hasar sırasında, koroner venöz drenaj sistemi, tıkalı mikro damar sistemine erişimde tamamlayıcı bir rol oynayabilir ve PiCSO gibi yeni tedavilerin yolunu açarak, miyokardın reperfüzyonunun yanı sıra eşzamanlı olarak toksik birikimlerin temizlenmesine olanak sağlar. PiCSO’nun amacı, MI sonrası skar boyutunu küçülterek kalbin pompa fonksiyonunu daha iyi korumaktır.
PiCSO çalışması, PiCSO tedavisinin primer PCI uygulanan STEMI hastalarında miyokard enfarktüs boyutunu azaltıp azaltamayacağını değerlendirmek üzere tasarlanmıştır.
Çalışmaya Temmuz 2019 ile Ağustos 2022 arasında, semptomların başlangıcından sonraki 12 saat içinde başvuran, anjiyografide LAD’de TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) 0-1 akımı olan anterior STEMI'li 145 hasta dahil edildi. Hastalar, Avrupa'daki 16 merkezde PiCSO destekli pPCI (n = 72) veya geleneksel pPCI (n = 73) olarak 1:1 oranında randomize edilmiş. PiCSO Impulse kateteri, sorumlu lezyonda antegrad akım sağlandıktan sonra stent yerleştirilmeden önce femoral venöz erişim yoluyla yerleştirilmiş.
Birincil sonlanım noktası kardiyak manyetik rezonans görüntülemedeki 5 günlük enfarktüs boyutundaki fark (sol ventriküler kitlenin yüzdesi olarak ifade edilir); ikincil sonlanım noktası ise 5. günde mikrovasküler obstrüksiyon (MVO) ve intramiyokardiyal hemorajinin (IMH) ve 6. aydaki enfarktüs boyutu olarak belirlenmiş.
Çalışmanın sonucunda, 5 günde (%27,2 ± 12,4'e karşı %28,3±11,45; P = 0,59) ve 6. ayda (%19,2 ± 10,1'e karşı %18,8 ± 7,7; P = 0,83) enfarktüs boyutunda anlamlı fark bulunmamış. Ayrıca; PiCSO ile tedavi edilen grup ile kontrol grubu hastaları arasında MVO (%67,2'ye karşı %64,6; P = 0,85) ve IMH'nin (%55,7'ye karşı %60; P = 0,72) meydana gelmesi açısından da anlamlı fark görülmemiş. 
TCT basın bülteninde, PiCSO kullanımının cihazla ilgili herhangi bir olumsuz olay olmadan güvenli olduğu belirtildi.

Yorum
2015 yılında 30 hasta ile yapılan RAMSES çalışmasında da yine kardiyak MRG ile kontrollerde PiCSO kolu ile kontrol grubu arasında enfarkt boyutunda belirgin farklılık görülmemiş. Enfarktüs boyutunda 2-5 günden 4 aya kadar azalma, eşleştirilmiş kontrollerle karşılaştırıldığında PiCSO ile başarıyla tedavi edilen hastalarda daha fazlaydı (sırasıyla %41,6±8,2 ve %27,7±9,9; p=0,04).
PiCSO-AMI-I çalışmasının sonucunda enfarktüs boyutunda PiCSO uygulanan grupta anlamlı azalma görülmese de hasta fenotipinin daha iyi tanımlamak için hasta seçiminin iyileştirildiği çalışmalarda farklı sonuçlar alınabileceği göz önünde bulundurularak daha geniş hasta popülasyonunda çalışmalara ihtiyaç vardır.


9--26

 2024 © Turkish Society of Cardiology.