[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 9 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Duygu İnan
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ahmet Çağdaş Yumurtaş
Dr. Kıvanç Keskin

Contributors
Dr. Gazi Çapar
Dr. Gökçem Ayan Bayraktar
Dr. Güngör İlayda Bostancı Alp
Dr. Günseli Miray Özdemir
Dr. Hasan Ali Sinoplu
Dr. Seda Altundaş


 



9--26

T-PASS ÇalışmasıTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - T-PASS Çalışması (Dr. Hasan Ali Sinoplu)

T-PASS Çalışması
Yorumlayan: Dr. Hasan Ali Sinoplu

Giriş
Antiplatelet tedavi, AKS yönetiminde revaskülarizasyon esnasında temel tedavidir. Güncel kılavuzlar, AKS hastalarında ikili antiagregan tedaviyi (DAPT) kanama riski yüksek değilse 12 ay boyunca önermektedir. Bununla birlikte uzun dönem DAPT tedavisi artmış kanama riski ile de ilişkilidir.
T-PASS çalışmasının amacı 1 aydan kısa süreli DAPT sonrasında Tikagrelor monoterapisinin 12 aylık DAPT tedavisi ile karşılaştırıldığında ölüm, miyokard enfarktüsü, stent trombozu, inme ve major kanama birleşik sonlanımı açısından non-inferior olup olmadığını sorgulamaktır.
Metot
Güney Kore’de 2019-2022 yılları arasında 24 merkezden oluşan çok merkezli, açık etiketli, randomize bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya AKS ile başvuran ve yeni nesil Sirolimus salınımlı stent (Orsiro, Biotronik) DES implante edilen hastalar alınmıştır. Anemi ve trombositopeni gibi artmış kanama riski olan hastalar ve antikoagülan alan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır.
Hastalar indeks prosedür sonrası 1:1 oranında randomize edilmiştir. İlk hasta grubu 1 aydan kısa süreli DAPT (ortalama 16 gün) sonrası Tikagrelor monoterapisi (90 mg günde iki kez) ile diğer hasta grubu 12 ay DAPT (100 mg ASA + Tİkagrelor 90 mg günde iki kez) ile tedavi edilmiştir. Hastalar indeks prosedür sonrası 1-4 hafta içerisinde ve 3, 6, 12. aylarda takip edilmiştir.
Birincil sonlanım noktası; tüm nedenlere bağlı ölüm, miyokard enfarktüsü, stent trombozu, inme ve major kanama birleşiminin 1 yıllık net klinik faydası olarak belirlenmiştir. Sekonder sonlanım noktası olarak birincil sonlanım noktasına ek olarak kardiyovasküler ölüm, hedef damar revaskülarizasyonu, MACE bileşenleri ve major kanamaya ek olarak minör kanama olarak belirlenmiştir. Major kanama; Bleeding Academic Research Consortium (BARC) tip 3-5 ve major ve minör kanama BARC tip 2-5 olarak tanımlanmıştır.
Sonuç
Toplam 2850 hasta çalışmaya alınmıştır. 1426’sı Tikagrelor monoterapisi grubunda iken 1424’ü 12 ay DAPT tedavisi alan gruba randomize edilmiştir. Hasta kliniği, lezyon morfolojisi ve prosedürel özellikler her iki grupta benzerdir. Ortalama hasta yaşı 61 olup, %83’ü erkektir. Hastaların planlanan tedaviye uyumu sırasıyla %86 ya %88’dir. Tikagrelor monoterapisi ile devam edilen grupta ASA ortalama 16. günde kesilmiştir (12-25 gün). Hastaların %40’ı STEMI, %35 NSTE-AKS, %25’i USAP’tır.
Birincil sonlanım noktası (Ölüm, MI, stroke, major kanama, stent trombozu bileşimi) Tikagrelor monoterapisi grubunda 40 (%2,8) hastada gözlenirken, 12 ay DAPT grubunda 70 (%5,2) hastada gözlenmiştir (HR 0,54 (%95 CI), p değeri <0,001 (non-inferiority için) ve p değeri 0,002 (superiority için). Major kanama (BARC tip 3-5) Tikagrelor monoterapisi grubunda %1,2 ve 12 aylık DAPT grubunda %3,4 gözlenmiştir (p<0,001). En çok kanama gastrointestinal kanama olarak gözlenmiştir. Birincil sonlanım noktasının major kanama dışındaki diğer bileşenleri ayrı ayrı incelendiğinde iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktur. MACE oranları (kardiyovasküler ölüm, MI, stent trombozu, hedef damar revaskülarizasyonu) açısından sayısal olarak 12 aylık DAPT grubunda daha fazla gözlense de (21’e karşı 31 hasta) gruplar arasında anlamlı istatistiksel farka ulaşamadı (p=0,17).
Tartışma
Bu çalışma, DES implante edilen AKS hastalarında 1 ay içerisinde kesilen DAPT sonrası Tikagrelor monoterapi stratejisinin 12 aylık DAPT stratejisine göre 1 yıllık ölüm, MI, stent trombozu, inme, major kanama birleşik sonlanımında non-inferior hatta superior olduğunu göstermiştir. Major kanamadaki önemli azalma çalışmanın bu sonuca ulaşmasının ana bileşenidir. Son yıllarda yapılan randomize klinik çalışmaların meta-analizleri 1-3 ay DAPT sonrası monoterapi stratejisi, 12 aylık DAPT stratejisine göre benzer iskemik olay ve daha düşük oranda major kanama olayları gösterdiğini kanıtlamıştır. T-PASS çalışması daha kısa süreli DAPT stratejisine rağmen bu meta-analizlere benzer sonuçlar vermiştir.
Bu çalışmanın bazı kısıtlılıkları mevcuttur. Çalışmanın açık etiketli olması, plasebo kontrolünün olmaması, çalışmaya görece çok yüksek riskli hastaların dahil edilmemesi çalışma sonlanım noktalarını etkilemiş olabilir.  Ayrıca biyoçözünür polimer kaplı DES kullanılmıştır. Diğer stent tipleri ile de aynı faydanın gösterilebilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.


9--26

 2024 © Turkish Society of Cardiology.