[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 9 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Duygu İnan
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ahmet Çağdaş Yumurtaş
Dr. Kıvanç Keskin

Contributors
Dr. Gazi Çapar
Dr. Gökçem Ayan Bayraktar
Dr. Güngör İlayda Bostancı Alp
Dr. Günseli Miray Özdemir
Dr. Hasan Ali Sinoplu
Dr. Seda Altundaş


 



9--26

Transkatater Aort Kapak Replasmanı Yapılan Düşük Riskli Hastaların 5 Yıllık Sonuçları: PARTNER 3 ÇalışmasıTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Transkatater Aort Kapak Replasmanı Yapılan Düşük Riskli Hastaların 5 Yıllık Sonuçları: PARTNER 3 Çalışması (Güngör İlayda Bostancı Alp)

Transkatater Aort Kapak Replasmanı Yapılan Düşük Riskli Hastaların 5 Yıllık Sonuçları: PARTNER 3 Çalışması

Yorumlayan: Güngör İlayda Bostancı Alp

Giriş
Daha önce yayımlanan 1. ve 2. yıl çalışma analizleri düşük cerrahi riske sahip; ciddi, semptomatik aort darlığı olan ve Edward SAPIEN 3 transkatater kalp kapağı kullanılarak aort kapak replasmanı (TAVR) yapılan hastaların mortalite, inme ve yeniden hastaneye yatış oranlarının, biyoprotez cerrahi kapak replasmanı yapılanlara kıyasla anlamlı derecede düşük olduğunu gösterdi. Daha uzun vadeli sonuçlar bilinmemekteydi.
Amaç
Düşük cerrahi riske sahip hastalarda (STS-PROM < %4)  transkatater aort kapak replasmanının, cerrahi kapak replasmanına göre 5 yıllık klinik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Metot
Şiddetli, semptomatik aort darlığı ve düşük cerrahi riski olan hastalar TAVR ve ameliyat grubu olarak randomize edilmiştir. Hastalarda 5 yıllık süre içerisinde birden fazla sonlanım noktası olayı ve yeniden hastaneye yatış yaşanması nedeniyle hasta sonuçlarını daha iyi yansıtmak için istatistiksel analiz planında iki primer sonlanım noktası belirlenmiştir. Çalışmanın ilk primer sonlanım noktası; ölüm, inme, kapağa, prosedüre ya da kalp yetersizliğine bağlı hastaneye yeniden yatış olarak belirlenmiştir. İkinci primer sonlanım noktası ise ölüm, sakatlığa neden olan felç, sakatlanmaya yol açmayan felç ve yeniden hastaneye yatış sayısını içeren, win ratio kullanılarak hesaplanan hiyerarşik kompozit sonlanım noktasıdır. 5 yıl boyunca hastaların kliniği, eko parametreleri ve sağlık durumları değerlendirilmiştir.
Sonuç
Toplam 1000 hasta randomize edildi: 503 hasta TAVR uygulanırken 497'sine ise cerrahi kapak replasmanı uygulandı. TAVR grubundaki 496 hastanın 111'inde; cerrahi grubundaki 454 hastanın 117'sinde birinci primer sonlanım noktasının bir bileşeni meydana geldi (TAVR grubunda %22,8 ve ameliyat grubunda %27,2; p=0.07). İlk primer sonlanım noktasının bileşenleri için Kaplan-Meier analizleri: ölüm (TAVR grubunda %10,0 ve ameliyat grubunda %8,2); inme (sırasıyla %5,8 ve %6,4) ve yeniden hastaneye yatış (%13,7 ve %17,4) olarak hesaplandı ancak istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. İkinci primer sonlanım noktası için win ratio=1.17 olarak belirlendi. Kapağın hemodinamik performansı ortalama (±SD) kapak gradyanına göre değerlendirilen TAVR grubunda 12,8±6,5 mm Hg, cerrahi grupta 11,7±5,6 mm Hg idi. TAVR grubundaki hastaların %3,3'ünde, cerrahi grubundaki hastaların ise %3,8'inde biyoprotez kapak disfonksiyonu meydana geldi. TAVR veya cerrahi uygulanan ciddi, semptomatik aort darlığı olan düşük riskli hastalar arasında, iki temel bileşik sonuç açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu.
Yorum
PARTNER 3 çalışmasının 1. ve 2. yıl çalışma analizlerinde TAVR'nin mortalite ve inme açısından ameliyata göre erken bir avantaja sahip olduğu gösterilmişti ancak diğer TAVR çalışmalarına göre daha genç hasta grubu içeren bu çalışmanın uzun dönem sonuçları önem teşkil etmekteydi. Düşük riskli hasta grubunda 5 yıllık sonuçlara bakıldığında TAVR grubunda inme ve yeniden hastaneye yatış sayısal olarak daha düşük hesaplansa da istatistiksel olarak anlamlı değildir. Buna ek olarak 5. yılda TAVR grubunda tüm nedenlere bağlı ölümün sayısal olarak ameliyat grubundan fazla olması istatistiksel olarak anlamlı olmasa da bu hasta grubunda tedavi seçiminde daha uzun dönem sonuçları beklemeyi desteklemektedir.


9--26

 2024 © Turkish Society of Cardiology.