[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 9 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Duygu İnan
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ahmet Çağdaş Yumurtaş
Dr. Kıvanç Keskin

Contributors
Dr. Gazi Çapar
Dr. Gökçem Ayan Bayraktar
Dr. Güngör İlayda Bostancı Alp
Dr. Günseli Miray Özdemir
Dr. Hasan Ali Sinoplu
Dr. Seda Altundaş


 



9--26

AGENT-IDE ÇalışmasıTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - AGENT-IDE Çalışması (Dr. Gökçem Ayan Bayraktar)

AGENT-IDE Çalışması

Yorumlayan: Dr. Gökçem Ayan Bayraktar

Giriş

İlaç salınımlı balonlar koroner lezyonlar için Avrupa’da 14 yıldır kullanılmakta iken ABD’de bu yıla kadar kullanımı onaylanmamıştı.

Günümüzde de novo lezyonlar için ‘geriye bir şey bırakmama’ ve in-stent lezyonlar içinse ‘mümkün olduğunca az stent strut’ı bırakma’ yaklaşımları giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle hem de novo lezyonlarda hem de in-stent lezyonlarda ilaç salınımlı balon kullanımıyla ilgili birçok çalışma yürütülmektedir. AGENT-IDE, in-stent lezyonlarda konvansiyonel balon anjiyoplasti ile paklitaksel salınımlı balon anjiyoplastiyi karşılaştıran ve bu konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nde yürütülen ilk randomize kontrollü çalışmadır.

AGENT balon, yapısı itibariyle sistemik etkiyi minimalize etmek için düşük doz (2 mcg/mm2) paklitaksel salınımı yapan ultra-low tip profili sayesinde fleksibilite sağlayan yeni nesil koroner balondur.

Amaç
Çalışma ISR (in-stent restenoz) hastalarında DCB’nin (drug coated balloon) ve POBA’ya (plain-old balloon angioplasty) kıyasla güvenlik ve etkinliğinin gösterilmesi amacıyla dizayn edilmiştir.

Metot
Çalışmaya katılan toplam hasta sayısı 480 olup hastalar 2:1 şeklinde DCB kolunda 321 ve POBA kolunda 159 hasta olacak şekilde randomize edilmiştir. Ortalama takip süresi 12 aydır.

Hastaların ortalama yaşı 68 ve kadın yüzdesi %27’dir.

Çalışmaya;

  1. Daha önceden BMS (bare metal stent) ya da DES (drug eluting stent) ile tedavi edilmiş ISR hastaları,
  2. Lezyon uzunluğu <26 mm,
  3. Referans damar çapı 2 ila 4 mm arasında olan ve darlık yüzdesi asemptomatik hastada %70 ila %100 arasında veya semptomatik hastada %50 ila 100 arasında olan hastalar dahil edilmiştir.

STEMI (ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsü) hastaları, bifurkasyon lezyonları, sol ana koroner lezyonları, safen ven greftleri veya arteryal greftler ve hedef damarda trombüs olan hastalar çalışmadan dışlanmıştır.

Bulgular
Hastaların %30’u daha önceden CABG operasyonu olmuş, %78’inin çoklu damar hastalığı mevcut, %56’sında lezyon bölgesinde tek stent tabakası izlenmiş ve ortalama lezyon uzunluğu 12 mm olarak değerlendirilmiş, vakaların %75’inde ise bir intrakoroner görüntüleme yöntemi (bunların %50’sinde IVUS) kullanılmış.

Primer sonlanım, 1. yılda TLF (target lesion failure) olarak belirlenmiş. DCB kolunda %17.9 ve POBA kolunda %28.7 olarak saptanmış ve DCB kolunda üstünlük gösterilmiş (p for superiority = 0.0063).

Sekonder sonlanım noktası olarak kümülatif hedef damar revaskülarizasyonu (%12.4 vs. %24, p = 0.002), hedef damar miyokardiyal enfarktüsü (MI) (%6.4 vs. %12.3, p = 0.03), stent trombozunda (%0 vs. %3.9, p = 0.001) üstünlük gösterilmiş ancak tüm nedenlere bağlı mortalitede (%4.6 vs. %4.0, p = 0.77) anlamlı fark izlenmemiş.

Sonuç-Yorum:
AGENT DCB, koroner ISR tedavisinde (hastaların %44’ünde multipl stent katmanı mevcut) primer sonlanım noktası olan TLF azaltması açısından konvansiyonel balon anjiyoplastiye üstündür. Tekrarlayan revaskülarizasyon, hedef damar miyokard enfarktüsü ve stent trombozunda da azalma gösterilmiştir.

Bu çalışma Amerika Birleşik Devletleri’ne ilaç salınımlı koroner balonların girmesini sağlaması açısından önemlidir. ISR tüm tedavi edilen lezyonların %10’unu kapsamaktadır. İlaç salınımlı balonların yaygınlaşması sayesinde multipl stent tabakası ve getirdiği komplikasyonların azalması beklenmektedir.  AGENT diğer 3 mcg/mm2 ilaç salınımı yapan balonların aksine düşük doz (2 mcg/mm2) ilaç salınımı yapmakla birlikte paklitakselin sistemik toksisitesini de minimalize etmektedir.

Çalışmanın en büyük kısıtlaması DES kolunun olmayıp sadece konvansiyonel balon anjiyoplasti ile DCB kıyaslaması yapmasıdır. Tek stent tabakasına sahip hastalarda günümüzde en sık tercih edilen modalite DES implantasyonu olduğundan DCB’nin DES ile kıyaslaması da büyük önem arz etmektedir. ISAR DESIRE 3 benzer şekilde dizayn edilmiş olup çalışmada DES kolu da bulunmaktadır.


9--26

 2024 © Turkish Society of Cardiology.