[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists Bulletin Year: 6 Number: 3 / 2023


Turkish Society of Cardiology
Young Cardiologists
President
Dr. Muzaffer Değertekin

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Ertuğrul Okuyan

Coordinator for the
Board of Directors

Dr. Can Yücel Karabay

Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier

Contributors
Dr. Selin Çakır
Dr. Ezgi Güzel
Dr. Numan Kılıç
Dr. Cansu Öztürk
Dr. Bilal Ülker
Dr. Gözde Yılmaz


 



3--20

Low-Carbohydrate High-Fat “Keto-Like” Diet Associated With Increased Risk of CVDTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Low-Carbohydrate High-Fat “Keto-Like” Diet Associated With Increased Risk of CVD (Dr. Selin Çakır)

Low-Carbohydrate High-Fat “Keto-Like” Diet Associated With Increased Risk of CVD
Dr. Selin Çakır

Yayınlandığı Kongre: ACC 2023

Link: https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2023/03/01/22/45/sun-1215pm-kctogenic-acc-2023

ACC.23/WCC'de sunulan gözlemsel bir araştırmaya göre, düşük karbonhidratlı yüksek yağlı diyet, artmış LDL-C ve apolipoprotein B (apoB) seviyeleri ile birlikte kardiyovasküler olay riskinin iki kat artmasıyla ilişkilendirildi.
Birleşik Krallık veri tabanından alınan veriler analiz edilerek, bir defaya mahsus 24 saatlik diyet anketine verdikleri yanıtlar ile düşük karbonhidratlı yüksek yağlı diyet (LCHF) tanımlarını karşılayan 305 katılımcı tespit edildi ve bu çalışmaya dahil edildi. Bu tanımın kapsamı toplam günlük kalorinin %25'inden daha az karbonhidrat ve %45'ten fazlası yağ olarak belirlendi. Katılımcılar daha sonra yaş ve cinsiyete göre standart bir beslenme tipi bildiren 1.220 kişiyle eşleştirildi. Çalışma popülasyonunun ortalama yaşı 54 olup %73'ü kadın ve ortalama vücut kitle indeksi LCHF diyeti uygulayan grup için 27,7 ve standart diyet uygulayan grup için 26,7 idi.

Çalışmanın primer sonlanım noktası, LCHF diyetinin serum lipid seviyeleri üzerindeki etkisini belirlemekti. Ortalama 11,8 yıllık takipten sonra araştırmacılar, standart bir diyet uygulayanlarla karşılaştırıldığında, LCHF diyetini uygulayan katılımcıların daha yüksek LDL-K seviyelerine (3,80'e karşı 3,64 mmol/L; p=0,004) ve daha yüksek apoB seviyesine sahip olduğunu buldular. (1,09'a karşı 1,04 g/L; p<0,001).

Sekonder sonlanım noktası olarak her iki grupta da aterosklerotik kardiyovasküler hastalık olaylarının insidansı araştırıldı. Burada LCHF diyeti uygulayan katılımcıların %9.8'i, standart bir diyet uygulayanların %4.3'ü ile karşılaştırıldığında yeni bir kardiyak olay yaşadı.(adjusted hazard ratio [HR], 2.18; 95% CI, 1.39-3.43; p<0.001)

Bu çalışmanın kısıtlılıkları, katılımcıların diyet verilerini yalnızca bir defa bildirmeleri ve bildirilen diyet verilerinin kontrol yapılmadan sadece bildiri olarak kalması şeklinde değerlendirilebilir. Araştırmacılar ayrıca, herkesin bir LCHF diyetine aynı şekilde yanıt vermediğini de belirtmekteler. Görünen o ki bu diyette kolesterol seviyeleri yükselme eğilimindedir, ancak bazı insanların kolesterol konsantrasyonları, altta yatan birkaç faktöre bağlı olarak aynı kalabilir veya düşebilir. Araştırmacıların bir sonraki adımlarından biri, kişilerin bu tür bir diyete nasıl tepki vereceğini tahmin edebilecek belirli özellikleri veya genetik belirteçleri belirlemeye çalışmak olacaktır.


3--20

 2024 © Turkish Society of Cardiology.