Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists
President Dr. Muzaffer Değertekin
Coordinator for the Board of Directors Dr. Ertuğrul Okuyan
Coordinator for the Board of Directors Dr. Can Yücel Karabay
Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Contributors
Dr. Selin Çakır
Dr. Ezgi Güzel
Dr. Numan Kılıç
Dr. Cansu Öztürk
Dr. Bilal Ülker
Dr. Gözde Yılmaz
|
|
|
|
Rate-Adaptive Atrial Pacing for Heart Failure With Preserved Ejection Fraction: The RAPID-HF Randomized Clinical TrialTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Rate-Adaptive Atrial Pacing for Heart Failure With Preserved Ejection Fraction: The RAPID-HF Randomized Clinical Trial (Dr.Gözde Yılmaz)Rate-Adaptive Atrial Pacing for Heart Failure With Preserved Ejection Fraction: The RAPID-HF Randomized Clinical Trial
Dr.Gözde Yılmaz
Yayınlandığı Kongre: ACC 2023
Giriş:
Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (HFpEF) olan hastalarda kronotropik yetmezlik (kalp hızında yavaşlama ve eforla düşük kalp hızı) sık görülür. Bu durumun azalmış efor kapasitesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Kalp atım hızının atriyal pacing ile artırılmasının efor kapasitesini artırıp artırmayacağı bilinmemektedir.
Amaç:
RAPID-HF çalışmasında kronotropik yetmezliği olan HFpEF’li hastalarda rate-adaptive atrial pacing yapmanın fonksiyonel kapasiteye etkisi değerlendirilmiştir.
Metot:
RAPID-HF; 3. basamak bir merkez olan Mayo Clinic’te tek merkezli, randomize kontrollü, çapraz tasarımlı (crossover) ve çift kör bir çalışmadır. Çalışmaya 2014-2022 yılları arasında LVEF ≥ %50, semptomatik, kronotropik yetmezliği olan hastalar dahil edildi ve hastalar 16 hafta boyunca takip edildi (son takip tarihi, 9 Mayıs 2022). Egzersiz sırasındaki kardiyak output, acetylene rebreathe tekniği ile ölçüldü.
Çalışmaya 32 hasta dahil edildi, 29 hastaya kalp pili implante edildi. Hastalar rate-adaptive atrial pacing yapılan (AAI-R) ve yapılmayan (VVI 30 bpm) iki gruba ayrıldı. İlk 4 hafta takip edildiler, ardından 4 haftalık bir arınma periyodu uygulandı. Sonrasında hastalar çapraz gruplara randomize edilip 4 hafta daha izlendi.
Çalışmanın primer sonlanım noktası kardiyovasküler kapasiteyi yansıtan anaerobik eşikte oksijen tüketimi(V̇o2,AT )olarak belirlendi. Seconder sonlanım noktası ise peak VO2, ventilasyon etkinliği (V2/VCO2 eğimi), NT-proBNP düzeyi ve yaşam kalitesi skoru (KCCQ-OSS; Kansas Şehri Kardiyomiyopati Anketi Genel Özet Puanı) olarak belirlendi.
Bulgular:
Randomize edilen 29 hasta HFpEF popülasyonunu temsil ediyordu. Ortalama yaş 66 (SD, 9.7) ve 13 kişi (%45) kadın.
Pacing yapılmadığında, peak VO2 ve kardiyovasküler kapasiteyi gösteren anaerobik eşikte oksijen tüketimi (V̇o2,AT) pik egzersiz kalp hızı ile köredir, anlamlı bir değişim olmamıştır (r = 0.46-0.51, P < .02 ).
Kalp pili pacing yaparak dinlenme kalp hızını 16 vuru/dk ve en yüksek egzersiz kalp hızını 14 vuru/dk artırdı. (16/dk [%95 GA, 10 ila 23], P < .001; 14/dk [%95 GA, 7 ila 21], P < .001). Ama kardiyovasküler kapasiteyi gösteren anaerobik eşik oksijen tüketiminde (V̇o2,AT) anlamlı bir değişiklik olmadı (pacing off, 10.4 [SD, 2.9] mL/kg/min; pacing on, 10.7 [SD, 2.6] mL/kg/min; absolute difference, 0.3 [95% CI, −0.5 to 1.0] mL/kg/min; P = .46) .İkincil sonlanım noktaları olan peak VO2 , ventilasyon etkinliği (V2/VCO2 eğimi) , NT-proBNP düzeyi ve yaşam kalitesi skoru üzerinde de anlamlı bir değişiklik olmadı .
HFpEF hastalarında atriyal pacing ile kalp hızını artırmak, atım hacmindeki azalma nedeniyle egzersiz sırasındaki kardiyak output üzerinde anlamlı bir etki yapmamıştır. (-24 mL [%95 GA, -43 ila -5 mL]; P = .02). Kalp pili ile ilişkili advers olaylar katılımcıların %21’inde (6 kişi) gözlendi. (tamponad, problarla çakışmaya bağlı triküspit yetersizlikleri veya revizyon gerektiren kompartıman hematomları)
Sonuç:
HFpEF hastalarında kronotropik yetmezlik ile azalmış efor kapasitesi arasında bir ilişki vardır. Ancak egzersiz kalp hızını artırmak için kalp pili implante etmek hastaların semptomlarını, fonksiyonel kapasitelerini iyileştirmedi aksine yan etki artışı ile ilişkilendirildi.
|