Turkish Society of Cardiology Young Cardiologists
President Dr. Muzaffer Değertekin
Coordinator for the Board of Directors Dr. Ertuğrul Okuyan
Coordinator for the Board of Directors Dr. Can Yücel Karabay
Members
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bulletin Editors
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier
Contributors
Dr. Selin Çakır
Dr. Ezgi Güzel
Dr. Numan Kılıç
Dr. Cansu Öztürk
Dr. Bilal Ülker
Dr. Gözde Yılmaz
|
|
|
|
Immediate versus staged complete revascularisation in patients presenting with acute coronary syndrome and multivessel coronary disease (BIOVASC): a prospective, open-label, non-inferiority, randomised trialTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Immediate versus staged complete revascularisation in patients presenting with acute coronary syndrome and multivessel coronary disease (BIOVASC): a prospective, open-label, non-inferiority, randomised trial (Dr. Gözde Yılmaz)Immediate versus staged complete revascularisation in patients presenting with acute coronary syndrome and multivessel coronary disease (BIOVASC): a prospective, open-label, non-inferiority, randomised trial
Dr. Gözde Yılmaz
Giriş
Çok damar koroner hastalığı olan akut koroner sendromlu hastalarda perkütan koroner girişim (PCI) ile tam revaskülarizasyon yapılması iyileşmiş klinik sonuçlar göstermiştir ancak, tam revaskülarizasyonun zamanlaması tartışmalıdır. Akut koroner sendromdan sorumlu olmayan lezyonlar için PKG'nin işlem sırasında mı yoksa aşamalı olarak mı yapılması gerektiğini araştırmak istedik.
Metot:
Prospektif, çok merkezli, open-label , randomize ve non-inferiority (eşdeğer olmayan) olarak dizayn edilmiş bu çalışma; Belçika, İtalya, Hollanda ve İspanya'daki 29 hastanede yapıldı.
Çalışmaya 18-85 yaş arası, akut koroner sendrom (ST eleve miyokard enfarktüsü (STEMI) veya ST eleve olmayan miyokard enfarktüsü (NSTEMI)) ile başvuran çok damar (damar çapı ≥ 2.5 mm , ≥%70 darlığı olan iki veya daha fazla koroner arter) koroner arter hastalığı olan kişiler dahil edildi.
Hastalar, web tabanlı bir randomizasyon modülü ile rastgele (1:1), acil tam revaskülarizasyon (ilk olarak AMI’dan sorumlu lezyona PCI ardından operatörün kararı ile ciddi darlıkları PCI) veya aşamalı tam revaskülarizasyon (yalnız AMI’dan sorumlu lezyona PCI ve aşamalı (indeks prosedüründen sonraki altı hafta içinde) klinik olarak anlamlı kabul edilen lezyonlara PCI) gruplarına ayrıldılar.
Çalışmanın primer sonlanım noktası 1 yıllık takipte tüm nedenlere bağlı mortalite, miyokard enfarktüsü, planlanmamış herhangi bir iskemiye bağlı revaskülarizasyon ve serebrovasküler olayların bileşik bir klinik sonucu olarak belirlendi. Sekonder sonlanım noktası 1 yıllık takipte tüm nedenlere bağlı mortalite, miyokard enfarktüsü ve planlanmamış iskemi kaynaklı revaskülarizasyon olarak belirlendi. Primer sonlanım noktası için risk oranı (HR) %95 GA'nın üst sınırı 1.39'u geçmediğinde acil tam revaskülasrizasyon, aşamalı tam revaskülasrizasyona göre non-inferior kabul edilir
Bulgular
26 Haziran 2018 - 21 Ekim 2021 arasında 1525 hasta çalışmaya dahil edildi. Acil revaskülarizasyon grubuna 764 hasta, aşamalı revaskülarizasyon grubuna 761 hasta rastgele atandı. Acil revaskülarizasyon grubundaki 764 hastanın %78.3’ü (598 kişi) erkek ve ortalama yaş 65·7 [IQR 57·2–72·9]. Aşamalı revaskülarizasyon grubundaki 761 hastanın ise %77.4’ü (589 kişi) erkek ve ortalama yaş 65·3 [58·6–72·9].
Primer sonlanım noktası anında revaskülasrizasyon grubunda %7.6 (57 kişi) hastada ortaya çıkarken aşamalı revaskülasrizasyon grubunda %9.4 (71 kişi) hastada ortaya çıkmıştır (HR 0.78, %95) CI 0.55–1.11, non-inferiority=0.0011).
Tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarında acil ve aşamalı revaskülarizasyon grupları arasında anlamlı fark yoktu (14 [%1.9] vs 9 [%1.2]; HR 1.56, %95 GA 0.68–3.61, p=0.30). Acil revaskülarizasyon grubunda 14 (%1.9) hastada; aşamalı revaskülarizasyon grubunda 34 (%4.5) hastada miyokard enfarktüsü meydana geldi (HR 0.41, %95 GA 0.22–0.76, p=0·0045). Aşamalı revaskülarizasyon grubunda, acil revaskülarizasyon grubuna göre daha fazla plansız iskemiye dayalı revaskülarizasyon gerçekleştirilmiştir (50 [%6.7] hasta - 31 [%4.2] hasta; HR 0.61, %95 GA 0. 39–0.95, p=0.030).
Sonuç
Akut koroner sendrom ve çok damar hastalığı ile başvuran hastalarda, acil tam revaskülarizasyon aşamalı tam revaskülarizasyona göre non-inferior bulunmuştur. Ayrıca acil tam revaskülasrizasyon grubunda miyokard enfarktüsünde ve planlanmamış iskemi kaynaklı revaskülarizasyonlarda azalma görülmüştür.
|