Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin Bülent Mutlu Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Duygu İnan
Katkıda Bulunanlar
Emrah Aksakal
Ezgi Çamlı
Arda Güler
Büşra Güvendi Şengör
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Koroner Bypass Cerrahisi ile Karşılaştırıldığında Fraksiyonel Akış Rezervi Kılavuzlu PCI – FAME 3 (Dr. Emrah Aksakal)Yorumlayan: Dr. Emrah Aksakal
Çalışmanın Adı: Koroner Bypass Cerrahisi ile Karşılaştırıldığında Fraksiyonel Akış Rezervi Kılavuzlu PCI – FAME 3
Yayınlandığı Kongre: TCT 2021
Link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2112299
Giriş:
Üç damar koroner arter hastalığı (KAH) olan hastalarda, koroner arter baypas greftlemenin (CABG), perkütan koroner girişime (PCI) göre daha iyi sonuçlara sahip olduğu bulunmuştur, ancak PCI' nin fraksiyonel akış rezervi (FFR) ölçümü ile yönlendirildiği çalışmalar eksiktir.
Amaç:
Bu çalışmada üç damar KAH olan hastalarda majör olumsuz kardiyak veya serebrovasküler olayların insidansı açısından, mevcut nesil zotarilimus kaplı stentlerle gerçekleştirilen FFR kılavuzluğunda PCI’ nin CABG ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Method:
Bu çok merkezli, uluslararası, non-inferiority çalışmasında, üç damar hastalığı olan hastalar, CABG veya FFR kılavuzluğunda mevcut nesil zotarolimus salımlı stentlerle PCI olmak üzere rastgele ayrılmıştır. Birincil sonlanım noktası, herhangi bir nedene bağlı ölüm, miyokard enfarktüsü, inme veya tekrarlayan revaskülarizasyon olarak tanımlanan majör bir kardiyak veya serebrovasküler olayın 1 yıl içinde ortaya çıkmasıydı. İkincil sonlanım noktası ölüm, miyokard enfarktüsü veya inmeden oluşan bir bileşik sonlanımdı; ek olarak güvenlik parametreleri de değerlendirildi.
Bulgular:
48 merkezde toplam 1500 hastaya randomize edildi. PCI yapılan hastalara ortalama (±SD) 3.7±1.9 stent ve CABG yapılan hastalara 3.4±1.0 distal anastomoz uygulandı. 1 yıllık bileşik birincil sonlanım noktaları, FFR kılavuzluğunda PCI yapılan hastalarda % 10.6 ve CABG yapılan hastalarda ise % 6.9' du (HR, 1,5; %95 CI, 1,1-2,2 ). Bulgular FFR kılavuzluğunda PCI 'nin non-inferior şartını karşılamamaktaydı (p = 0.35). Ölüm, miyokard enfarktüsü veya inme insidansı FFR kılavuzluğunda PCI grubunda % 7.3 ve CABG grubunda %5.2 idi (HR, 1.4; %95 CI, 0.9-2.1). CABG grubunda majör kanama, aritmi ve akut böbrek hasarı insidansı FFR kılavuzluğunda PCI grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuçlar:
Üç damar KAH hastalarında, FFR kılavuzluğunda yapılan PCI’ nin, 1 yıl içerisinde ölüm, miyokard enfarktüsü, inme veya tekrarlayan revaskülarizasyonu içeren bileşik sonlanım noktasının, CABG karşısında non-inferior şartını sağlamadığı bulundu.
Yorum:
Çalışmanın ana bulgusu, üç damar KAH olan hastalarda, FFR kılavuzluğunda PCI' nin birincil bileşik sonlanım noktasına göre non-inferior kriterini karşılamamasıdır. Ek olarak alt grup analizlerine bakıldığında SYNTAX skoruna göre sınıflama yapıldığında sonuçların yine benzer olduğu görülmektedir. Ancak güvenlik sonlanımları CABG hastalarında daha yüksek olarak bulunmuştur. Bu bulgular, CABG' yi PCI ile karşılaştıran önceki çalışmaların bulgularıyla tutarlıdır. Ancak bu çalışmada takip süresi 1 yıldır. Çalışmanın uzun dönem takipleri devam etmektedir ve bu iki tedavi stratejisinin uzun vadeli etkilerini değerlendirmek için kritik olacaktır. Elimizdeki veriler doğrultusunda 2018 Miyokardiyal Revaskülarizasyon kılavuzundaki CABG/PCI tercihi önerileri aynı şekilde devam edecek gibi görünmektedir.
|