[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 9 Sayı: 1 / 2026


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ersan Tatlı

Koordinatör
Dr. Ali Nazmi Çalık

Koordinatör Yard.
Dr. Özkan Bekler

Koordinatör Yard.
Dr. Anıl Başkurt

Yürütme Kurulu
Dr. Aylin Şafak Arslanhan
Dr. Samet Sevinç
Dr. İlke Çelikkale
Dr. Özgür Selim Ser
Dr. Elif İlkay Yüce Ersoy
Dr. Ömer Doğan
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Hande Şişman Uzunoğlan
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Mehmet Altunova
Dr. Cem Korucu
Dr. Samet Yılmaz
Dr. Kamran İldırımlı
Dr. Murat Gökhan Yerlikaya
Dr. Ömer Işık
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Murat Samsa
Dr. Ahmet Balun


Üyeler
Dr. Abdullah Ömer Ebeoğlu
Dr. Ahmet Onur Kocasarı
Dr. Ali Sezgin
Dr. Alican Özkan
Dr. Aykan Çelik
Dr. Aytuğ Al
Dr. Baran Yüksekkaya
Dr. Cahit Coşkun
Dr. Can Özkan
Dr. Canberk Geniş
Dr. Cemre Turgul
Dr. Cuma Yeşildaş
Dr. Deniz Dilan Naki
Dr. Doğaç Çağlar Gürbüz
Dr. Doğan Ormancı
Dr. Ecem Gürses
Dr. Elmas Kaplan
Dr. Enes İsmet Erkoç
Dr. Enis Behçet Ağırdıcı
Dr. Erkan Uğuz
Dr. Esra Sadıkoğlu
Dr. Fatih Güven
Dr. Ferhat Dindaş
Dr. Furkan Durak
Dr. Furkan Külekci
Dr. Gurur Nar Sağır
Dr. Hadi Verdiyev
Dr. Hanife Katkat
Dr. Hasan Kan
Dr. Hasan Sarı
Dr. Hüseyin Emre Kuloğlu
Dr. Hüseyin Kandemir
Dr. İdris Pektaş
Dr. Kutluhan Eren Hazır
Dr. Kübra Korkmaz
Dr. Kübra Severgün Doğanay
Dr. Mehmet Hakan Uzun
Dr. Mert Pehlivan Altın
Dr. Muhammed Geneş
Dr. Muhammed Mucip Efe
Dr. Muhammed Mücahit Tiryaki
Dr. Muhammed Rıdvan Ersoysal
Dr. Muhammet Cüneyt Şeker
Dr. Muhammet Salih Ateş
Dr. Mustafa Demir
Dr. Müge Tezer
Dr. Orhan Karayiğit
Dr. Ozan Oğuz
Dr. Ömer Abdulbaki Kılıç
Dr. Rıdvan Bora
Dr. Semih Eren
Dr. Sevil Tuğrul Yavuz
Dr. Sezer Markirt
Dr. Turabi Öztekin
Dr. Veysi Can
Dr. Yusuf Demir


 


1--381--38

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - A Study to Investigate Tonlamarsen for the Treatment of Adults With Uncontrolled Hypertension (KARDINAL) (Dr. Alihan Ayata)

Dr. Alihan Ayata

Efficacy of Tonlamarsen in Patients with Uncontrolled Hypertension: The KARDINAL Phase 2 Randomized Clinical Trial

Çalışmanın Amacı

Hipertansiyon tedavisinde renin-anjiotensin-aldosteron sistemi (RAAS) uzun süredir temel terapötik hedeflerden birini oluşturmaktadır. Ancak mevcut farmakolojik yaklaşımlar ağırlıklı olarak sistemin distal basamaklarını hedeflemektedir. RNA temelli tedaviler ile anjiyotensinojen sentezinin doğrudan baskılanması, RAAS’ın en proksimal basamağında inhibisyonunu mümkün kılarak daha güçlü ve uzun süreli antihipertansif etki potansiyeli sunmaktadır.

KARDINAL çalışmasının amacı, anjiyotensinojen sentezini hedefleyen antisens oligonükleotid olan Tonlamarsen’in, çoklu antihipertansif tedaviye rağmen kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalarda biyokimyasal etkinliğini ve kan basıncı üzerindeki etkisini değerlendirmektir.

Metodoloji

Bu faz 2, randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışmaya toplam 485 hasta dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara başlangıçta tek doz tonlamarsen uygulanmış, ardından hastalar aylık tonlamarsen tedavisine devam edenler (n≈240) ve plasebo koluna geçirilenler (n≈245) olmak üzere iki gruba randomize edilmiştir.

Çalışma popülasyonunun ortalama yaşı yaklaşık 60 olup, katılımcıların %59’u erkek, %49’u siyah ırktan ve yaklaşık %33’ünde diyabetiktir. Tüm hastalar 2–5 antihipertansif ajan kullanmakta olup, başlangıç ofis sistolik kan basıncı değerleri 145–150 mmHg aralığındadır. Bu özellikler, yüksek kardiyovasküler risk taşıyan ve mevcut tedaviye rağmen kontrol altına alınamayan dirençli hipertansiyon fenotipini yansıtmaktadır.

Eş birincil sonlanım noktaları, plazma anjiyotensinojen düzeyindeki değişim ile ofis sistolik kan basıncındaki değişim olarak belirlenmiştir.

Temel Bulgular

Tonlamarsen, hedefe yönelik biyokimyasal etkinlik açısından belirgin bir etki ortaya koymuştur. Sürekli tedavi alan grupta plazma anjiyotensinojen düzeylerinde yaklaşık %67 oranında azalma izlenirken, tek doz sonrası plaseboya geçen grupta bu azalmanın daha sınırlı olduğu gözlenmiştir.

Buna karşın, ofis sistolik kan basıncı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış ve her iki kolda da yaklaşık 6–7 mmHg düzeyinde benzer bir azalma izlenmiştir. Ev ölçümlerine dayalı kan basıncı değerleri ve diyastolik kan basıncı değişimleri de gruplar arasında farklılık göstermemiştir.

KARDINAL çalışması, tonlamarsenin anjiyotensinojen düzeylerini anlamlı ölçüde azaltmasına rağmen, tekrarlayan doz uygulamasının tek doza kıyasla ek kan basıncı düşüşü sağlamadığını göstermiştir.

Klinik Pratiğe Katkısı

Bu çalışma, hipertansiyon tedavisinde artan RAAS baskılanmasının doğrusal olarak daha fazla kan basıncı düşüşüne yol açacağı yönündeki yerleşik varsayımı sorgulamaktadır. Bulguların yorumlanmasında hem farmakodinamik hem de metodolojik faktörler rol oynamaktadır.

Öncelikle, tüm katılımcılara başlangıçta aktif tedavi uygulanması ve tek doz etkinin beklenenden daha uzun süre devam etmesi, plasebo kolunda dahi kalıntı biyolojik etkinin sürmesine ve gruplar arasındaki farkın azalmasına yol açmış olabilir. Mekanistik açıdan değerlendirildiğinde, hipertansiyonun heterojen ve çok faktörlü patofizyolojisi göz önüne alındığında, yalnızca RAAS’ın en proksimal basamağında baskılanmasının kısa vadede doğrusal bir hemodinamik yanıt oluşturmayabileceği düşünülmektedir.

Bunun yanı sıra, ofis kan basıncı ölçümlerinin, uzun etkili ve düşük varyabiliteye sahip farmakodinamik profile sahip ajanların gerçek etkisini yansıtmakta yetersiz kalabileceği ve bu nedenle ambulatuvar kan basıncı izlemi gibi yöntemlerin daha duyarlı sonlanım noktaları sunabileceği değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak KARDINAL çalışması, tonlamarsenin güçlü bir hedefe yönelik biyolojik etki sağladığını, ancak bu etkinin kısa vadede klinik kan basıncı yanıtına doğrudan yansımadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, gen temelli antihipertansif tedavilerin klinik faydaya dönüşmesinde hasta seçimi, dozlama stratejisi ve uygun sonlanım noktalarının belirlenmesinin kritik rol oynadığını göstermektedir.

Kaynaklar

Fyhrquist F, Saijonmaa O. Renin-angiotensin system revisited. J Intern Med. 2008;264(3):224–236.

Burnier M, Egan BM. Adherence in hypertension. Circ Res. 2019;124(7):1124–1140.

Desai AS, et al. KARDINAL Trial: Effect of Tonlamarsen on Angiotensinogen and Blood Pressure in Patients With Hypertension. J Am Coll Cardiol. 2026.

Whelton PK, et al. 2017 ACC/AHA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults. J Am Coll Cardiol. 2018;71:e127–e248.


1--38

 2026 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.