Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Katkıda Bulunanlar
Dr. Abdalrahman Shawky A. Mostafa
Dr. Emre Kipritçi
Dr. Hakan Çağlıoğlu
Dr. Kemal Göçer
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Dr. Murat Karaçam
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Okan Oğuzhan Ovaz
Dr. Özkan Karaca
Dr. Serkan Bulguroğlu
Dr. Simay Erdal Sayın
Dr. Şeyma Zeynep Atıcı
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Yusuf Uyanık
|
|
|
|
  Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Sacubitril/Valsartan Versus Enalapril in Chronic Chagas Cardiomyopathy: Rationale and Design of the PARACHUTE-HF Trial (Dr. Okan Oğuzhan Ovaz, Dr. Mustafa Yenerçağ)Çalışmanın Adı: Sacubitril/Valsartan Versus Enalapril in Chronic Chagas Cardiomyopathy: Rationale and Design of the PARACHUTE-HF Trial
Yayınlandığı Kongre: ESC Congress 2025
Link: https://esc365.escardio.org/presentation/312231
Hazırlayan: Dr. Okan Oğuzhan Ovaz, Dr. Mustafa Yenerçağ
Giriş
Trypanosoma cruzi enfeksiyonuna bağlı Kronik Chagas kardiyomiyopatisi (CCC), tüm kalp odacıklarını tutan kronik miyokardit ve iletim sistemi hasarı ile karakterizedir. Diğer kalp yetmezliği (KY) nedenlerine kıyasla daha kötü prognoza sahip bir durumdur. CCC’de kılavuz odaklı medikal tedavi, KY’li hastaların diğer etiyolojilere bağlı ejeksiyon fraksiyonu azalmış KY (HFrEF) için önerilen aynı ilaçlarla tedavi edilmesini önermektedir. Anjiyotensin-dönüştürücü enzim inhibitörü (ACEI) enalaprilin sol ventrikül (SV) diyastolik fonksiyonu üzerindeki yararlı etkileri CCC’ye bağlı KY’de bildirilmiş, LVEF’i artırmış, yaşam kalitesini iyileştirmiş ve serum B-tipi natriüretik peptid (BNP) ile kemokin düzeylerini azaltmıştır. PARADIGM-HF çalışmasında, sakubitril/valsartanın HFrEF yönetiminde, altta yatan etiyolojiden bağımsız (CCC dahil) olarak enalaprile kıyasla kardiyovasküler nedenli ölüme veya KY’ye bağlı hastaneye yatışa kadar geçen süreyi anlamlı şekilde azaltmıştır.
Amaç
PARACHUTE-HF (Prevention And Reduction of Adverse outcomes in Chagasic Heart failUre Trial Evaluation), Kronik Chagas kardiyomiyopatisinde standart KY tedavisine ek olarak günde iki kez 200 mg sakubitril/valsartan ile günde iki kez 10 mg enalapril’in kardiyovasküler olay bileşiğini (kardiyovasküler ölüm veya ilk KY hastaneye yatışı) azaltmada ve NT-proBNP düzeylerinde 12. haftadaki değişimlerini test etmek üzere tasarlanmış aktif kontrollü, randomize, Faz IV bir çalışmadır.
Yöntemler
Çalışmaya dahil edilme kriterleri: ≥ 2 farklı serolojik testle T. cruzi enfeksiyonunun doğrulanması; LVEF ? 40%; NYHA fonksiyonel sınıf II–IV KY semptomları; ilk ziyarette NT-proBNP ≥ 600 pg/mL (BNP ≥ 150 pg/mL) veya KY nedenli hastaneye yatışı olan ve NT-proBNP ≥ 400 pg/mL (BNP ≥ 100 pg/mL) .
Başlıca dışlama kriterleri: çalışmada kullanılan ilaçlara veya içeriklerine kontrendikasyon, alerji veya tolere edememe; sistolik kan basıncı < 95 mmHg, semptomatik hipotansiyon veya serum potasyum > 5.2 mmol/L; daha önce sakubitril/valsartan kullanımı (3 aydan uzun süre ara verilmişse dahil edilebilir); ileri düzey hepatik veya renal hastalık; aktif veya semptomatik COVID-19; CCC’nin şiddetli gastrointestinal formu; sürekli intravenöz inotropik tedavi gereksinimi veya ileri mekanik destek endikasyonu; ve KY’den sorumlu veya kontrol altına alınmamış diğer kardiyak durumlar.
Katılımcılar, sakubitril/valsartan (günde iki kez 50 veya 100 mg, günde iki kez 200 mg'a kadar titre edilir) veya enalapril (günde iki kez 2,5 veya 5 mg, günde iki kez 10 mg'a kadar titre edilir) olmak üzere 1:1 oranında randomize edilmiştir. Ortalama yaş 64, %42'si kadın, %15'i siyahiydi ve ortalama ejeksiyon fraksiyonu %30'du. Hastaların üçte ikisinde New York Kalp Derneği sınıf II kalp yetmezliği, üçte birinde ise sınıf III kalp yetmezliği vardı. Başlangıçtaki ortalama NT-proBNP düzeyleri yaklaşık 1700 pg/mL idi ve hastaların yaklaşık %45'i daha önce kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye yatmıştı. Hastalar başlangıçta iyi tedavi edilmişti; hastaların %80'i anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü veya anjiyotensin reseptör blokeri, %90'ı beta blokeri, %73'ü mineralokortikoid antagonisti ve %70'i diüretik kullanıyordu.
Araştırmacılar, her gruptan katılımcıları eşleştirerek 212.520 karşılaştırma yaptı.
Bulgular
Çiftler arası karşılaştırmalar sonucunda, sakubitril/valsartan, enalapril ile karşılaştırıldığında %52 daha yüksek bir birincil sonuç olasılığı ile ilişkilendirilmiştir (katmanlı eşleşmemiş kazanma oranı 1,52; %95 güven aralığı [GA] 1,28 ila 1,82; p<0,001).
25 aylık ortalama takip süresi boyunca, sakubitril/valsartan ile enalapril arasında kardiyovasküler ölüm (tehlike oranı [HR] 0,95; %95 GA 0,73 ila 1,23) ve ilk HF hastaneye yatışı (HR 0,92; %95 GA 0,70 ila 1,20) oranları benzer bulunmuştur.
NT-proBNP'deki başlangıç ??ile 12 hafta arasındaki yüzdelik değişim sonuçları; sakubitril-valsartan'a atananlarda başlangıç ??seviyesine göre logaritmik medyan değişim -%30,6 ve enalapril'e atananlarda -%5,5 idi (düzeltilmiş geometrik ortalama değişim oranı 0,68; %95 GA 0,62-0,75).
Sakubitril/valsartan alan hastaların %6,1'inde, enalapril alan hastaların ise %9,8'inde advers olaylar nedeniyle tedavinin kesilmesi meydana geldi.
Sonuçlar
Sakubitril/valsartan alan hastaların NT-proBNP'deki başlangıç ??ile 12 hafta arasındaki yüzdelik değişimleri anlamlı değişim gösterdi. 25 aylık ortalama takip süresi boyunca, sakubitril/valsartan ile enalapril arasında kardiyovasküler ölüm ve ilk HF hastaneye yatışı oranları benzer bulunmuştur. Birincil sonuçtaki anlamlı fark, ağırlıklı olarak NT-proBNP'deki başlangıç ??ile 12 hafta arasındaki yüzdelik değişimden kaynaklanıyordu.
İki ilacın güvenlik profilleri benzerdi.
YORUM
PARADIGM-HF çalışması, 8.400'den fazla hastayı tedaviye randomize etmiş olup, Chagas kardiyomiyopatisi olan 113 hastayı barındıran büyük bir çalışmadır. PARACHUTE-HF onda bir oranında hasta sayısı ile PARADIGM-HF ile büyük oranda tutarlı sonuçlar vermiştir.
Ejeksiyon enfeksiyonu azalmış kalp yetmezliği için kılavuzlara göre yönlendirilen neredeyse her tıbbi tedavi, kalp yetmezliği etyolojisinden bağımsız olarak işe yarar.

|