Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ayşe Nur Özkaya İbiş
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Bilal Çakır
Dr. Doğan Şen
Dr. Murat Demirci
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Özkan Karaca
Dr. Selim Süleyman Sert
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Zeynep Esra Güner
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Sağ Taraflı Enfektif Endokarditte Perkütan Mekanik Aspirasyonun Sonuçları: CLEAR IE Çok Merkezli Kayıt Çalışması (Dr. Mustafa Candemir)Dr. Mustafa Candemir
Çalışmanın adı: Sağ Taraflı Enfektif Endokarditte Perkütan Mekanik Aspirasyonun Sonuçları: CLEAR IE Çok Merkezli Kayıt Çalışması
Kongre'de yayınlandı: TCT 2024
Link: https://www.tctmd.com/slide/outcomes-percutaneous-mechanical-aspiration-right-sided-infective-endocarditis-clear-ie
Giriş:
Sağ taraflı enfektif endokardit (RSIE) vakalarında artış göze çarpmaktadır. Bu artış, uyuşturucu kullanımı, kardiyovasküler implante edilebilir elektronik cihazların artışı ve kateter enfeksiyonları nedeniyledir. Kalıcı RSIE için tedavi seçenekleri sınırlıdır, antimikrobiyaller yetersizdir ve bu hastalarda cerrahi yüksek morbidite ve mortalite oranlarına sahiptir.
Amaç:
Bu çalışma, RSIE’de perkütan mekanik aspirasyonun (PMA) etkililiğini ve güvenlik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Yöntemler:
Çalışma; büyük, çok merkezli, retrospektif ve kayıtlardan verilerin elde edilmesi tasarımına sahipti. Hastalar Ocak 2014 ile Ocak 2024 arasında toplanmış ve 6 haftalık kayıtları incelenmişti. Duke kriterlerine göre enfektif endokardit tanısı konulan ve standart cerrahinin uygun olmadığı kalıcı RSIE’li 256 hasta çalışmaya dahil edilmiş. Vejetasyon boyutunda %70 veya ? 1 cm'lik bir azalma, işlem başarısı olarak belirlenmiş. Birincil etkinlik kültür temizliği olarak tanımlanmış ve birincil güvenlik noktası hastanede içi ölüm/yeni gelişen pulmoner emboli/acil cerrahinin birleşik sonlanımları olarak kabul edilmiştir.
Sonuçlar:
Hastaların %28'inde (n=70) sağ atriyumda, %9.2'sinde (n=23) sağ ventrikülde ve %68,8'inde (n=172) triküspit kapakta vejetasyon bulunmuştur. Çalışmadaki hastaların medyan yaşı 43 yıldı (13-87) ve %42,6'sı (n=109) kadındı. Ortanca vejetasyon boyutu 24 (0,6-90) mm idi ve bunların %23,2'si (n=55) lead vejetasyonu olarak tespit edilmiştir. İşlem başarısı %89.4, birincil etkinlik sonucu %92.4, birincil güvenlik sonucu %18 bulunmuştur. Hastaların %9.8’i (n=25) hastanede ölmüş, %8.3’ünde (n=21) yeni pulmoner emboli gelişmiş, %15.7’inde (n=37) triküspit yetmezliği kötüleşmiş, %3.1’inde (n=8) acil ameliyata gerek duyulmuş, %3.6’sında (n=9) vasküler erişim yerinde kanama olmuş, %3.1’inde (n=8) inme saptanmıştır. Bakteriyel türler (OR= 9.71; %95 CI (2.27 38.24); P=0.001), rezidüel vejetasyon yokluğu (OR= 4.35; %95 CI (1.18 25); P=0.055), immünokompetan durum (OR= 3.33; %95 CI (1.01 10); P=0.032) birincil etkililik sonucuyla ilişkili bulunmuştur. Cihaz tipi, vejetasyon boyutu ve yeri birincil etkililik sonucuyla ilişkili bulunmamıştır. Birincil etkililik sonlanım hastanede daha düşük mortalite ile ilişkilendirilmiştir (OR= 0.14; %95 CI: 0.05 0.45); P=0.002). Hipoksi (OR= 3.62; %95 CI (1.87 7.17); P<0.001), şok (OR= 2,27; %95 CI (1,15 4,43); P=0,017), kadın cinsiyet (OR=2.27; %95 CI (1.19 4.55); P=0.013), sağ ventrikül genişlemesi (OR= 1.98; %95 CI (1.02 3.9); P=0.045), etkili antibiyotiklerin kullanıldığı gün sayısı [OR=0.95; %95 CI (0.89 0.99); P=0.04] birincil güvenlik sonlanımı ile ilişkili bulunmuştur. Kötüleşen triküspit yetersizliği ve cihaz tipi birincil güvenlik sonucuyla ilişkili saptanmamıştır.
Sonuçlar:
Çoğunluğu yalnızca tıbbi tedaviye dirençli olan RSIE'li seçilmiş hastalarda, PMA yüksek oranda prosedürel başarı ve anlamlı klinik etkinlik göstermiştir. Kültür negatifliği, hastanede daha düşük ölüm oranıyla ilişkilendirilmiştir. PMA'nın güvenliği kabul edilebilirdir ve büyük ölçüde altta yatan RSIE'nin neden olduğu olumsuz olaylardan kaynaklanıyordu.
Yorum:
Bu çalışma, PMA'nın belirli hasta gruplarında enfektif endokardit için umut verici bir tedavi yöntemi olabileceğini öne sürüyor. Ancak, sonuçlar daha geniş hasta grupları ve prospektif çalışmalarla desteklenmelidir. Ayrıca, RSIE'de PMA'nın klinik etkinliğini ve güvenliğini doğrulamak için randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
|