Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ayşe Nur Özkaya İbiş
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Bilal Çakır
Dr. Doğan Şen
Dr. Murat Demirci
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Özkan Karaca
Dr. Selim Süleyman Sert
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Zeynep Esra Güner
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Primer Perkütan Koroner Girişim Uygulanan STEMI Hastalarında Heparinin İlk Tıbbi Temasta Erken Uygulanması ile Kateter Laboratuarında Uygulanması (HELP-PCI): Çok Merkezli, Randomize Bir Çalışma (Dr. Doğan Şen)Dr. Doğan Şen
Çalışmanın adı: Primer Perkütan Koroner Girişim Uygulanan STEMI Hastalarında Heparinin İlk Tıbbi Temasta Erken Uygulanması ile Kateter Laboratuarında Uygulanması (HELP-PCI): Çok Merkezli, Randomize Bir Çalışma
Yayınlandığı Kongre: TCT 2024
Link: https://www.tctmd.com/slide/early-administration-heparin-first-medical-contact-versus-cathlab-stemi-patients-undergoing
Arka plan:
Primer perkütan koroner girişim (PKG) öncesi ilk tıbbi temasta (FMC) fraksiyone olmayan heparin (UFH) ile ön tedavinin ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) hastaları üzerindeki etkisi belirsizliğini korumaktadır.
Yöntemler:
HELP-PCI, Çin'de 14 şehirde 36 klinik merkezde yürütülen, araştırmacı tarafından başlatılan, randomize kontrollü bir çalışmadır. Semptom başlangıcından <12 saat sonra başvuran ve primer PKG uygulanan 18 ila 80 yaş arası STEMI hastaları FMC'de veya kateterizasyon laboratuvarında kateter kılıfı yoluyla intravenöz UFH (100 U/kg) uygulamasına rastgele (1:1) olarak belirlenmiştir. Birincil sonlanım noktası, anjiyografi yapılan tüm katılımcıların tam analiz grubunda değerlendirilen primer PCI öncesi tanısal anjiyografide enfarktüsle ilişkili arterin (IRA) TIMI 3 akımıdır. İkincil sonuç, 180 günde ölüm, kardiyak ölüm, kalp yetmezliği hastaneye yatışları, reinfarktüs, stent trombozu, planlanmamış revaskülarizasyon ve inmeden oluşan 180 günlük MACE olarak tanımlanmıştır. Güvenlik sonucu 180 günde Kanama Akademik Araştırma Konsorsiyumu (BARC) tip ³ 2 kanamadır. Bu çalışma ClinicalTrials.gov'a (NCTO5329155) kayıtlıdır ve devam etmektedir.
Bulgular:
20 Temmuz 2022 ile 20 Ağustos 2023 tarihleri arasında FAS'ta toplam 999 hasta rastgele olarak FMC'de (n = 505) veya kateterizasyon laboratuvarında (n = 494) UHF uygulaması almak üzere belirlenmiştir. Yüz seksen günlük takip 994 (%99,9) hastada tamamlanmıştır. FMC'de ön tedavi uygulanan popülasyon, kateterizasyon laboratuvarında ön tedavi uygulanmayan popülasyona kıyasla IRA’da daha yüksek TIMI 3 akışı sıklığı göstermiştir (%23,8'e karşı %18,0; OR: 0,67; %95 CI: 0,47-0,94; P = 0,02). 180 günlük MACE, FMC'de UHF uygulaması grubunda 21 hastada ve kateterizasyon laboratuvarı grubunda 32 hastada meydana gelmiştir (Kaplan-Meier oranı %4,18'e karşı %6,50; HR: 0,64 [%95 CI: 0,37-1,09]; P = 0,102), Birleşik sonlanım noktasının bireysel bileşenlerinin sıklığında da anlamlı bir fark yoktur. BARC tipi ³ 2 kanama her iki grupta da benzerdi (FMC'de UFH uygulamasına karşı kateterizasyon laboratuvarında, %1,22'ye karşı %0,80; P = 0,543).
Sonuç:
FMC'de yükleme dozu UFH ile ön tedavi, majör kanama riskini artırmadan IRA'nın spontan reperfüzyonunda iyileşme ile ilişkilendirilmiştir.
Yorum:
Bu çalışma, STEMI hastalarında ilk tıbbi temasta (FMC) UFH kullanımının önemini vurgulamakta uygulamanın avantajlarını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, FMC’de UFH kullanımı, kateterizasyon laboratuvarında ön tedavi uygulanmayan popülasyona kıyasla IRA’da TIMI 3 akım oranında anlamlı bir artış sağlamış, bu da hastaların daha iyi bir reperfüzyon deneyimlemesini desteklemiştir. Öte yandan, 180 günlük MACE oranları ise benzer olmuştur. Her iki gruptaki kanama oranları da karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Ancak, sonuçların genellenebilirliği ve farklı popülasyonlardaki etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması önemli. Bu tür çalışmalara devam edilmesi, STEMI tedavisinde optimal yaklaşımların geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
|