Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Burak Kardeşler
Dr. Kıvanç Eren
Dr. Mehmet Aydoğan
Dr. Murat Demirci
Dr. Murat Yiğitbaşı
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Lütfi Yavuz
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ravza Betül Akbaş
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Yunus Çalapkulu
Dr. Yusuf Bozkurt
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Atriyal Fibrilasyon ve Stabil Koroner Arter Hastalığı İçin Edoxaban Antitrombotik Tedavisi (Dr. Mustafa Candemir)Hazırlayan: Dr. Mustafa Candemir
Çalışmanın Adı: Atriyal Fibrilasyon ve Stabil Koroner Arter Hastalığı İçin Edoxaban Antitrombotik Tedavisi
Yayınlandığı Kongre: ESC 2024
Link: FULL TEXT
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2407362
Giriş
Klinik yönergelerden gelen tutarlı tavsiyelere rağmen, atriyal fibrilasyon ve stabil koroner arter hastalığı (CAD) olan hastalar için uzun süreli antitrombotik tedavi stratejileri üzerine randomize kontrollü çalışmalardan veri sağlanamamaktadır.
Yöntemler
Atriyal fibrilasyon ve stabil koroner arter hastalığı (önceden revaskülarizasyon veya medikal tedavi ile yönetilen) olan hastalarda, edoksaban monoterapisinin çift antitrombotik tedavi (edoksaban ve tek bir antiplatelet ajan kombinasyonu) ile karşılaştırıldığı çok merkezli, açık etiketli ve randomize bir çalışma yürütülmüştür. İnme riski CHA2DS2-VASc skoru kullanılarak değerlendirilmiş olup, bu skor 0 ile 9 arasında değişmekte ve yüksek skorlar artmış inme riskini göstermektedir. Birincil sonuç, 12 ay içinde her türlü ölüm, miyokard enfarktüsü, inme, sistemik emboli, planlanmamış acil revaskülarizasyon ve büyük ile klinik olarak anlamlı minör kanama kombinasyonunu içeren bir ölçüt olarak belirlenmiştir. İkincil sonuçlar arasında major iskemi olaylarının kombinasyonu ve major veya klinik olarak anlamlı küçük kanama güvenlik ölçütü yer almıştır.
Bulgular
Güney Kore'deki 18 merkezde 524 hasta edoksaban monoterapi grubuna ve 516 hasta çift antitrombotik tedavi grubuna dahil edilmiştir. Katılımcıların ortalama yaşı 72,1 yıl olup, %22,9'u kadın olarak rapor edilmiştir ve ortalama CHA2DS2-VASc skoru 4,3 olarak hesaplanmıştır. 12 ay sonunda, edoksaban monoterapi grubunda 34 hastada (Kaplan-Meier tahminine göre %6,8) birincil sonuç olayı gözlemlenirken, çift antitrombotik tedavi grubunda 79 hastada (%16,2) bu olay meydana gelmiştir (risk oranı 0,44; %95 güven aralığı [CI], 0,30 ile 0,65; P<0,001). Aynı dönemde büyük iskemi olaylarının insidansı iki grup arasında benzer bulunmuştur. Büyük veya klinik olarak anlamlı küçük kanama, edoksaban monoterapi grubunda 23 hastada (Kaplan-Meier tahminine göre %4,7) ve çift antitrombotik tedavi grubunda 70 hastada (%14,2) gözlemlenmiştir (risk oranı 0,34; %95 CI, 0,22 ile 0,53).
Sonuçlar
Atriyal fibrilasyon ve stabil koroner arter hastalığı olan hastalarda, edoksaban monoterapisinin 12 ay süresince ölüm, miyokard enfarktüsü, inme, sistemik emboli, planlanmamış acil revaskülarizasyon veya büyük ve klinik olarak anlamlı küçük kanama gibi birincil sonuçların daha düşük riskini sağladığı ve bu sonuçların çift antitrombotik tedaviden daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir.
Yorum
Atriyal fibrilasyon ve kronik koroner arter hastalığı (CAD) olan hastalar arasında, edoksaban monoterapisinin avantajlar sağladığı görülmüştür. Edoksaban monoterapisi, edoksaban ve bir antiplatelet ajan kombinasyonuna kıyasla, daha az büyük kardiyak ve kanama olayları ile ilişkilidir. Önemli bir şekilde, büyük iskemi olaylarının insidansı iki tedavi rejimi arasında benzer bulunmuştur. Edoksaban monoterapisinin ana avantajı, edoksaban ve antiplatelet ajan kombinasyonuna kıyasla büyük kanamalarda sağlanan önemli bir azalmadan kaynaklanmaktadır. Bu bulgular, rivaroksaban monoterapisini rivaroksaban ve antiplatelet ajan kombinasyonu ile karşılaştıran AFIRE çalışmasıyla uyumludur. Ancak, her iki çalışmanın da yalnızca Asya popülasyonlarında yapılmış olması, sonuçların genel geçerliliğini etkileyebilir.
|