Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Burak Kardeşler
Dr. Kıvanç Eren
Dr. Mehmet Aydoğan
Dr. Murat Demirci
Dr. Murat Yiğitbaşı
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Lütfi Yavuz
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ravza Betül Akbaş
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Yunus Çalapkulu
Dr. Yusuf Bozkurt
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Potassium Supplementation and Prevention of Atrial Fibrillation After Cardiac Surgery (TIGHT-K) (Dr. Murat Yiğitbaşı)Hazırlayan: Dr. Murat Yiğitbaşı
Çalışmanın Adı:
Potassium Supplementation and Prevention of Atrial Fibrillation After Cardiac Surgery (TIGHT-K)
Yayınlandığı Kongre: ESC Kongresi 2024
Link: Full Text
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2823246
Giriş
Yüksek-normal serum konsantrasyonlarını korumak için potasyum takviyesi, kalp cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyonun (AFACS) önlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir stratejidir. Ancak, bu yaklaşım sağlam bir kanıta dayanmamakta, potansiyel riskler taşımakta ve yüksek maliyetlere neden olmaktadır.
Amaç
Bu çalışma, serum potasyum takviyesi için daha düşük bir eşik değerinin, AFACS'ı önlemede yüksek-normal bir eşik değere göre non-inferior olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Yöntem
Bu çalışma, açık etiketli ve non-inferiority esasına dayalı bir randomize klinik çalışma olarak, Birleşik Krallık ve Almanya'daki 23 kalp cerrahisi merkezinde gerçekleştirilmiştir. Atriyal disritmi öyküsü olmayan ve izole koroner arter bypass greftleme (CABG) cerrahisi planlanan hastalar, 20 Ekim 2020 ile 16 Kasım 2023 tarihleri arasında çalışmaya dahil edilmiştir. Son katılımcı, 11 Aralık 2023'te hastaneden taburcu edilmiştir. Katılımcılar, ya sıkı potasyum kontrol grubuna (serum potasyum konsantrasyonu 4,5 mEq/L'nin altına düştüğünde takviye yapılması) ya da gevşek potasyum kontrol grubuna (serum potasyum konsantrasyonu 3,6 mEq/L'nin altına düştüğünde takviye yapılması) randomize edilmiştir. Hastalara ambulatuvar ritim kontrolü yapılmış ve veriler, çalışmaya kör bir merkez laboratuvar tarafından analiz edilmiştir.
Primer sonlanım noktası, CABG’den sonraki ilk 120 saat içinde veya hastaneden taburcu olana kadar klinik olarak tespit edilen ve elektrokardiyografik olarak doğrulanan yeni başlangıçlı AFACS insidansıdır. Gevşek potasyum kontrol stratejisinin non-inferior oluşu, yeni başlangıçlı AFACS için bir yanlı 97.5% güven aralığının (CI) üst sınırı 10%'dan az olan bir risk farkı olarak tanımlanmıştır. Sekonder sonlanım noktaları, diğer aritmik hadiseler, klinik sonuçlar ve müdahaleyle ilişkili maliyetleri içermiştir.
Bulgular
Toplamda 1.690 hasta (ortalama yaş, 65 yıl; %15 kadın) randomize edilmiştir. Primer sonlanım noktası, sıkı kontrol grubundaki hastaların %26.2'sinde (n = 219) ve gevşek kontrol grubundaki hastaların %27.8'inde (n = 231) gerçekleşmiştir, bu da %1.7'lik bir risk farkına yol açmaktadır (95% CI, -%2.6 ile %5.9). Gruplar arasında herhangi bir yöntemle tespit edilen en az bir AFACS epizodu, non-AFACS disritmileri, hastane içi mortalite veya yatış süresi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Potasyum takviyesinin kişi başı maliyeti gevşek kontrol grubunda anlamlı olarak daha düşüktür (ortalama fark, 111.89 ABD Doları [95% CI, 103.60-120.19 ABD Doları]; P < .001).
Sonuç
AFACS profilaksisinde, serum potasyum konsantrasyonu 3.6 mEq/L'nin altına düştüğünde başlatılan potasyum takviyesi, serum potasyum seviyelerini 4.5 mEq/L veya üzerinde tutma uygulamasına göre non-inferior bulunmuştur. Daha düşük takviye eşiği, disritmi veya olumsuz klinik sonuçların artışıyla ilişkilendirilmemiştir.
Yorum
Bu çalışma, kalp cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyonun (AFACS) önlenmesi için potasyum takviyesi yönetimi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bulgular, potasyum takviyesi için daha düşük bir eşik değerin (serum seviyeleri 3.6 mEq/L'nin altına düştüğünde başlatılan) potasyumun daha yüksek serum seviyelerinde (?4.5 mEq/L) takviye edilmesi uygulamasına göre non-inferior olduğunu göstermektedir. AFACS, diğer disritmiler veya olumsuz klinik sonuçların görülme sıklığı açısından iki grup arasında anlamlı bir fark olmaması, gevşek potasyum kontrol stratejisinin hem güvenli hem de etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, gevşek takviye yaklaşımı maliyetleri önemli ölçüde azaltarak kalp cerrahisi merkezleri için daha ekonomik bir seçenek haline gelmektedir. Bu sonuçlar, agresif potasyum takviyesi ihtiyacını sorgulamakta ve daha ılımlı bir yaklaşımı desteklemekte olup, gelecekteki klinik kılavuzlar ve uygulamalar üzerinde potansiyel bir etkiye sahiptir.
|