Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Burak Kardeşler
Dr. Kıvanç Eren
Dr. Mehmet Aydoğan
Dr. Murat Demirci
Dr. Murat Yiğitbaşı
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Lütfi Yavuz
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ravza Betül Akbaş
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Yunus Çalapkulu
Dr. Yusuf Bozkurt
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Optical coherence tomography-guided versus angiography-guided percutaneous coronary intervention for patients with complex lesions (OCCUPI): an investigator-initiated, multicentre, randomised, open-label, superiority trial in South Korea (Dr. Kıvanç Eren)Hazırlayan: Dr. Kıvanç Eren
Çalışmanın Adı: Optical coherence tomography-guided versus angiography-guided percutaneous coronary intervention for patients with complex lesions (OCCUPI): an investigator-initiated, multicentre, randomised, open-label, superiority trial in South Korea
Yayınlandığı Kongre: ESC 2024
Bağlantı: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01454-5/abstract
Giriş:
Optik Koherens tomografi (OCT), perkütan koroner girişimler (PKG) sırasında ayrıntılı ve değerli görüntüleme bilgileri sağlar, ancak PKG sırasında OCT'nin klinik faydası ve rolü hala tartışmalıdır. OCCUPI çalışmasının amacı, kompleks lezyonların OCT kılavuzluğunda ve anjiyografi kılavuzluğunda PKG'sinin klinik faydalarını değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. 1 yılda majör kardiyak olay oranı olarak değerlendirilmiştir.
Yöntemler:
OCCUPI, Güney Kore'de 20 hastanede yürütülen çok merkezli, randomize bir üstünlük çalışmasıdır. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş aralığı 18 ile 85 arasındaydı. Tüm hastalara klinik olarak ilaç kaplı stentlerle PKG uygulanması endikasyonu konmuştur. Kompleks koroner lezyonları olan hastaları belirlemek için tanısal anjiyografi yapıldı. Kompleks lezyonları olan hastalar rastgele ve eşit olarak iki gruba ayrıldı; OCT kılavuzluğu grubu OCT kılavuzluğu kullanılarak PKG uygulanan hastalardan, anjiyografi kılavuzluğu grubu ise OCT kılavuzluğu kullanılmadan PKG uygulanan hastalardan oluşuyordu. Her merkezde blok randomizasyon kullanılmış ve tahsis sırası çalışmanın geri kalanıyla ilişkisi olmayan harici bir programcı tarafından oluşturulmuştur. PKG, geleneksel müdahale standartları kullanılarak everolimus salınımlı stentler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Birincil sonlanım noktası, ilk PKG'den 1 yıl sonra majör advers kardiyak olaylardı (kardiyak ölüm, miyokard enfarktüsü, stent trombozu veya iskemiye bağlı hedef damar revaskülarizasyonu). Birincil analizler tedavi niyeti popülasyonunda yapılmıştır. Üstünlüğü belirlemek için kullanılan marj, tehlike oranı olarak 1-0 idi. Bu çalışma ClinicalTrials.gov'a (NCT03625908) kayıtlıdır ve tamamlanmıştır.
Sonuçlar:
Kompleks koroner lezyonlar için ilaç salınımlı stentlerle PKG gerektiren 1604 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar rastgele seçilerek OCT kılavuzluğunda PKG (n=803) veya anjiyografi kılavuzluğunda PKG (n=801) gruplarına ayrılmıştır. Toplam 1604 hastanın 1290'ı (%80) erkek ve 314'ü (%20) kadındı. Hastaların randomizasyon sırasındaki ortanca yaşı 64 idi. Hastaların 1588'i (%99) 1 yıllık takibi tamamlamıştır. Birincil sonlanım noktası olan majör kardiyak advers olaylar OCT kılavuzluğunda PKG grubundaki 803 hastanın 37'sinde (%5) ve anjiyografi kılavuzluğunda PKG grubundaki 801 hastanın 59'unda (%7) meydana gelmiştir (tehlike oranı 0-62 [%95 GA 0-41 ila 0-93]; p=0-023). Minör advers olaylar (inme, kanama olayları ve kontrasta bağlı nefropati) iki grup arasında anlamlı farklılık göstermemiştir.
Yorumlar:
OCCUPI çalışması, anjiyografi kılavuzluğunda yapılan PKG ile karşılaştırıldığında OCT kılavuzluğunda yapılan PKG'nin klinik ve terapötik faydalarını göstermiştir. Kompleks koroner lezyonlar için OCT kılavuzluğunda PKG uygulanan ve ilaç salınımlı stent alma endikasyonu olan hastalarda, sadece anjiyografi kılavuzluğunda PKG uygulanan hastalara kıyasla 1 yıllık takipte daha az majör kardiyak advers olay görülmüştür.
|