Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Katkıda Bulunanlar
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Burak Kardeşler
Dr. Kıvanç Eren
Dr. Mehmet Aydoğan
Dr. Murat Demirci
Dr. Murat Yiğitbaşı
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Lütfi Yavuz
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ravza Betül Akbaş
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Yunus Çalapkulu
Dr. Yusuf Bozkurt
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - The BedMed and BedMed-Frail randomised controlled trials - Effect of antihypertensive timing on mortality and morbidity (Dr. Berkant Öztürk, Dr. Mustafa Yenerçağ)Hazırlayanlar: Dr. Berkant Öztürk, Dr. Mustafa Yenerçağ
The BedMed and BedMed-Frail randomised controlled trials - Effect of antihypertensive timing on mortality and morbidity
This summary is based on the presentation of Scott Garrison, MD, PhD (Edmonton, AL, Canada) at the ESC Congress 2024
Çalışmanın Amacı:
BedMed çalışması, yatmadan önce antihipertansif uygulamasının, sabah kullanımına kıyasla, önemli olumsuz kardiyovasküler olayları azaltıp azaltmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Giriş ve Yöntemler:
Gece boyunca yüksek kan basıncı, gündüz yüksek kan basıncına kıyasla miyokard infarktüsü (MI) ve felç riskini artırır. Bu durum, günde bir kez alınan antihipertansif ilacın yatmadan önce alınmasının, sabah alınan geleneksel dozdan daha iyi olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Ancak antihipertansif doz zamanlamasının kardiyovasküler hastalık riski üzerindeki etkilerine ilişkin daha önce yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar göstermiştir.
BedMed çalışmasında, prospektif, pragmatik, çok merkezli, açık etiketli, kör uçlu randomize kontrollü bir çalışmadır (RCT). Glokom öyküsü olmayan Mart 2017 ile Aralık 2023 arasında Kanada genelinde 436 birincil bakım sağlayıcısı tarafından tedavi edilen 3357 Kanadalı primer bakım hastası, tüm antihipertansif ilaçlarını yatmadan önce veya sabah almaları için randomize edildi. Medyan takip süresi 4,6 yıldı.
Yaşlı yetişkinler genellikle RCT'lerde yeterince temsil edilmediğinden, araştırmacılar hipotansif yan etki riski daha yüksek olan zayıf bir popülasyonda ikinci bir çalışma gerçekleştirdiler. BedMed-Frail çalışması da benzer bir tasarıma sahipti ancak katılımcılar 776 Kanadalı sürekli bakım sakiniydi. Hastalara akşam dozajı veya normal bakım (çoğunlukla sabah ilaç kullanımı) verildi. Medyan takip süresi 415 gündü.
Her iki çalışmada da birincil sonlanım noktası, tüm nedenlere bağlı ölüm veya MI, inme veya konjestif kalp yetersizliği (HF) için hastaneye yatış veya acil servis ziyaretinin bileşik sonucu olarak tanımlanan majör advers kardiyovasküler olaylar (MACE) idi. İkincil sonlanım noktaları arasında herhangi bir nedenle planlanmamış hastaneye yatışlar/ acil servis ziyaretleri ve görsel, bilişsel ve kırıkla ilişkili olaylar yer aldı. BedMed-Frail çalışmasında, ek ikincil son noktalar arasında bilişsel gerileme ve cilt ülserasyonu yer aldı.
Bulgular:
BedMed çalışmasında, MACE'nin birincil sonlanım noktası, yatmadan önce doz alan gruptaki hastaların %9,7'sinde ve sabah doz alan gruptaki hastaların %10,3'ünde meydana geldi (düzeltilmiş HR: 0,96; %95CI: 0,77-1,19; P=0,70).
Herhangi bir nedenle hastaneye yatış/acil servise başvuru sıklığında veya güvenlik sonuçlarında 2 doz grubu arasında bir fark görülmedi.
BedMed-Frail çalışmasında, birincil son nokta, yatmadan önce doz alan gruptaki hastaların %40,6'sında ve sabah doz alan gruptaki hastaların %41,9'unda meydana geldi (düzeltilmiş HR: 0,88; %95CI: 0,71-1,11; P=0,28).
İkincil etkililik ve güvenlik sonuçlarının oranları da gruplar arasında farklı değildi, ancak akşam doz grubundaki hastaların herhangi bir nedenle hastaneye veya acil servise yatırılma sıklığı daha düşüktü (HR: 0,74; %95CI: 0,57-0,96; P=0,02).
Sonuç:
Kanada BedMed'in iki çalışması da, birincil bakım hastalarında ve yaşlılarda antihipertansiflerin yatmadan önce alınması ile sabah alınması arasında MACE riskinin azaltılması açısından bir fark olmadığını göstermiştir. Güvenlik sonuçlarında da anlamlı bir fark görülmemiştir.
|