[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 5 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman

Katkıda Bulunanlar
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Berkant Öztürk
Dr. Burak Kardeşler
Dr. Kıvanç Eren
Dr. Mehmet Aydoğan
Dr. Murat Demirci
Dr. Murat Yiğitbaşı
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Mustafa Lütfi Yavuz
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Ravza Betül Akbaş
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Yunus Çalapkulu
Dr. Yusuf Bozkurt 


 



5--315--31

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Çalışmanın Adı: RHEIA - Kadınlarda Şiddetli Aort Darlığında Transkateter ve Cerrahi Aort Kapak Değişimi (Dr. Ahmet Karaduman)

Hazırlayan: Dr. Ahmet Karaduman

Çalışmanın Adı: RHEIA - Kadınlarda Şiddetli Aort Darlığında Transkateter ve Cerrahi Aort Kapak Değişimi

Giriş:
Daha önceki çalışmaların alt grup analizleri, aort darlığı olan kadınlarda transkateter aort kapak implantasyonunun (TAVI) cerrahi aort kapak değişimine (SAVR) kıyasla daha iyi sonuçlar verebileceğini öne sürmekteydi. Ancak, bu hipotez, tümüyle kadınlardan oluşan bir popülasyona odaklanan çalışmayal test edilmemişti. RHEIA çalışması, şiddetli aort darlığı olan kadınlarda, yüksek ya da düşük riskli tüm cerrahi risk kategorilerinde, TAVI ve SAVR'nin sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlamıştır.

Yöntemler: Bu çok merkezli, randomize, kontrollü çalışmada, şiddetli aort darlığı olan 443 kadın, transfemoral erişim yoluyla üçüncü nesil balon ile genişletilebilir kapak sistemi (Edwards Sapien, Sapien Ultra) ile TAVI veya cerrahi kapak (Edwards Magna Ease, Intuityn Livanova Perceval) ile SAVR uygulanmak üzere 1:1 oranında randomize edildi. Birincil sonlanım noktası, 1 yıl içinde tüm nedenlere bağlı ölüm, inme ve kapak veya prosedürle ilgili semptomlar ya da kötüleşen kalp yetmezliği için yeniden hastaneye yatışın bileşik bir sonlanım noktasıydı. Bikuspid, unikuspid veya kalsifiye olmayan kapakları olan hastalar ve kompleks koroner arter hastalığı olanlar ile  TAVI veya SAVR için yüksek prosedürel risk taşıyanlar hariç tutuldu.

Bulgular: Bir yıl sonunda, TAVI grubundaki hastaların daha düşük bir yüzdesi, SAVR grubuna kıyasla birincil bileşik sonlanım noktasına ulaştı (%8.9 TAVI’ye karşı %15.6 SAVR, p = 0.03), bu da TAVI'ninbu sonlanım noktaları için hem non-inferior hem de üstün olduğunu gösterdi. Fark, büyük ölçüde kapak veya prosedürle ilgili semptomlar ya da kötüleşen kalp yetmezliği nedeniyle yeniden hastaneye yatışların azalmasından kaynaklanmıştır (%4.8 TAVI’ye karşı %11.4 SAVR, p = 0.02). TAVI yapılan grupta, yeni başlangıçlı atriyal fibrilasyon oranları daha düşüktür (%3.3 TAVI’ye karşı %28.8 SAVR, p < 0.001) ve daha kısa hastane kalış süreleri mevcuttur (%4 gün TAVI, %9 gün SAVR). Ancak, TAVI grubunda kalp pili implantasyonu oranı daha yüksekti (%8.8 TAVI’ye karşı %2.9 SAVR, p = 0.01). TAVI kapakları, hem 1 ay hem de 1 yıl sonra daha yüksek ortalama gradiyentlere ve daha düşük efektif orifis alanlarına sahipti. Hafif paravalvüler aort regürjitasyonu TAVI hastalarında daha sık görüldü (%15.5 TAVI’ye karşı %2.4 SAVR, p < 0.001).

Sonuçlar: RHEIA çalışması, tamamen kadınlardan oluşan bir popülasyonda TAVI ve SAVR'yi spesifik olarak değerlendiren ilk çalışmadır ve TAVI'nin daha düşük yeniden hastaneye yatış oranları ve daha kısa hastane kalış süreleri sunduğunu, ancak daha yüksek kalp pili implantasyonu ve hafif paravalvüler regürjitasyon insidansı ile birlikte geldiğini göstermektedir. Bu bulgular, şiddetli aort darlığı olan kadınlarda uzun dönem sonuçlara ve farklı kapak platformlarına odaklanan daha ileri çalışmalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Yorumlar: RHEIA çalışması, TAVI'nin şiddetli aort darlığı olan kadınlarda SAVR'ye göre daha iyi sonuçlar sağlayabileceğini, özellikle yeniden hastaneye yatışları azaltarak ve hastane kalış sürelerini kısaltarak gösteriyor. Ancak, bu avantaj daha yüksek kalp pili implantasyonu ve hafif paravalvüler regürjitasyon riski ile birlikte gelmektedir. Bu sonuçlar, çalışmada kullanılan balon genişletilebilir cihazlarla TAVI'nin, şiddetli aort darlığı olan kadınları tedavi etmek için tercih edilen seçenek olarak düşünülebileceğini göstermektedir.


5--31

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.