[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 4 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Dr. Gamze Babur Güler
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Ayşe İrem Demirtola


Katkıda Bulunanlar
Dr. Atik Aksoy
Dr. Aysu Oktay
Dr. Elmas Kaplan
Dr. İrem Dilara Can
Dr. İrem Türkmen
Dr. Muhammet Tekin
Dr. Şeyda Dereli
Dr. Zeynep Pelin Orhan


 



4--304--30

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopati Hastalarında Aficamten Tedavisi - SEQUOIA-HCM (Dr. İrem Türkmen)

Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopati Hastalarında Aficamten Tedavisi - SEQUOIA-HCM

Yayınlandığı Kongre: ESC Heart Failure 2024

Link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2401424

Hazırlayan: Dr. İrem Türkmen

Giriş:
Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kaslarını etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın en yaygın formu olan obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati (HOKM) olan hastalarda, kalp yetmezliği semptomlarına neden olan istirahat veya provokasyonla artış gösteren sol ventrikül çıkış yolu gradiyenti (LVOT-G) bulunur. HOKM hastaları, aritmi, felç, kalp yetmezliği ve ani ölüm yaşama olasılığıyla daha yüksek risk altındadır. Mevcut tedaviler hastane yatışlarını ve ölüm oranlarını azaltmış olsa da HOKM’li bireylerin fiziksel aktivitedeki kısıtlamalar ve devam eden semptomlar nedeniyle genellikle yaşam kalitelerinde azalma beklenir. LVOT gradiyenti, HOKM hastalarında fonksiyonel kapasiteyi etkileyen efor dispnesi, göğüs ağrısı, yorgunluk ve egzersiz intoleransının ana nedenidir. Kardiyopulmoner egzersiz testi (CPET) ile ölçülen pik oksijen alımı (pVO2), fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmek için kullanılabilir. SEQUOIA-HCM kardiyak miyozin inhibitörlerinden biri olan aficamtenin özellikle HOKM’deki pik oksijen alımını değerlendirerek fonksiyonel kapasiteye etkilerinin gözlemlendiği bir çalışmadır.

Amaç:
Bu çalışmanın amacı semptomatik obstrüktif HKMP hastalarında aficamtenin plaseboya karşı etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir.

Metot:
SEQUOIA-HCM, semptomatik HOKM hastalarını içeren global, çok merkezli, randomize, plasebo kontrollü, çift kör, faz 3 bir çalışmadır. SEQUOIA-HCM çalışması, semptomatik obstrüktif HKMP'li hastalarda aficamtenin (başlangıç dozu 5 mg, maksimal doz 20 mg) plaseboya karşı etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmiştir. Primer sonlanım noktası, bazalden 24. haftaya kadar olan dönemde kardiyopulmoner egzersiz testi kullanılarak değerlendirilen pVO2 değişikliği olmuştur. 24. haftadaki ikincil sonlanım noktaları arasında KCCQ skorundaki değişiklik; New York Kalp Cemiyeti (NYHA) sınıflamasında ?1 sınıf iyileşme gösteren hastaların oranı; Valsalva LVOT gradiyentindeki değişiklik, valsalva ile LVOT gradiyenti <30 mmHg olan hastaların oranı ve invaziv septal redüksiyon tedavisi için uygunluk durumu yer almıştır.

Bulgular:
SEQUOIA-HCM, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da 14 ülkedeki 101 merkezden 282 hastayı içeren ve şimdiye kadar yapılmış en büyük obstrüktif HKMP çalışmasıdır. Tüm katılımcılar obstrüktif HKMP nedeniyle azalmış egzersiz kapasitesine sahipti. Hastalar, mevcut tıbbi tedavilerine ek olarak 1:1 oranında aficamten veya plasebo alacak şekilde rastgele gruplara ayrıldı. Aficamtenin başlangıç dozu günlük 5 mg idi,  2, 4 ve 6. haftalarda dozu 5 mg artırarak maksimum 20 mg'a çıkarıldı. Doz ayarlamaları, ekokardiyografik değerlendirme ile ölçüm sağlanan sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve LVOT gradiyentleri dikkate alınarak yapıldı.
Aficamten ile pVO2'nin başlangıçtan 24. haftaya kadar ortalama artışı 1.8 ml/kg/dk iken, plasebo grubunda bu değer 0.0 ml/kg/dk idi (p<0.001). 24. haftada ikincil sonlanım noktaları dikkate alındığında, KCCQ skorunda aficamten plaseboya ortalama 7 puanlık bir fark gösterdi. (95% CI 5, 10; p<0.0001). Aficamten kullanan hastaların %58,5'inde ve plasebo kullanan hastaların %24,3'ünde ?1 NYHA sınıf iyileşme gözlendi (p<0.0001). Aficamten, plaseboya kıyasla Valsalva LVOT gradiyentinde 50 mmHg daha fazla bir azalma sağladı (95% CI -57, -44; p<0.0001). Aficamten kullanan hastaların %49,3'ünde valsalva manevrası sonrası düşük LVOT gradiyenti (LVOT gradiyenti <30 mmHg) elde edilirken, plasebo kullanan hastaların %3.6'sında bu sonuç elde edildi (p<0.0001). Aficamten grubundaki hastalar, plasebo grubuna kıyasla septal redüksiyon tedavisine 78 gün daha az ihtiyaç duymuştur, bu durum da septal redüksiyon tedavisini geciktirdiğini göstermektedir (p<0.0001).

Sonuç:
Bu çalışma, aficamtenin obstrüktif HKMP hastalarının egzersiz kapasitesini artırdığını, pik oksijen alımında (pVO2) önemli bir iyileşme sağladığını, semptomlarda iyileşme ve LVOT basınç gradiyetlerinde azalma sağladığını göstermiştir.

Yorum:
Aficamten, semptomatik olmaları nedeniyle yaşam kalitelerinin olumsuz etkilendiği obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati hastalarında fonksiyonel kapasiteyi artıran ve ekokardiyografik düzelmeyi sağladığı öngörülen, tedavide umut vaat eden kardiyak miyozin inhibitörüdür.


4--30

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.