[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 4 Sayı: 1 / 2021


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı


Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin
Bülent Mutlu
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Oğuzhan Birdal

Bülteni Hazırlayanlar
Dursun Akaslan
Betül Balaban Koçaş
Süleyman Çağan Efe
Cem Çöteli
Muhammet Dural
Alper Karakuş
Örsan Deniz Urgun
Oğuzhan Birdal
Göksel Çinier


 


1--41--4

ASA ile Beraber Rivoroxaban Tedavisinin Endovasküler veya Cerrahi Vasküler Sonlanımlarla İlişkisi Çalışması - VOYAGER PADTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Alt ekstremite revaskülarizasyonu uygulanan periferik arter hastaları major olumsuz kardiyovasküler olay açısından yüksek risk altındadır. Rivaroksabanın bu popülasyon üzerinde toplam olaylar üzerindeki etkisi bilinmemektedir. (Dr. Örsan Deniz URGUN)

Çalışmayı yorumlayan: Dr. Örsan Deniz URGUN

Çalışmanın Adı: ASA ile Beraber Rivoroxaban Tedavisinin Endovasküler veya Cerrahi Vasküler Sonlanımlarla İlişkisi Çalışması - VOYAGER PAD

Yayınlandığı Kongre: ACC 2021

Link: https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2021.05.003

Giriş: Alt ekstremite revaskülarizasyonu uygulanan periferik arter hastaları major olumsuz kardiyovasküler olay açısından yüksek risk altındadır. Rivaroksabanın bu popülasyon üzerinde toplam olaylar üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Amaç:  Çalışmada alt ekstremite revaskülarizasyonu uygulanan periferik arter hastalarında vasküler olayların toplam yükünü ve düşük doz rivaroksaban tedavisinin güvenilirliğinin ve toplam olaylar üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Metod: Çalışma, çok merkezli randomize bir çalışmadır. Perifer arter hastalığı tanılı başarılı alt ekstremite revaskülasrizasyonu uygulanan 50 yaş üzerinde, ortalama yaşı 67 olan toplam 6564 hasta alınmış, hastaların yaklaşık üçte ikisine endovasküler, üçte birine cerrahi revaskülarizasyon uygulanmıştır. Hastalar, günde 2 kez rivaroksaban 2.5 mg+aspirin 100 mg (n:3286) ve aspirin 100 mg koluna (n:3278) randomize edilmiş ve ortalama 28 ay takip edilmiştir. Hastaların % 26’sı kadın cinsiyetteydi ve % 40’ında diabet, % 32’sinde koroner arter hastalığı mevcuttu.  Hastaların % 80’i statin kullanıyorken, %51’inde klopidogrel kullanımı mevcuttu. Klopidogrel kullanımı doktor kararına bırakılırken 6 aydan uzun süreli aspirin ve klopidogrel birlikte kullanımı planlanan, 10 gün içinde revaskülarize edilen , son 2 hafta içinde akut ekstremite iskemisi öyküsü olan, son 30 gün içinde akut koroner sendrom öyküsü olan,  glomerüler filtrasyon hızı <15 mL/min/1.73 m2 olan, intrakranial kanama öyküsü olan, inme ve  geçici iskemik atak öyküsü olan hastalar çalışmaya alınmamıştır.
Birincil son nokta; akut alt ekstremite iskemisi, vasküler nedenli major amputasyon, ölümcül olmayan miyokardiyal enfarktüs, iskemik inme ve kardiyovasküler ölüm olarak belirlenmiştir.

Bulgular: Rivaroksaban+ Aspirin kolunda birincil olayları % 14(p=0.02), toplam vasküler olayları (periferal revaskülarizasyon ve venöz tromboembolik olaylar) % 14 (p=0.003) azalttığı gösterildi. Çalışmaya alınan her 100 hasta için uygulanan rivaroksaban tedavisi ile üç yılın üzerinde 4.4 birincil son nokta olayı ve 12.5 vasküler olay önlenmiştir.
Ortalama 28 ay takipte, birinci son nokta insidansı rivaroksaban+aspirin alan grupta %17,3, sadece aspirin alan grupta %19,9 olarak saptandı (HR 0.85; 95% CI 0.76-0.96 p=0.009).
Thrombolysis in Myocardial Infarction (TIMI) majör kanama rivaroksaban grubunda %2.65, plasebo grubunda %1.87’dir (HR 1.43, 0.97-2.10, p=0.07) International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) majör kanama rivaroksaban grubunda %5.94, plasebo grubunda %4.06’dır (HR 1.42, 1.10-1.84, p=0.007) izlendi.

Sonuc: Alt ekstremite revaskülarizasyonuna giden hastalarda aspirin ve rivaroksaban tedavisi tek başına aspirin tedavisine kıyasla major ekstremite ve kardiyovasküler olayları önlemede üstün  saptanırken, TIMI majör kanamada istatistiksel olarak anlamlı olmayan artış eğilimi, ISTH majör kanamada ise anlamlı artış görülmüştür.

Yorum:  Revaskülarize edilen periferal arter hastaları , revaskülarizasyon uygulanmamış hastalara oranla akut alt ekstremite iskemisi açısından daha fazla risk altındadır.
Başarılı revaskülarizasyon sonrası optimal antitrombotik tedavi hala netleşmemiştir.
Yüksek doz antitrombosit tedaviden en fazla faydayı iskemik yükü yüksek hastalar görecektir.


1--4

 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.