[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 4 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Dr. Gamze Babur Güler
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Ayşe İrem Demirtola


Katkıda Bulunanlar
Dr. Atik Aksoy
Dr. Aysu Oktay
Dr. Elmas Kaplan
Dr. İrem Dilara Can
Dr. İrem Türkmen
Dr. Muhammet Tekin
Dr. Şeyda Dereli
Dr. Zeynep Pelin Orhan


 



4--304--30

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Akut Kalp Yetersizliği Hastalarında Dapagliflozin'in İntravenöz Kıvrım Diüretik Tedavisine Eklenmesiyle Akut ve Rezidü Konjesyon Yönetimi - ENDORSE-HF (Dr. İrem Dilara Can)

Akut Kalp Yetersizliği Hastalarında Dapagliflozin'in İntravenöz Kıvrım Diüretik Tedavisine Eklenmesiyle Akut ve Rezidü Konjesyon Yönetimi - ENDORSE-HF

Yayınlandığı Kongre: ESC HFA 2024

Link: Tam metin henüz yayınlanmadı.

Hazırlayan: Dr. İrem Dilara Can

Giriş:
Konjesyon kalp yetersizliği prognozuyla güçlü bir şekilde ilişkilidir. Akut kalp yetersizliği ataklarından sonra hastaların yalnızca yarısı etkili bir şekilde dekonjeste olurken, diğer yarısı rezidü konjesyon nedeniyle gelecekte tekrarlayan dekompansasyonlara yatkındır. Rezidüel konjesyon ile daha etkili mücadele yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Amaç:
Bu prospektif çalışmanın amacı, akut kalp yetersizliği olan hastalarda intravenöz kıvrım diüretik tedavisine sodyum-glukoz transporter-2 (SGLT2i) inhibitörü, dapagliflozin eklemenin akut ve rezidü konjesyon yönetimindeki etkinliğini değerlendirmektir.

Metot:
Bu çalışmada, 2023 yılı boyunca akut kalp yetersilziği tanısıyla bölgesel bir klinik ilçe hastanesine kabul edilen ardışık 100 hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar, hastaneye kabulden itibaren ilk 24 saat içinde ya iv kıvrım diüretik ile birlikte 10 mg dapagliflozin (n=50) ya da sadece iv kıvrım diüretik tedavisi (n=50) alacak şekilde randomize edilmiştir. Hastalar, kabulde, taburculukta ve bir ay sonra konjesyon açısından değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde sürekli değerlerin karşılaştırılması için bağımsız t testi, kategorik değerlerin karşılaştırılması için Pearson X2 testi, konjesyon remisyonunun prediktörleri için çok değişkenli lojistik regresyon kullanılmıştır.

Bulgular:
Kohortun yaş ortalaması 63 yıldır, %80'i erkek ve %20'si kadındır. Ortalama ejeksiyon fraksiyonu %30, ortalama NT-proBNP ise 10670 pg/mL'dir.

  • SGLT2 inhibitörleri verilen hastalarda CA125 biyobelirteci ile değerlendirilen konjesyon düzeyi daha yüksektir (2649 U/mL karşısında 1466 U/mL, p=0.05).
  • IV kıvrım diüretik tedavisine dapagliflozin eklenmesi;daha kısa hastane yatış süresi (6 gün karşısında 8 gün, p=0.02) ,artmış 24 saatlik natriürez (565 mmol/L3 karşısında 208 mmol/L3 p=0.03),taburculukta daha fazla kilo kaybı (8 kg karşısında 6 kg, p=0.02)

ile ilişkilidir.

  • Bir ay sonra, SGLT2i alan hastaların akciğer ultrasonu ile değerlendirilen B hatlarında (12 karşısında 21, p=0.002) azalma, NTproBNP düzeylerinde (%69 karşısında %18, p=0.02) daha büyük azalma ve ejeksiyon fraksiyonunda (39% karşısında 30%, p=0.05) artış gözlenmiştir.
  • Regresyon modelinde, akut kalp yetersizliği ataklarında ilk 24 saat içinde diüretik tedaviye SGLT2i eklenmesi, daha kısa hastane taburculuk süresinin (p=0.03, OR=0.8) ve bir ay sonra yapılan akciğer ultrasonunda ölçülen B hatlarının azalmasının (p=0.008, OR=0.8) prediktörü olarak bulunurken, SGLT2i olmadan diüretik tedavi, bir ay sonra ölçülen NTproBNP düzeylerinin yüksek olmasını (p=0.04, OR=1) öngörmektedir.
  • Ciddi advers olaylar bildirilmemiştir.

Sonuç:

  • IV furosemid ilavesi ile SGLT2i (dapagliflozin) erken başlanması, AHF hastalarında akciğer ultrasonu aracılığıyla B hatları ölçümü ile ifade edilen dekongestiyonu kolaylaştırır.
  • IV furosemid ilavesi SGLT2i (dapagliflozin) erken başlanması, ile hastane yatış süresini azaltır.
  • IV furosemid ilavesi SGLT2i (dapagliflozin) erken başlanması, natriürezisi artırır.
  • IV furosemid ilavesi SGLT2i (dapagliflozin) erken başlanması, 1 ayda EF'yi iyileştirir ve NTproBNP'yi daha da azaltır.
  • IV furosemid ilavesi SGLT2i (dapagliflozin) erken başlanması, ciddi yan etkiler olmadan güvenli olduğu kanıtlanmıştır.

Yorum:
Bu çalışma, akut kalp yetersizliği için hastaneye kabul edilen hastalarda ilk 24 saat içinde SGLT2i (dapagliflozin) eklenmesinin iyi tolere edildiğini ve 24 saatlik natriürezin artışıyla daha hızlı dekonjeste olma, erken hastane taburculuğu ve bir ay sonra sürdürülen konjesyon rahatlatma sonuçlarına yol açtığını göstermektedir.


4--30

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.