[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 4 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Dr. Gamze Babur Güler
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Ayşe İrem Demirtola


Katkıda Bulunanlar
Dr. Atik Aksoy
Dr. Aysu Oktay
Dr. Elmas Kaplan
Dr. İrem Dilara Can
Dr. İrem Türkmen
Dr. Muhammet Tekin
Dr. Şeyda Dereli
Dr. Zeynep Pelin Orhan


 



4--304--30

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Guideline Implementation, Drug Sequencing, and Quality of Care in Heart Failure: TITRATE-HF (Dr. Aysu Oktay)

Guideline Implementation, Drug Sequencing, and Quality of Care in Heart Failure: TITRATE-HF
Yayınlanan kongre: ESC Heart Failure 2024

Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ehf2.14604

Hazırlayan: Dr. Aysu Oktay

Giriş:
Düşük EF’li kalp yetersizliği (DEF-KY) hastalarında güncel kardiyoloji kılavuzlarına dayalı temel tedavi 4 major farmakoloji ajanı olan ACEI/ARB/AR-NI, beta-blokerler, MRA ve SGLT2 inhibitörlerinden (quadriple medikal tedavi - GDMT) oluşmaktadır. Güncel meta-analizler kalp yetmezliği hastalarında kullanılan GDMT’deki ilaç gruplarının eş zamanlı başlanmasının mortalite hızında azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Kılavuzlarda belirtilen tedavi önerilerinin gerçek hayattaki klinik uygulamalara yansıması kolay olmamaktadır. Hollanda verisi olan CHECK-HF çalışmasında, ülkede GDMT reçetelenme oranı oldukça iyi olmasına rağmen DEF-KY’li hastalarda kullanım oranının ancak üçte biri olduğu saptanmıştır. ESC 2021 Kalp Yetmezliği Kılavuzu da benzer şekilde hayat kurtarıcı 4 önemli ajanın her birinin gecikmeden kullanılmaya başlanmasını önermektedir.
STRONG-HF gibi önemli çalışma sonuçları ise kılavuz önerilerine benzer şekilde kısa sürede tedaviye başlamanın mortaliteyi önemli oranda düşürdüğünü desteklemektedir. Bu 4 farmakolojik ajanın başlanma sürecinde, STRONG-HF çalışmasındaki gibi yüksek yoğunlukta ve hızlı sıralama yaklaşımını destekleyen kanıtlar artmasına rağmen kliniğe uyarlanabilmesi mümkün olmamaktadır. Özellikle ilk 3 ayda sık hasta ziyareti yapılması ve bunun teknik ve personel yetersizliği sebebi ile zorlayıcı olması yeni tedavi başlama stratejilerini doğurmuştur.

Amaç:
TITRATE-HF çalışmasının yapılmasının amacı, kılavuzların günlük hayata uyarlanabilirliğinin değerlendirilmesi, GDMT sıralama ve doz titrasyon stratejilerine dair prospektif veriler elde ederek aynı zamanda bunların kalp yetmezliği hastalarını nasıl etkilediğini değerlendirmektir.

Metot:
TITRATE-HF çalışması günlük klinik uygulamada KY hastalarında kılavuzların uygulanmasını değerlendirmek üzerine yapılan çok merkezli, Hollanda Kardiyoloji Cemiyeti tarafından desteklenen bir çalışmadır.
Çalışmanın katılımcıları kalp yetersizliği kategorisine göre 3 grupta sınıflandırılmıştır. Buna göre; De-novo KY: Son 3 ay içerisinde doğrulanmış KY, Kronik KY: Son 6 ay içerisinde doğrulanmış KY, Kötüleşen KY: Son 6 aydan daha uzun bir süre içerisinde doğrulanan KY ve ya son 6 ay içerisinde KY ilişkili olay (acil viziti ve ya hastane yatışı) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. 1 yılın altında yaşam beklentisi olan, son 6 ay içerisinde majör kardiyovasküler olay (MI, inme, açık kalp cerrahisi) geçirenler ve 6 ay içerisinde kardiyak transplantasyon ya da sol ventrikül destek cihazı planlanan son dönem kalp yetersizliği hastaları çalışmanın dışında bırakılmıştır.

Bulgular:
TITRATE-HF çalışmasına toplamda, 48 merkezden 4288 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların arasında, 1732'si yeni başlayan, 2240'ı kronik ve 316'sı kötüleşen KY ile başvurmuştur. Median yaş 71 yıl (çeyrekler arası aralık [IQR] 63-78), %29'u kadın ve median sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %35 (IQR 25-40) idi. Kronik ve kötüleşen DEF-KY hastalarının toplamda %44'üne dörtlü tedavi reçete edilmiştir. Ancak, bu hastalarının yalnızca %1'i tüm ilaç sınıfları için hedef doza ulaşmıştır. Ayrıca, dörtlü tedavi, genel kardiyoloji polikliniğine kıyasla özel bir KY polikliniğinde tedavi edilen hastalara daha sık reçete edilmiştir. Her GDMT ilaç sınıfında, DEF-KY hastalarında %19 ile %36 arasındaki kullanılmama durumu yan etkiler, intoleranslar veya kontrendikasyonlarla ilişkilidir. Yeni başlayan KY kohortunda, hastaların %49'u zaten KY dışındaki diğer indikasyonlar için bir veya daha fazla GDMT ilaç sınıfı kullanıyordu. Ayrıca sonuçlar SGLT-2 inhibitörlerini reçetelemeye olan eğilimin ARNI gibi önceki ilaç sınıflarına göre daha hızlı olduğunu belirlemiştir.

Sonuç:
Güncel kılavuzlarda, eski kılavuzlarla kıyaslandığında KY tedavisi başlangıcı ve ilaç titrasyonu önemli oranda değişiklik göstermektedir. KY ilaç başlama önerileri RKÇ’lar ile “sıralı yaklaşım” yerine (bir ilacı maksimum ya da tolere edilen doza geldikten sonra diğerini titre etmek) “paralel yaklaşım” (birkaç ilacı düşük dozda kombinasyon olarak başlayıp maksimum tolere edilen doza titre etmek) stratejisini ön plana almaktadır. TITRATE-HF çalışmasının bu ilk analizi, güncel bir KY kohortunda GDMT'nin nispeten yüksek kullanımını bildirirken, dörtlü tedavinin uygulanması konusunda hala eksiklikler olduğunu göstermektedir. Önemli olarak, GDMT'nin kullanımı ve dozu optimal düzeyde değildir ve nedenleri genellikle belirsiz kalmaktadır. Bu durum, KY yönetiminde GDMT'nin ve uygulama stratejilerinin daha da optimize edilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.

Yorum:
TITRATE-HF çalışmasının farklı ve diğer çalışmalara göre güçlü yönü; KY hastalarının kategorize edilmesi, subgrup analizinin yaş, cinsiyet, komorbidite ve klinik parametrelere göre yapılabilmesidir. Aynı zamanda diğer çalışmaların aksine sadece kronik KY hastalarının değil de-novo KY hastalarının medikal tedavilerinin ve up-titrasyonlarının değerlendirilmesi bir diğer farklı yönüdür. Çalışmanın ilk sonuçları dörtlü GDMT’nin reçetelendirme oranlarının iyileşmesine karşın hastaların optimal doza ulaşma oranının hala çok yetersiz olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışmanın sonuçları KY hastaların takip ve tedavisinde özelleşmiş KY merkezlerinin ve polikliniklerinin varlığının optimal tedaviye ulaşmayı kolaylaştırabileceğini düşündürmektedir.


4--30

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.