[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 6 Sayı: 5 / 2023


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı


Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier

Katkıda Bulunanlar
Dr. Elif Güçlü
Dr. Elmas Kaplan
Dr. Gülüzar Traş
Dr. M. Fatih Kaleli
Dr. Melehat Hicran Aks
Dr. Neşet Ali Savaş
Dr. Ömer Işık


 


5--225--22

Türk Kardiyoloji DerneÄŸi Genç Kardiyologlar Bülteni - Yüksek Kanama Riski Taşıyan Hastalar için Polimer İçermeyen Biolimus-A9 Kaplı İnce Strut Stentler LEADERS FREE 3 Çalışmasının 1 Yıllık Sonuçları ( Dr. Melehat Hicran Aksu)

Yüksek Kanama Riski Taşıyan Hastalar için Polimer İçermeyen Biolimus-A9 Kaplı İnce Strut Stentler LEADERS FREE 3 Çalışmasının 1 Yıllık Sonuçları

Yorumlayan: Dr. Melehat Hicran Aksu

Yayınlandığı Kongre: EuroPCR 2023

Tam metin linki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9544800/pdf/CCD-99-593.pdf

Giriş

Yakın zamana kadar girişimsel çalışmaların dışında tutulan yüksek kanama riskli hastalar (YKR)30 günlük ikili anti-trombosit tedavisinin (DAPT) kanama riskini ve mortalite artışını en aza indireceği düşünülerek çıplak metal stentlerle (BMS) tedavi edilmiştir. LEADERS FREE (LF) çalışması yalnızca YKR hastalarına odaklanmış ve 1 aylık DAPT ile tedavi edilen paslanmaz çelik Biolimus-A9 ilaç kaplı stentin (SS-DCS) aynı paslanmaz çelik platformlu çıplak metal stentten (SS-BMS) daha etkili ve daha güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular yakın zamanda LF II çalışmasıyla da yeniden teyit edilmiştir. LF III daha ince strut kalınlığına sahip kobalt krom stent (CoCr-DCS)’in ilerletilmesinin daha kolay olması, daha az restenoz ve daha düşük trombojenite sağlayabileceği düşünülerek güvenliğini ve etkinliğini araştırmak amacıyla ve LF'ye tamamlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. LF III çalışmasında kullanılan yeni CoCr-DCS'nin SS-DCS ile karşılaştırıldığında temel iyileştirmesi, diğer tüm tasarım unsurları aynı tutulurken strut kalınlığının 114-120 μm'den 84-88 μm'ye düşürülmesidir.

Amaç

Yeni CoCr-DCS'nin paslanmaz SS-DCS'ye kıyasla güvenliğinin değerlendirilmesi, CoCr-DCS'nin SS-BMS’ye kıyaslanması ve CoCr-DCS'nin SS-DCS'ye göre etkinliğinin post-hoc karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Metot

LF III, uluslararası, tek kollu, çok merkezli, prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya LF ile aynı dahil etme hariç tutma kriterleriyle seçilen, aynı rejimle tedavi edilen ve aynı klinik takip ve değerlendirme süreci kullanılarak incelenen 401 YKR hastası dahil edildi. Çalışmada tüm hedef lezyonlar CoCr-DCS ile tedavi edildi.30 gün boyunca anti-trombosit (aspirin75-250 mg/gün) ve P2Y12 inhibitörü (tercihen klopidogrel 75-150 mg/gün) verildikten sonra ilaçlardan biri (tercihen P2Y12 inhibitörü) kesilerek tekli antiplatelet tedaviye çalışmanın sonuna kadar devam edildi. Takipler muayene olarak 1. ay, 6. ay ve 1. yıl, telefonla ise 4 ay, 24 ay ve 36 ay olarak planlandı. Planlı bir anjiyografik takip yapılmadı. Birincil güvenlik sonlanım noktası kardiyak ölüm miyokard enfarktüsü (MI) ve kesin/olası stent trombozu bileşimidir. Birincil etkinlik sonlanım noktası ise1 yıllık takipte klinik olarak belirtilen hedef lezyon revaskülarizasyonudur. LF III çalışmasındaki sonuçlar tüm LF çalışması ile karşılaştırıldı.

Bulgular

LF III çalışmasında her bir YKR kriterinin oranı LF çalışmasına çok benzerdir. Ortalama stent uzunluğu LF III'te CoCr-DCS için 38,9 ±27,4 mm saptanmış veLF çalışmasında bulunan SS-DCS için 34,5 ±23,1 mm SS-BMS için 33,4 ±23,4 mm değerlerine kıyasla anlamlı derecede daha uzundur. LF III'te radyal giriş kullanımının daha yüksek olmasının dışında diğer prosedürel değişkenlerde çalışmalar arasında farklılık yoktur. Tüm ölüm, kardiyak ölüm, miyokard enfarktüsü ve kesin/olası stent trombozu dahil olmak üzere diğer tüm klinik güvenlik sonlanım noktaları, istatistiksel açıdan anlamlı olmasa da SS-DCS’ye göre CoCr-DCS için sayısal olarak daha düşük saptanmıştır. Kanama oranları LF III'te (%5,4)LF’ye (%7,2) göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha düşük bulunmuştur. Prosedürel cihaz başarısı oranı LF'de SS-DCS için %97,4 iken LF III'te CoCr-DCS için %98,9 saptanmıştır.LF III'te lezyon başarısı%98,7, cihaz başarısı %98,9, prosedür başarısı %97,0 bulunmuştur.

Sonuç

Bu çok merkezli ve randomize olmayan çalışma,nispeten küçük örneklem büyüklüğüne ve tek kollu tasarıma sahiptir. Çalışmanın gücü stent trombozu ve tekrar revaskülarizasyon dahil olmak üzere çeşitli değişkenlerdeki farklılıkları göstermek için yetersiz olsa da sonuçlar öncülü SS-DCS'ye kıyasla güvenlik açısından geri kalmadığını ve SS-BMS'ye göre etkinlik açısından üstünlüğünü doğrulamaktadır. İnce strut Biolimus A9™ kaplı Kobalt Krom koroner stentin tüm YKR hastalarında güvenle kullanılabileceğini göstermekte ve Biolimus-A9 ilaç kaplı stentlerle tedavi edilen ve ardından 1 aylık DAPT rejimi uygulanan YKR hastaları için iyi sonuçlar vermektedir.


5--22

 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.