[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 6 Sayı: 5 / 2023


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı


Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Göksel Çinier

Katkıda Bulunanlar
Dr. Elif Güçlü
Dr. Elmas Kaplan
Dr. Gülüzar Traş
Dr. M. Fatih Kaleli
Dr. Melehat Hicran Aks
Dr. Neşet Ali Savaş
Dr. Ömer Işık


 


5--225--22

Türk Kardiyoloji DerneÄŸi Genç Kardiyologlar Bülteni - Fraksiyonel Akış Rezervi veya İntravasküler Ultrasonografi Klavuzluğunda PKG- FLAVOR çalışması (2 yıllık sonuçlar) (Dr. Neşet Ali Savaş)

Fraksiyonel Akış Rezervi veya İntravasküler Ultrasonografi Klavuzluğunda PKG- FLAVOR çalışması (2 yıllık sonuçlar)

Yorumlayan: Dr Neşet Ali Savaş

Yayınlandığı Kongre: EuroPCR 2023

Link:https://www.pcronline.com/Courses/EuroPCR/Programme/2023/Course-Programme

Giriş

Çok uluslu randomize FLAVOR (NCT02673424) çalışmasında, FFR rehberliği, 2 yıllık klinik sonuçlar açısından IVUS rehberliğinden aşağı değildir. Murray yasasına dayalı μQFR, FFR'nin tek bir anjiyografik görünümden hızlı hesaplanması için yeni bir yöntemdir. Çalışmada; FLAVOR popülasyonunda 2 yıllık klinik sonuçları öngörmede PCI sonrası μQFR' nin prognostik değerinin araştırılması amaçlandı. IVUS rehberliğindeki grupta kombine post-PCI μQFR ve stent parametrelerinin prognostik değerini ayrıca araştırıldı.

Metot

FLAVOR çalışmasına en az 1 PCI ile tedavi edilen damarı olan 801 hastaya toplamda 831 damara işlem uygulandı. Yetersiz görüntü kalitesi nedeniyle 25 hasta hariç tutuldu. Çalışmada PCI sonrası μQFR ile 777 hastada 806 damar incelendi. FFR rehberliğindeki grupta 283 hastada 293 damar; IVUS-rehberliğindeki grupta 494 hasta 513 damar incelendi. Toplam 441 hastada 459 damara uygulanmış olan stent incelendi. PCI sonrası IVUS görüntüsü olmayan veya İVUS görüntüsü yetersiz olan 54 hasta dışlandı. Kardiyak ölüm, hedef damar MI ve TVR' nin bileşimi olarak 2 yıllık hedef damar yetmezliği değerlendirildi. μQFR ve IVUS, klinik verilerden habersiz bir akademik çekirdek laboratuvarda analiz edildi.

Sonuçlar

Çalışmada; hastaların yaş ortalaması 65, %26’ sı kadın, %59’ unda çok damar hastalığı vardı. %56’sının klinik presantasyonu stabil anginaydı. PCI öncesi Syntax skoru ortalaması 9 idi. Hastaların %63 LAD, % 24 RCA hastalığı vardı. Çalışmada ortalama 28mm uzunluğunda ve 3 mm çapında, ortalama 1.2 stent kullanıldı. Optimal PCI oranı ise %58’ idi. PCI sonrası μQFR' ye göre sınıflandırılan 2 yıllık olaylarda; Post PCI QFR oranı 0.95-1 arasında olan hastalarda önemli ölçüde daha az TVF, TVR, TVMI görüldü. İVUS grubunda stent uzunluğu 30.5 ± 13.8 mm, MSA 6.64 ± 2.19 mm2, Post- PCI Max plak yükü % 63.2 ± 7.6, ortalama plak yükü 42.6 ± 7.1 idi.

Yorum

FLAVOR çalışmasından IVUS veya FFR kılavuzlu PCI'ya randomize edilen hastalarda PCI sonrası μQFR <0,90, daha yüksek 2 yıllık TVF oranı ile ilişkilendirilmiştir (%6,1'e karşı %2,7, p = 0,028). IVUS kılavuzluğunda PKG için, kombine fizyoloji ve görüntüleme tahmini 2 yıllık TVF (%25,0 vs %2,7, p< 0,0001) olarak saptandı. Ayrıca, stentin aşırı genişlemesi (5>mm) daha kötü klinik sonuçlarla ilişkilendirilmiştir.


5--22

 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.