[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 9 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. Adına Koordinatör
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. Göksel Çinier
Dr. Cem Çöteli
Dr. Alper Karakuş
Dr. Ümit Yaşar Sinan
Dr. Elif Hande Özcan Çetin
Dr. Emrah Erdoğan
Dr. İbrahim Rencüzoğulları
Dr. Murat Çap
Dr. Ümit Bulut
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Mustafa Adem Yılmaztepe
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Dursun Akaslan
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Muhammet Dural
Dr. Serhat Sığırcı
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Füsun Helvacı
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. Betül Balaban Koçaş
Dr. Gökay Taylan
Dr. Duygu İnan

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Duygu Genç Albayrak
Dr. Sidar Şiyar Aydın
Dr. Ufuk Aydoğdu


 



9--179--17

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - DCP “The Diuretic Comparison Project” (Hipertansiyonu olan Hastalarda Kardiyovasküler Olaylardan Korunmada Klortalidon ve Hidroklorotiyazid Kıyaslaması) (Dr. Ufuk Aydoğdu)

Yorumlayan: Dr. Ufuk Aydoğdu

Çalışmanın adı: DCP “The Diuretic Comparison Project” (Hipertansiyonu olan Hastalarda Kardiyovasküler Olaylardan Korunmada Klortalidon ve Hidroklorotiyazid Kıyaslaması)

Yayınlandığı Kongre: ACC 2022

Giriş:
Hipertansiyon dünya genelinde oldukça yaygın bir hastalık olup, kalp ve damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle kardiyovasküler hastalıklardan korunmada hipertansiyonun tedavisi ve kontrolü oldukça önemlidir. Tiyazid diüretikleri, antihipertansif ajanlar arasında en yaygın kullanılan ilaçlardan olup, hidroklorotiyazid (HCTZ) ve klortalidon (CTD) bu gruba dahildir.

Amaç:
Çalışmanın amacı ileri yaştaki hastalarda antihipertansif olarak klortalidon veya hidroklorotiyazid seçiminin kardiyovasküler hastalıklar, inme, miyokard enfarktüsü, akut kalp yetersizliği, acil kardiyovasküler revaskülarizasyon ihtiyacı ve kanser dışı ölüm ile hipopotasemi üzerine etkilerini araştırmaktır.

Yöntem:
65 yaş ve üzeri, antihipertansif olarak kombinasyon tedavisi dışı 25-50 mg/gün HCTZ kullanan, ölçülen en son sistolik arteryel tansiyonu >120 mmHg olan 13523 hasta iki gruba randomize edilmiştir. Birinci grupta (n=6767) tedaviye 25-50 mg/gün HCTZ tedaviye devam edilirken, ikinci grupta (n=6756) 12,5-25 mg/gün CTD tedaviye geçilmiştir. Ortalama yaşı 72, %97’si erkek cinsiyette olan bu hastalar 5 yıl boyunca takip edilmiş ve çalışmanın birincil sonlanım noktası olarak majör yan kardiyovasküler olaylar, ikincil sonlanım noktası olarak da miyokard enfarktüsü, inme ve kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatış ve hipokalemi seçilmiştir.

Bulgular:
Çalışmanın sonunda her iki grup arasında majör kardiyovasküler olaylar ve kanser dışı ölüm oranları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir (HR 1.04, %95, CI 0.94-1.16 p=0.4). Klortalidon grubunda hipokalemi sıklığı daha yüksek tespit edilmiştir (%6-%4,4 p<0.001)

Sonuç:
Bu çalışma göstermiştir ki, ileri yaşta hipertansiyon amaçlı CTD tedavisi HCTZ tedavisine kıyasla kardiyovasküler hastalıklarda korunma açısından bir üstünlüğe sahip olmamakla birlikte, aksine hipokalemi gibi yan etkilere daha fazla sebebiyet vermektedir.

Yorum:
Hipertansiyon her yaş grubunda taranması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. İleri yaştaki hastalarda ise beslenme bozuklukları, arteryel kompliyansın azalması, böbrek fonksiyonlarında azalma, polifarmasi gibi durumlar tedavinin kontrolünü ve optimizasyonunu daha da zorlaştırmakta ve elektrolit dengesizliği, ortostatizm, senkop, presenkop, metabolik bozukluklar gibi ciddi istenmeyen etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle elektrolit ve volüm dengesi bozuklukları yapabilen tiyazid grubu diüretikleri bu hasta gruplarında dikkatli kullanılmalı ve ayrıca kardiyovasküler korumada üstünlüğü olmayıp hipokalemi riski daha yüksek olan klortalidon daha da dikkatli kullanılmalıdır.


9--17

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.