[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 9 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Duygu Genç Albayrak
Dr. Sidar Şiyar Aydın
Dr. Ufuk Aydoğdu


 



9--179--17

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Kalp yetersizliği tedavilerinin NT-proBNP ve GDF-15'in yardımıyla hızlı optimizasyonun güvenliği, tolere edilebilirliği ve etkinliği (STRONG-HF) (Dr. Sidar Şiyar Aydın)

Yorumlayan: Dr. Sidar Şiyar Aydın

Çalışmanın ismi: Kalp yetersizliği tedavilerinin NT-proBNP ve GDF-15'in yardımıyla hızlı optimizasyonun güvenliği, tolere edilebilirliği ve etkinliği (STRONG-HF)

Yayınlandığı Kongre: AHA 2022

Link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)02076-1/fulltext

Giriş:
Akut kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatıştan sonra kılavuza dayalı tıbbi tedavilerin doz ve titrasyon hızına ilişkin kanıtlar yetersizdir.

Amaç:
STRONG-HF çalışması kalp yetersizliği hastalarında, kılavuz önerileri doğrultusunda hızlı yüksek doz titrasyonu yapılan yüksek yoğunluklu bakıma alınan hastalar ile olağan bakım stratejisi benimsenen hastaların tüm nedenlere bağlı ölüm ve yeniden hastaneye yatışını karşılaştırmayı amaçlamıştır.

Metot:
Bu çok uluslu, açık etiketli, randomize, paralel grup çalışmasında (STRONG-HF), 18-85 yaş arası akut kalp yetersizliği ile hastaneye başvuran, kılavuza yönelik tam doz ilaç tedavisi uygulanmayan hastalar seçilmiştir. Uygun hastalar taburcu edilmeden önce, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonuna (?%40'a karşı >%40), olağan bakıma ya da yüksek yoğunluklu bakıma göre gruplandırıldı. Olağan bakım, olağan yerel uygulamayı takip etti ve yüksek yoğunluklu bakım, taburcu olduktan sonraki 2 hafta içinde tedavilerin önerilen dozlarının %100'üne kadar artırılmasını içeriyordu. Taburcu olduktan sonraki 2 ay boyunca klinik durumu, N-terminal pro-B tipi natriüretik peptit (NT-proBNP) konsantrasyonları, laboratuvar değerlerini yakından izleyen hasta vizitini içeriyordu. Birincil son nokta, kalp yetersizliği veya tüm nedenlere bağlı ölüm nedeniyle hastaneye 180 gün içinde yeniden yatıştı. Etkililik ve güvenlilik, tedavi amaçlı popülasyonda değerlendirildi (yani, tedaviye geçerli bir şekilde rasgele atanan tüm hastalar). Birincil son nokta, 180. güne kadar takip eden hastanelere kayıtlı tüm hastalarda değerlendirildi. Birincil son noktadaki bir protokol değişikliği nedeniyle, bu değişiklik sırasında veya öncesinde kaydedilen hastaların sonuçlarının ağırlığı düşürüldü.

Bulgular:
10 Mayıs 2018 ile 23 Eylül 2022 arasında 1641 hasta tarandı ve 1078 hasta başarıyla rastgele yüksek yoğunluklu bakıma (n=542) veya olağan bakıma (n=536) atandı. Ortalama yaş 63, 1078 hastanın 416'sı (%39) kadın, 662'si (%61) erkek, 832'si (%77) beyaz veya kafkas, 230'u (%21) siyah, 12'si (%1) diğer ırklardandı. Gruplar arasında beklenenden daha fazla farklılık olması nedeniyle çalışma, veri ve güvenlik izleme kurulunun tavsiyesi uyarınca erken durduruldu. Veri kesme tarihi itibariyle (13 Ekim 2022), 90. günde, yüksek yoğunluklu bakım grubundaki hastaların daha yüksek bir oranı, reçete edilen ilaçların tam dozlarına yükseltildi (renin-anjiyotensin blokerleri 278 [%55] / 505) karşı 11 [%2]/ 497; ß blokerler 249'a [%49] karşı 20 [%4] ve mineralokortikoid reseptör antagonistleri 423'e [%84] karşı 231 [%46]). 90. günde kan basıncı, nabız, New York Kalp Derneği sınıfı, vücut ağırlığı ve NT-proBNP konsantrasyonu yüksek yoğunluklu bakım grubunda olağan bakım grubuna göre daha fazla düşmüştü. Yüksek yoğunluklu bakım grubundaki 506 hastanın 74'ünde (%15.2 aşağı ağırlıklı düzeltilmiş Kaplan-Meier tahmini) ve olağan bakım grubunda 502 hastanın 109'unda (%23.3) 180. güne kadar kalp yetersizliğine bağlı yeniden yatışı veya tüm nedenlere bağlı ölüm meydana geldi (düzeltilmiş risk farkı %8.1 [%95 GA 2.9–13.2]; p=0.0021; HR 0.66 [%95 GA 0.50–0.86]). 90. güne kadar yüksek yoğunluklu bakım grubunda (%41) olağan bakım grubuna (%29) göre daha fazla advers olay meydana geldi, ancak ciddi advers olaylar ([%16] karşı [%17]) ve ölümcül advers olaylar ( [%5] karşı [%6]) her grupta da benzerdi.

Sonuç:
Akut kalp yetersizliği yatışından sonra kılavuza dayalı ilaçların hızlı yüksek doz titrasyonu ve yakın takibi içeren yoğun bir tedavi stratejisi, semptomları azalttığı, yaşam kalitesini iyileştirdiği ve olağan bakıma kıyasla 180 günlük tüm nedenlere bağlı ölüm veya kalp yetersizliğinden yeniden hastaneye yatış riskini azalttığı görüldü.

Yorum:
Her ne kadar yüksek yoğunluklu tedavi grubunda advers olaylar daha sık yaşansa da, ciddi ve ölümcül advers olaylar her iki grupta da benzerdi. Bu sebeple kalp yetersizliği hastalarında kılavuz önerileri baz alınarak yapılacak hızlı yüksek doz ilaç titrasyonu tüm nedenlere bağlı ölümleri ve tekrarlayan hastaneye yatışları azaltabilir.

 


9--17

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.