Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan
Katkıda Bulunanlar
Dr. Duygu Genç Albayrak
Dr. Sidar Şiyar Aydın
Dr. Ufuk Aydoğdu
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Kriyoablasyon ya da İlaç Tedavisinden sonra Atriyal Fibrilasyonun İlerlemesi (PROGRESSIVE–AF) (Dr. Sidar Şiyar Aydın)Yorumlayan: Dr. Sidar Şiyar Aydın
Çalışmanın ismi: Kriyoablasyon ya da İlaç Tedavisinden sonra Atriyal Fibrilasyonun İlerlemesi (PROGRESSIVE–AF)
Yayınlandığı Kongre: AHA 2022
Link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2212540?query=featured_cardiology
Giriş:
Atriyal Fibrilasyon kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Paroksismal formu artmış tromboemboli ve kalp yetersizliği riskiyle ilişkilidir. Başlangıç tedavisi olarak katater ablasyon atriyal fibrilasyonun patojenik mekanizmasını modifiye edebilir ve persistan atriyal fibrilasyonun ilerlemesini değiştirebilir.
Amaç:
PROGRESSIVE-AF çalışmasında paroksismal atriyal fibrilasyonda başlangıç tedavisi olarak kriyoablasyon veya antiaritmik ilaç stratejisinin uzun dönem kalıcı atriyal fibrilasyon gelişme sıklığının karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Metot:
Bu çalışma paroksismal, tedavi edilmemiş atriyal fibrilasyonu olan ve kriyobalon ablasyonu ile başlangıç ??ritim kontrol tedavisi veya antiaritmik ilaç tedavisi almak üzere randomize atandıkları bir araştırmaya katılan hastaların 3 yıllık takibini içermektedir. Tüm hastalara çalışmanın başında loop recorder implante edildi. Günlük indirilen kayıtlar ve 6 ayda bir yüz yüze vizitler yoluyla değerlendirme yapıldı. Persistan atriyal fibrilasyonun ilk epizodu (?7 gün süren veya 48 saatten 7 güne kadar süren ancak sonlandırma için kardiyoversiyon gerektiren), tekrarlayan atriyal taşiaritmi (?30 saniye süren atriyal fibrilasyon, flutter veya taşikardi olarak tanımlanır), atriyal fibrilasyon (atriyal fibrilasyonda geçen süre yüzdesi), yaşam kalitesi ölçümleri, sağlık hizmeti kullanımı ve güvenlik verileri toplandı.
Bulgular:
Toplam 303 hasta kaydedildi, 154 hasta kriyobalon ablasyonu ile ilk ritim kontrol tedavisine tabi tutuldu ve 149 hasta antiaritmik ilaç tedavisi almaya atandı. 36 aydan fazla takipte, ablasyon grubundaki 3 hastada (%1,9), antiaritmik ilaç grubundaki 11 hastada (%7,4) persistan atriyal fibrilasyon epizodu görüldü. (HR, 0,25; %95 GA, 0,09 - 0,70). Ablasyon grubunda 87 hastada (%56,5) ve antiaritmik ilaç grubunda 115 hastada (%77,2) tekrarlayan atriyal taşiaritmi meydana geldi (HR, 0,51; %95 GA, 0,38 - 0,67). Atriyal fibrilasyonda kalma süresinin medyan yüzdesi ablasyon grubunda %0,00 (IQR, 0,00 - 0,12) ve antiaritmik ilaç grubunda %0,24 (IQR, 0,01 - 0,94) idi. 3 yılda, ablasyon grubunda 8 hasta (%5,2) ve antiaritmik ilaç grubunda 25 hasta (%16,8) hastaneye yatırılmıştı (RR, 0,31; %95 GA, 0,14 - 0,66). Ablasyon grubunda 7 hastada (%4,5), antiaritmik ilaç grubunda 15 hastada (%10,1) ciddi yan etki görüldü.
Sonuç:
Paroksismal atriyal fibrilasyonun kateter kriyobalon ablasyonu ile ilk tedavisi, antiaritmik ilaçların ilk kullanımına göre 3 yıllık takip süresi boyunca daha düşük kalıcı atriyal fibrilasyon veya tekrarlayan atriyal taşiaritmi insidansı ile ilişkilendirilmiştir.
Yorum:
Çalışmaya göre persistan atriyal fibrilasyon başlangıç tedavi stratejisi olarak kriyoablasyon uzun dönem kalıcı atriyal fibrilasyon gelişmesinde daha olumlu sonuçlara sahiptir. Bu sonuçlar başlangıç tedavi stratejimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlayacaktır.
|