[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 9 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Duygu Genç Albayrak
Dr. Sidar Şiyar Aydın
Dr. Ufuk Aydoğdu


 



9--179--17

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Kardiyojenik Şok Tedavisinde Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu – ECMO-CS (Dr. Duygu Genç Albayrak)

Yorumlayan: Dr. Duygu Genç Albayrak

Çalışmanın ismi: Kardiyojenik Şok Tedavisinde Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu – ECMO-CS

Yayınlandığı Kongre: AHA 2022

Link: https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2022/11/05/02/48/ecmo-cs

Giriş:
Kardiyojenik şok hastalarında gelişmiş ve kapsamlı tüm tedavilere rağmen mortalite oranları yüksektir. Bu hastalarda yeterli kanıt olmasa da dolaşım desteği için veno-arteriyel ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu (VA-ECMO) kullanımı giderek artmaktadır.

Amaç:
ECMO-CS çalışmasının amacı hızlı kötüleşen veya ciddi kardiyojenik şoklu hastalarda erken dönemde başlanan VA-ECMO tedavisinin güvenliğini ve etkinliğini konservatif tedaviye kıyaslamaktır.

Metot:
ECMO-CS çalışması hızla kötüleşen veya ciddi kardiyojenik şoklu 117 hastanın dahil edilidiği çok merkezli ve randomize bir çalışmadır. Hastalar erken VA-ECMO başlanan grup ve öncelikle konservatif tedavi uygulanan grup olarak 1:1 randomize edilmiştir. Konservatif tedavi sırasında kötüleşen hastalar VA-ECMO tedavisine alınmıştır. Bunun dışındaki diğer tanısal ve terapötik işlemler standartlara uygun yapılmıştır. Primer sonlanım noktası herhangi bir nedene bağlı ölüm, resüsite edilen kardiyak arrest ve 30 gün içinde herhangi bir mekanik dolaşım destek cihazının kullanımından oluşan kompozit sonlanımdır.

Bulgular:
117 hasta erken VA-ECMO (n: 58) ve öncelikli konservatif tedavi (n:59) gruplarına randomize edilmiştir. Çalışmadaki medyan yaşın 67 olduğu ve hastaların %74’ünün erkek cinsiyet olduğu görülmektedir. Hastaların %51’i ST yükselmeli miyokard infarktüsüne geri kalanları da ST yükselmesiz miyokard infarktüsü, dekompanse kalp yetersizliği ve miyokard infarktüsünün mekanik komplikasyonlarından birine sahipti. Erken VA-ECMO kolunda 37 hastada (%63.8), konservatif tedavi kolunda 42 hastada (%71.2) kompozit primer sonlanım izlenmiştir (hazard ratio, 0.72; 95% güven aralığı[GA], 0.46-1.12; P=0.21). Konservatif tedavi edilen gruptaki 23 (%39) hastada sonradan VA-ECMO tedavisi uygulanmıştır. 30 günlük resüsitasyon gerektiren kardiyak arrest (10.3. % vs. 13.6%; risk farkı[RF], -3.2; 95% CI, -15.0 ile 8.5) tüm nedenlere bağlı mortalite (50.0% - 47.5%; RF, 2.5; 95% CI, -15.6 ile 20.7), ciddi yan etkiler (60.3% vs. 61.0%; RF, -0.7; 95% CI, -18.4 ile 17.0) sepsis, pnömoni, inme, bacak iskemisi ve kanama açısından erken VA-ECMO uygulanan grupla öncelikli konservatif tedavi yapılan grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.

Sonuç:
Çalışmanın sonuncunda hızla kötüleşen veya ciddi kardiyojenik şoklu hastalarda erken VA-ECMO kullanımının başlangıçta konservatif tedavi kullanılıp hemodinamik kötüleşme durumunda VA-ECMO kullanılmasına göre klinik sonlanımlarda iyileşme sağlamadığı görülmüştür.

Yorum:
Çalışma erken dönem ECMO kullanımının konservatif yaklaşıma göre klinik yarar sağlamadığını göstermiştir. Mevcut çalışmanın hasta sayısının az olması ve tek bir ülkede yapılmış olması sonuçları genellemeyi zorlaştırmaktadır. ECMO uygun hastalarda klinik stabilizasyon ve hasta ile ilgili kararın verilmesinde zaman kazandırması açısından faydalı olabilir ancak agresif bir tedavi olduğu ve önemli risklerinin de olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kardiyojenik şokta öncelikle standart yaklaşımın tercih edilmesi takiplerde kötüleşme ve hastanın klinik ihtiyacına göre ECMO planlanması daha uygun bir yaklaşım olabilir. Kardiyojenik şok hastalarında mekanik destek cihazları ve ECMO’nun mekanik destek cihazları ile kombinasyonunu ile ilgili çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarıyla birlikte daha fazla bilgi edinileceği tahmin edilmektedir.

 


9--17

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.