[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 6 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Göksel Çinier
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Onur Akhan
Dr. Fatih Aksoy
Dr. Derya Baykiz
Dr.  İlyas Çetin
Dr. Uğur Ozan Demirhan
Dr. Elif Ayduk Gövdeli
Dr. Mustafa Ferhat Keten
Dr. Bengisu Keskin Meriç
Dr. İbrahim Halil Özdemir
Dr. Mehmet Arslan
Dr. Hüseyin Durak
Dr. Levent Pay


 



6--146--14

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Risk altındaki bir popülasyonda subklinik atriyal fibrilasyonu saptamak için akıllı telefonlar kullanan bir dijital denemenin mantığı ve tasarımı: eSağlık tabanlı Bavyera alternatif Atriyal Fibrilasyon tespiti (eBRAVE-AF) çalışması (Dr. Mustafa Ferhat Keten)

Yorumlayan: Dr. Mustafa Ferhat Keten

Çalışmanın ismi: Risk altındaki bir popülasyonda subklinik atriyal fibrilasyonu saptamak için akıllı telefonlar kullanan bir dijital denemenin mantığı ve tasarımı: eSağlık tabanlı Bavyera alternatif Atriyal Fibrilasyon tespiti (eBRAVE-AF) çalışması

Yayınlandığı Kongre: ESC 2022

Link : https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Atrial-fibrillation-screening-using-smartphones-increases-detection-and-treatment

Giriş:

Atriyal fibrilasyon(AF), dünya çapında 40 milyondan fazla insanı etkileyen en yaygın kalp ritmi bozukluğudur. Etkilenenler, yaşıtlarına göre beş kat daha fazla inme riskine sahiptir.AF genellikle asemptomatiktir ve teşhissiz kalır dolaysıyla hastaları inmeden korumasız kalır. Önceki çalışmalar, akıllı cihazların büyük ölçekli AF taraması için potansiyelini göstermiştir, ancak geleneksel tarama ile hiçbir karşılaştırma yapmamıştır. Bunlar öncelikle taramanın AF az olan genç yetişkinleri içerir ve katılımcıların belirli donanımlara sahip olmasını gerektirir.

Amaç:

Taramadan en fazla yararlanacak olan yaşlı yetişkinlerin dijital teknolojilerle ne ölçüde başa çıkabileceği ve taramanın oral antikoagülasyonun başlatılmasıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığı belirsizdir. Yaşlı hastalarda geleneksel tarama yöntemi ve dijital tarama yönteminin karşılaştırılması amaçlanmış.

Metot:

Çalışmaya 50 yaş üstü, büyük sigorta şirketinin poliçesine sahip, CHA2DS2-VASc ≥1 (kadınlar ≥2) olan ve atrial fibrilasyonu olmayan ve oral antikoagülasyon kullanmayan hastalar dahil edildi. Katılımcılar gelenceksel AF taraması ve dijital tarama kollarına randomize edildi. Dijital koldakiler, telefonun fotopletismografik (PPG) sensörünü kullanarak nabız dalgası düzensizliklerini ölçen kendi akıllı telefonlarına sertifikalı bir uygulama indirdi. Bir dakikalık PPG ölçümü başlatmak için katılımcılar parmaklarını akıllı telefonun kamerasına yerleştirdiler. Katılımcılara 14 gün boyunca günde iki kez, ardından haftada iki kez ölçüm yapmaları talimatı verildi - hatırlatma olarak anında iletme bildirimleri kullanıldı. Anormal sonuçlar olması durumunda, katılımcılara daha sonra postayla geri gönderdikleri 14 günlük bir EKG kaydetmek için bir yama gönderildi. Araştırmacılar EKG'yi değerlendirdi, sonuçları katılımcılara gönderdi ve tedavi kararını veren ve çalışmaya dahil olmayan yerel doktorlarına danışmalarını istedi. Primer sonlanım noktası, bağımsız bir doktor tarafından oral antikoagülasyonun başlatılmasına yol açan altı ay içinde yeni teşhis edilen atriyal fibrilasyon olarak belirlendi.

Bulgular:

Primer sonlanım noktası , dijital kolda 38 (%1.33) ve geleneksel kolda 17 (%0.63) katılımcıda AF saptandı. (%95 confidence interval [CI] 1.19-3.76; p=0.010). İlk altı ayda primer sonlanım noktasına ulaşmayanlar, sırasıyla geleneksel veya dijital taramaya çapraz atama ile ikinci bir altı aylık çalışma aşamasına katılmaya davet edildi. Bu, tüm katılımcılara dijital taramadan geçme fırsatı verdi, seconder analizler istatistiksel gücü artırdı ve birincil sonuçların doğrulanmasını sağladı. Toplam 4,752 (%85,6) katılımcı diğer çalışma aşamasına geçti ve ikinci çalışma aşamasına girdi. Yine dijital tarama, daha sonra oral antikoagülasyon ile tedavi edilen atriyal fibrilasyonu saptamada geleneksel taramadan üstündü (2,387 katılımcının 33'üne karşı 2,365 katılımcının 12'si; OR 2,95; %95 CI 1,52-5,72; p=0,001).

Ayrıca yapılan seconder analizlerde, atriyal fibrilasyon, telefonun fotopletismografik (PPG) ile saptanan atriyal fibrilasyon ve anormal PPG bulguları, majör kardiyak ve serebrovasküler olayları (MACCE) önemli ölçüde öngördü.

Sonuç:

Dijital tarama ile hedef hasta popülasyonunda AF taraması ve saptanması geleneksel yöntemlere göre daha hassas bulundu.

Yorum:

Bu çalışma, herkesten ziyade atriyal fibrilasyon taraması için bir hedef popülasyona odaklandı. Dijital taramanın, çalışmadaki genç katılımcılardan daha fazla PPG ölçümü yapma eğiliminde olan daha yaşlı katılımcılar tarafından iyi sonuçlandığını görüldü. Dijital olarak saptanan atriyal fibrilasyonun yanı sıra anormal PPG ölçümleri, MACCE'yi öngördükleri için prognostik öneme sahip olduğu görüldü.


6--14

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.