[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 6 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Göksel Çinier
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Onur Akhan
Dr. Fatih Aksoy
Dr. Derya Baykiz
Dr.  İlyas Çetin
Dr. Uğur Ozan Demirhan
Dr. Elif Ayduk Gövdeli
Dr. Mustafa Ferhat Keten
Dr. Bengisu Keskin Meriç
Dr. İbrahim Halil Özdemir
Dr. Mehmet Arslan
Dr. Hüseyin Durak
Dr. Levent Pay


 



6--146--14

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Sekonder İnmeyi Önleme Akut Tromboembolik Olayların Yönetimini Optimize Etmek için faktör XIa inhibisyonu ile antitrombotik tedavi (Dr. Mustafa Ferhat Keten)

Yorumlayan: Dr. Mustafa Ferhat Keten

Çalışmanın ismi: Sekonder İnmeyi Önleme Akut Tromboembolik Olayların Yönetimini Optimize Etmek için faktör XIa inhibisyonu ile antitrombotik tedavi

Yayınlandığı Kongre: ESC 2022

Link : https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Milvexian-shows-potential-to-reduce-the-risk-of-ischaemic-stroke

Giriş:

İskemik inme veya geçici iskemik atak (GİA) olan hastalarda , ikili antiplatelet tedaviye rağmen yüksek erken iskemik inme riskine sahiptir. İskemik inme riski ve buna bağlı sekel halen yüksek seviyelerdedir. Faktör XI düzeylerinin azalmasına neden olan genetik varyantlar, intrakranial kanamalarda artma olmadan, iskemik inme riskinin azalmasıyla ilişkilidir.

Amaç:

Faktör XI’i yüksek afinite ve seçici olarak bağlayan oral olarak kullanılan Milvexian molekülü, önemli kanama yapmadan iskemik inme riskini azalttığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı ikili antiplatelet tedaviye ek olarak milvexianın doz yanıt ilişkisini değerlendirilmesidir.

Metot:

İskemik inme (National Institutes of Health Stroke Scale score ≤7) ve yüksek riskli(GİA)(ABCD2 score ≥6) geçiren hastalar çalışmaya alındı. Hastalar 90 gün boyunca beş farklı milvexian dozu ve placeboya randomize edildi. Tüm hastalar 21 gün boyunca aspirin ve klopidogrel aldılar ve sonrasında 90 güne kadar aspirin aldılar. Çalışmanın primer sonlanım noktası, tedavi sırasında iskemik olay veya 90 gün sonunda MR’da infarkt izlenmesi olayının birleşimi olarak belirlendi. Ana güvenlik son noktası, Kanama Akademik Araştırma Konsorsiyumu (BARC) tip 3 veya 5 kanaması olarak tanımlanan majör kanama olarak belirlendi.

Bulgular:

Toplamda 2366 hasta iki gruptan birisine randomize edildi. Araştırmacılar, günde iki kez 50 mg ve 100 mg dozlarında primer sonlanım noktasında sayısal olarak daha düşük olmasına rağmen, istatistiksel bir doz yanıtı olmadığını bulmuşlardır (plasebo %16.6, günde bir kez 25 mg %16.2, günde iki kez 25 mg 18,5 %, 50 mg günde iki kez %14.1, 100 mg günde iki kez %14.7, 200 mg günde iki kez %16.4) Milvexian, günde iki kez 200 mg dışındaki tüm dozlarda, tedavi amaçlı popülasyonda klinik iskemik inme riskini (gizli beyin enfarktüsü hariç) sayısal olarak azalttı; günde iki kez 25 ila 100 mg dozlar placebo ile karşılaştırıldığında yaklaşık %30 nispi risk azalması gösterdi (plasebo %5,5, 25 mg günde bir kez %4,6, 25 mg günde iki kez %3,8, 50 mg günde iki kez %4,0, 100 mg günde iki kez %3,5, 200 mg günde iki kez %7,7).

Majör kanama insidansı genel olarak düşük izlendi. (plasebo %0.6, günde bir kez 25 mg %0.6, günde iki kez 25 mg %0.6, günde iki kez 50 mg %1.5, günde iki kez 100 mg %1.6, günde iki kez 200 mg %1.5). Günde bir kez 25 mg ve günde iki kez milvex dozu için majör kanama oranı plaseboya benzerken, günde iki kez 50 mg ve üzerindeki (çoğunluğu gastrointestinal kanamalar olan) milvexian doz kollarında orta derecede bir artış gözlenmiştir. Plaseboya kıyasla şiddetli kanamada (BARC tip 3c veya semptomatik intrakraniyal kanama) artış olmadı ve çalışmanın hiçbir kolunda ölümcül kanama olmadı.

Sonuç:

Milvexian, günde iki kez 200 mg dışındaki tüm dozlarda, tedavi amaçlı popülasyonda klinik iskemik inme riskini (gizli beyin enfarktüsü hariç) sayısal olarak azalttı; günde iki kez 25 ila 100 mg dozlar placebo ile karşılaştırıldığında yaklaşık %30 nispi risk azalması gösterdi.

Yorum:

İskemik inme için gözlemlenen etkinlik sinyaline, kanama profiline ve genel güvenlik ve tolere edilebilirliğe dayanarak, milvexian benzer bir inme popülasyonunda bir faz 3 denemesinde daha fazla çalışılacaktır.


6--14

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.