[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 6 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Göksel Çinier
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Onur Akhan
Dr. Fatih Aksoy
Dr. Derya Baykiz
Dr.  İlyas Çetin
Dr. Uğur Ozan Demirhan
Dr. Elif Ayduk Gövdeli
Dr. Mustafa Ferhat Keten
Dr. Bengisu Keskin Meriç
Dr. İbrahim Halil Özdemir
Dr. Mehmet Arslan
Dr. Hüseyin Durak
Dr. Levent Pay


 



6--146--14

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Miyokard Enfarktüslü Hastalarda Rüptüre ve Yüksek Riskli Koroner Arter Plaklarını Tanımlamak için 18F-Florür ile Tekrarlayan Olayların Tahmini (Dr. Derya Baykiz)

Yorumlayan: Dr. Derya Baykiz

Çalışmanın ismi: Miyokard Enfarktüslü Hastalarda Rüptüre ve Yüksek Riskli Koroner Arter Plaklarını Tanımlamak için 18F-Florür ile Tekrarlayan Olayların Tahmini

Yayınlandığı Kongre: ESC 2022

Giriş:

İnvaziv görüntüleme yöntemleriyle tanımlanan yüksek riskli koroner arter plakları gelecekteki koroner olaylarla ilişkilendirilmiş olsa da bu teknikler, yaygın klinik kullanım için pratik değildir. Kardiyovasküler hastalığı olan hastaların önceki bir retrospektif analizinde, koroner mikrokalsifikasyon aktivitesi (CMA) olarak adlandırılan artan koroner plak aktivitesinin, daha büyük bir miyokard enfarktüsü (MI) riski ile ilişkili olduğu bulundu. CMA, non-invaziv 18F-sodyum florür pozitron emisyon tomografisi (PET) ve bilgisayarlı tomografi koroner anjiyografisi (CTCA) kullanılarak değerlendirilen koroner aterosklerotik plak aktivitesinin bir ölçüsüdür. Koroner arter 18F-sodyum florür alımı, lipidden zengin nekrotik ateromatöz plaklarda aktif kalsifikasyonun bir belirtecidir.

Amaç:

Bu çalışmanın amacı, yakın zamanda MI geçirmiş olan hastalarda CMA'nın tekrarlayan koroner olayları öngörüp öngöremeyeceğini araştırmaktı.

Yöntemler:

Bu çok merkezli prospektif çalışma, 2015 ve 2020 yılları arasında, yakın zamanda (21 gün içinde) MI geçirmiş ve invaziv koroner anjiyografide çok damar koroner arter hastalığı veya daha önce koroner revaskülarizasyon uygulanan 50 yaş ve üzeri hastaları içermiştir. Tüm katılımcılara 18F-sodyum florür PET ve CTCA uygulandı. CMA=0 düşük koroner aterosklerotik plak aktivitesini ve CMA>0 yüksek koroner aterosklerotik plak aktivitesini gösterdi. Toplamda 704 hasta iki gruba randomize edildi: CMA>0 (n=421) ve CMA=0 (n=283). Birincil son nokta, kardiyak ölüm veya ölümcül olmayan MI idi, ancak beklenenden daha düşük birincil olay oranları nedeniyle planlanmamış koroner revaskülarizasyonu içerecek şekilde çalışma sırasında genişletildi.

Bulgular:

Hastaların ortalama yaşı 64'tü (%85 erkek). %89'unda çok damar koroner arter hastalığı vardı. GRACE risk skorları iki grup arasında benzerdi. Dört yıllık medyan takip sırasında, bileşik birincil son nokta, CMA=0 grubunda 51 hastada (%18) ve CMA>0 grubunda 90 hastada (%21) meydana geldi. Artan koroner aterosklerotik plak aktivitesi birincil son nokta ile ilişkili değildi (hazard ratio [HR] 1.25; %95 güven aralığı [CI] 0.89-1.76; p=0.20). İkincil analizlerde, artan koroner aterosklerotik plak aktivitesi, tüm nedenlere bağlı mortalite (HR 2.43; %95 CI 1.15-5.12; p=0.020) ve kardiyak ölüm veya ölümcül olmayan MI’ın oluşturduğu orijinal birincil son noktası ile ilişkiliydi (HR 1.82; %95 CI 1.07-3.10; p=0.028).

Sonuç:

Artmış koroner aterosklerotik plak aktivitesi tüm koroner olaylarla ilişkili değildir, ancak kardiyak ölüm veya ölümcül olmayan MI ve tüm nedenlere bağlı mortaliteyi öngörmektedir.

Yorum:

Koroner aterosklerotik plak aktivitesi, spontan tekrarlayan aterotrombotik olayları öngörmektedir. CMA değerlendirmesi, tekrarlayan spontan aterotrombotik olayları önlemek için daha yoğun lipid düşürücü, antienflamatuar veya diğer ileri tedavilerin uygulanmasına rehberlik edebilir.


6--14

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.