[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 4 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Göksel Çinier
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Erdi Babayiğit
Dr. Bengisu Keskin Meriç
Dr. Muammer Karakayalı
Dr. Ekrem Şahan


 



4--124--12

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Başarısız Küçük Cerrahi Aort Biyoprotezlerinin Tedavisinde Balonla Genişleyen- Kendiliğinden Genişleyen Kapak Sistemlerinin Karşılaştırılması: LYTEN Çalışması (Dr. Ekrem Şahan)

Yorumlayan: Dr. Ekrem Şahan

Çalışmanın adı: Başarısız Küçük Cerrahi Aort Biyoprotezlerinin Tedavisinde Balonla Genişleyen- Kendiliğinden Genişleyen Kapak Sistemlerinin Karşılaştırılması: LYTEN Çalışması

Yayınlandığı Kongre: EUROPCR 2022

Giriş: Cerrahi olarak uygulanmış aort kapak biyoprotezlerinde, başarısız olan kapaklar için kapak içinde kapak- transkateter aort kapak replasmanı (kik-TAVR) tedavi seçeneklerinden biridir. LYTEN çalışmasında balonla genişleyen kapak (BGK) ve kendiliğinden genişleyen kapak (KGK) ile yapılmış kik-TAVR işlemlerini karşılaştırılmıştır.

Amaç: LYTEN çalışmasının amacı, kik-TAVR uygulanmış hastalarda balonla genişleyen SAPIEN (3/ULTRA) ve kendiliğinden genişleyen Evolut (R/PRO/PRO+) kapak sistemleri arasındaki hemodinamik sonuçları karşılaştırmaktır.

Metod: Başarısız küçük (≤23 mm) cerrahi biyoprotez kapağı olan hastalarda uygulanmış kik-TAVR işlemleri BGK ve KGK sistemleri olmak randomize edildi. Birincil son nokta, Doppler-ekokardiyografi ile değerlendirilen 30. günde kapak hemodinamikleri (maksimal/ortalama rezidü gradiyentler; şiddetli hasta kapak uyumsuzluğu veya orta-şiddetli aort yetersizliği [AY]) idi.

Bulgular: Çalışma için toplam 102 hasta randomize edildi ve bu hastaların 98'ine kik-TAVR prosedürü uygulandı (BGK: 46, KGK: 52). Uygulanan işlemlerin tamamında kapak implantasyonları başarı ile sonuçlandı. Her iki grup karşılaştırıldığında ölüm ve inme dahil olmak üzere 30 gün içinde klinik sonuçlarda herhangi bir farklılık yoktu. KGK grubundaki hastalarda daha düşük ortalama ve maksimal transvalvüler gradiyent değerleri (15±8'e karşı 23±8 mmHg, p?0,001; 28±16'ya karşı 40±13 mmHg, p?0,001) elde edildi ve hasta kapak uyumsuzluğu bulguları da daha azdı (%44'e karşı %64, p=0,07). Her iki grupta da işlem sonrası orta-şiddetli aort yetmezliği izlenmedi. 55 hastaya (KGK: 27, BGK: 28) işlem sırasında invaziv olarak kapaklarda hemodinamik değerlendirme yapıldı ve her iki grup arasında ortalama ve maskimum transvalvüler gradiyentler arasında fark yoktu (sırasıyla p=0.41 ve p=0.70).

Sonuç: Küçük çapa sahip başarısız cerrahi aort biyoprotezi olan hastalarda, kendiliğinden genişleyen kapak ile yapılmış kapak içi kapak-TAVR işlemi, ekokardiyografi ile değerlendirildiğinde daha iyi kapak hemodinamiği ile ilişkilendirilmiştir. Gruplar arasında işlem sırasında yapılan invaziv kapak hemodinamiği değerlendirmesinde ve 30 günlük klinik sonuçlar açısından fark yoktu.

Yorum: Cerrahi olarak yapılmış bioprotez aort kapak replasmanı, antikogulan kullanımı açısından avantaj sağlasa da metalik protezler ile kıyaslandığında dejeneratif süreci daha hızlı olmaktadır. Böyle durumlarda tekrar cerrahi operasyonun risk artmakta ve ve bu hastalarda TAVR işlemi bir seçenek olabilmektedir. Kapak alanı küçük, başarısız aort biyoprotezlerinde kendiliğinden genişleyen kapak ve balonla genişleyen kapak sistemlerinin karşılaştırıldığı bu çalışmada, tüm işlemlerin başarılı olması ve 30 günlük takipte ölüm ve inme olaylarının izlenmemesi, başarısız cerrahi aort biyoprotezleri için TAVR işleminin bir seçenek olduğunu işaret etmektedir. Bunun yanında kapak içi kapak TAVR işleminde daha iyi kapak hemodinamiği elde etmek için kendiliğinden genişleyen kapak sistemleri tercih edilebilir.

.


4--12

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.