[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 3 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Songül Akkoyun
Dr. Çağdaş Arslan
Dr. Serkan Asil
Dr. Anar Mammadli
Dr. Ersan Oflar
Dr. Meltem Tekin
Dr. Canan Elif Yıldız
Dr. Ufuk Yıldız


 



3--113--11

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - TAVR Sonrası Subklinik Leaflet Trombuz ve Serebral Tromboembolizm için İkili Antiplatelet Tedaviye karşı Edoksaban: ADAPT-TAVR Randomize Klinik Çalışması (Dr. Serkan Asil)

Yorumlayan: Dr. Serkan Asil

Çalışmanın adı: TAVR Sonrası Subklinik Leaflet Trombuz ve Serebral Tromboembolizm için İkili Antiplatelet Tedaviye karşı Edoksaban: ADAPT-TAVR Randomize Klinik Çalışması

Yayınlandığı Kongre: ACC 2022

Full-text linki: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.059512

Giriş:
TAVR sonrası 4D bilgisayarlı tomografi incelemelerinde subklinik leaflet trombozu insidansı nadir değildir (yaklaşık %10~30) ve bu fenomen artan serebral tromboembolizm, felç veya TİA ilişkili olabilir. Birkaç randomize kontrollü çalışma, TAVR sonrası oral antikoagulan (OAK) endikasyonu olan veya olmayan hastalarda subklinik leaflet trombozu ve tromboembolik riski önlemek için DOAC temelli stratejinin geleneksel antitrombotik stratejilerden daha etkili olduğunu test etmiştir. Doğrudan oral antikoagülan edoksabanın subklinik leaflet trombozunu ve TAVR sonra eşlik eden serebral tromboembolik riski azaltıp azaltamayacağı bilinmemektedir. Ayrıca, subklinik leaflet trombozunun serebral tromboembolizm ve nörolojik veya nörobilişsel işlev bozukluğu ile nedensel ilişkisi belirsizliğini koruyor.

Amaç
Çalışmanın birincil amacı, TAVR sonrası OAK endikasyonu olmayan hastalarda leaflet trombozunu ve buna eşlik eden potansiyel serebral tromboembolik ve nörolojik veya nörobilişsel işlev bozukluğu risklerini önlemede edoksabanın DAPT'ye kıyasla etkisini araştırmaktır. İkincil bir amaç, subklinik leaflet trombozunun serebral tromboembolizm ve nörolojik/nörobilişsel işlev bozukluğu ile nedensel ilişkisini belirlemektir.

Metot
Yazarlar, başarılı TAVR geçirmiş ve antikoagülasyon endikasyonu olmayan hastalarda edoksabanı ikili antiplatelet tedavi (DAPT; aspirin artı klopidogrel) ile karşılaştıran çok merkezli, açık etiketli randomize bir çalışma yürütmüştür. Birincil son nokta, 6. ayda dört boyutlu bilgisayarlı tomografide (BT) bir subklinik leaflet trombozu insidansıydı. Anahtar ikincil son noktalar, beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) üzerindeki yeni serebral lezyonların sayısı ve hacmi ve 6 ay ile TAVR sonrası 6 ay arasında nörolojik ve nörobilişsel işlevdeki seri değişikliklerdi.

Bulgular
Çalışmaya 229 hasta dahil edildi. Edoksaban grubunda DAPT grubuna göre daha düşük subklinik leaflet trombozu insidansı yönünde bir eğilim vardı (%9.8'e karşı %18.4; mutlak fark, -%8.5; %95 güven aralığı [GA], -%17.8 ila %0.8; P=0.076). Beyin MRG'sinde yeni serebral lezyonları olan hastaların yüzdesi (edoxaban'a karşı DAPT; %25.0'e karşı %20.2; fark, %4.8; %95 GA,-%6.4 ila %16.0) ve medyan toplam yeni lezyon sayısı ve hacmi iki grup arasında farklıydı. Ayrıca, nörolojik ve nörobilişsel işlevi kötüleşen hastaların yüzdeleri gruplar arasında farklı değildi. Herhangi bir majör kanama olayının insidansı iki grup arasında farklı değildi. Yeni serebral lezyonlarla birlikte subklinik leaflet trombozunun varlığı veya yaygınlığı ile nörolojik veya nörobilişsel işlevdeki bir değişiklik arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.

Sonuç
Başarılı TAVR sonrasında uzun süreli antikoagülasyon endikasyonu olmayan hastalarda, subklinik leaflet trombozu edoxaban ile DAPT'ye göre sayısal olarak daha düşüktü, ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yeni serebral tromboembolizm ve nörolojik veya nörobilişsel işlev üzerindeki etki de iki grup arasında farklı değildi. Çalışmanın gücü yetersiz olduğundan, sonuçlar hipotez oluşturucu olarak düşünülmeli ve daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacın altını çizmelidir.

Yorum
TAVR sonrası subklinik leaflet trombozu nispeten yaygındır ve OAK kullanımının bunu azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, subklinik leaflet trombozunun klinik sonuçlarla nedensel olarak ilişkili olup olmadığı ve hastalara OAK verilmesinin serebral tromboembolizmi ve muhtemelen görüntüleme bulgusu ile ilişkili nörolojik veya nörokognitif disfonksiyonu azaltıp azaltmayacağı belirsizliğini koruyor. Diğer DOAK'ların denemeleri, TAVR sonrası popülasyonda klinik bir fayda göstermedi. Oral antikoagülasyon endikasyonu olmayan hastaları içeren GALILEO, rivaroksabanın antiplatelet tedaviye kıyasla subklinik leaflet sorunlarını azalttığını ancak ölüm veya tromboembolik olay riskini artırdığını göstermiştir. Ayrıca ATLANTIS, antikoagülasyonun endike olup olmadığına bakılmaksızın apiksaban'ın standart bakım antitrombotik tedaviden daha iyi olmadığını ortaya koydu. Sonuç olarak, genç hastalarda kapak dayanıklılığı çok daha önemlidir ve subklinik leaflet trombozunun dayanıklılığa etkisi nedeniyle kanama riski düşük hastalarda oral antikoagülanların azaltıcı etkisi önemli olabilir. Bu konu belirli hasta gruplarıyla test edilmelidir.


3--11

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.