[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 3 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Songül Akkoyun
Dr. Çağdaş Arslan
Dr. Serkan Asil
Dr. Anar Mammadli
Dr. Ersan Oflar
Dr. Meltem Tekin
Dr. Canan Elif Yıldız
Dr. Ufuk Yıldız


 



3--113--11

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Miyokard Enfarktüsü Sonrası Aritmi İzlemesinin Klinik Etkisi (BIO-GUARD-MI) (Dr. Ersan Oflar)

Yorumlayan: Dr. Ersan Oflar

Çalışmanın adı: Miyokard Enfarktüsü Sonrası Aritmi İzlemesinin Klinik Etkisi (BIO-GUARD-MI)

Yayınlandığı Kongre: ACC 2022

Giriş
MI sonrası prognozda son yıllarda hızlı revaskalürazasyon, platelet inhibisyonu ve cihaz tedavisine bağlı olarak iyileşme görülse de ek risk faktörleri olan yüksek riskli hastalarda post MI 5 yıllık mortalite popülasyona bağlı olarak %15 ile %45 arasında değişmektedir. Gözlemsel veriler, implante edilebilir bir kardiyak monitör (ICM) tarafından tespit edilen aritmilerin, miyokard enfarktüsü (MI) geçiren hastalarda olumsuz kardiyovasküler olayları öngörmede daha iyi olduğunu göstermiştir.

Amaç
BIO-GUARD-MI çalışmasının primer amacı, akut miyokard infarktüs geçiren, Ejeksiyon Fraksiyonu(EF) 35% den fazla ve Chads-Vasc skoru 4/5 (erkek/kadın) olan hastalara ICM implante edilerek otomatik günlük uzaktan monitorizasyon ile aritmilerin erken tespiti ve tedavisiyle majör kardiyovasküler olay riskinin azalıp azalmayacağını araştırmaktır. İkincil hedefler, aritmilerin teşhisine kadar geçen süreyi, her MACE bileşeninin ayrı ayrı değerlendirilmesini, CHA2DS2-VASc skorunun her bileşeninin MACE’ler üzerindeki etkisini ve yaşam kalitesini araştırmayı içerir.

Metot
BIO-GUARD-MI çalışması, olay odaklı bir tasarıma sahip, çok merkezli, açık, ileriye dönük, randomize kontrollü uluslararası bir çalışmadır.  Kayıt kriterlerini karşılayan hastalar, MI(akut veya kronik) tedavisinin tamamlanmasından sonra kaydedilir. (EF %35 den fazla olup ICD endikasyonu olan hastalar çalışma dışında tutulmuştur.) Hastalar 1:1 oranında randomize edilerek ICM implante edilir veya geleneksel tedaviyle takip edilir. Hem araştırmacı hem de hasta randomizasyon sonucundan haberdardır. Tüm hastalar post MI rutin prosedürle taburcu edilir. Birincil sonlanım noktasını değerlendirmek için, tüm hastalar bağımsız bir Klinik Araştırma Kuruluşundan her 6 ayda bir telefonla aranacaktır. Hastaneye yatırıldıklarını bildirmeleri durumunda araştırma yeri bilgilendirilir ve ilgili hastaneden istenen belgelere göre advers olay raporlanır. Telefon görüşmeleri normal sağlık hizmetlerine müdahale edilmeyecek şekilde yapılacaktır. (Hasta hiçbir şekilde tıbbi tavsiye almayacak, ancak yalnızca önceki dönemin olayları hakkında sorgulanacaktır) Primer sonlanım noktası, klinik araştırma sırasında randomizasyondan ilk majör kardiyak advers olaya kadar geçen süredir.
Bulgular ve istatistik yorumu:
Çalışmaya alınan 1400 hastalardan 790 post MI hastası ( ortalama yaş 72 , %72 erkek ) , 1:1 oranında ICM implantasyonu “yapılan” ve “yapılmayan” olarak randomize edildi. Index vakalarının %51’i NSTEMI, %49’u STEMI . Grup belirleme açık uçlu ve sonlanım noktası değerlendirme kör olarak yapıldı . Tedavi edilen aritmilerin oranı ICM grubunda daha yüksekti (%39'a karşı %6; HR 5,9; P < 0,0001). ICM grubunda uygulanan en yaygın tedaviler oral antikoagülasyon (%40), kalp pili (%20) ve beta bloker doz ayarlamalarıydı. ICM izlemesi daha fazla aritminin alınmasına ve tedavi edilmesine yol açtı, ancak sonuçta KV mortalite riskini azaltmadı, ancak NSTEMI grubunda aritmi izlemesi ile birincil sonlanım noktası olaylarında önemli düşüş görüldü (HR 0.69 ; %95 CI 0.49-0.98) ama STEMI grubunda bu düşüş izlenmedi  (HR 1.10; %95 CI 0.72-1.69).

Sonuç
implante edilebilir kardiyak monitörler(ICM), miyokard enfarktüsü (MI) geçirmiş yüksek riskli hastalarda  gelecekteki kardiyovasküler olay sıklığını genel olarak azaltmadı, ancak STEMI hastalarına kıyasla NSTEMI hastalarında fayda görüldü. ICM implante edilen NSTEMI hastalarında primer birleşik sonlanım yaklaşık %30 daha azdı.

Yorum
Biyolojik fonksiyonları sürekli olarak izlemek için implante edilebilir monitörlerin kullanılmasının gelecekte artacağı ve klinik kontrollere olan ihtiyacı azaltacağı konusunda çok az şüphe vardır. BIOGUARD-MI çalışması, sonuçları negatif olsa da kardiyak aritmilerin oldukça karmaşık doğasına yanıtı basitleştirmeye yönelik ilk girişim olması açısından önemlidir. Bununla birlikte, neyin monitörize edileceği ve izlemenin ne sıklıkta ve ne kadar hassas olması gerektiğini içeren cevaplanması gereken birçok soru vardır.


3--11

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.