Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Global Kalp Krizi Tedavi Girişimi (GHATI) (Dr. Ufuk Yıldız)Yorumlayan: Dr. Ufuk YILDIZ
Çalışma: Global Kalp Krizi Tedavi Girişimi (GHATI)
Yayınlandığı Kongre: ACC 2022
Giriş
Düşük ve orta gelir düzeyli ülkelerde yılda 3 milyondan fazla STEMI vakası görüldüğü varsayılmaktadır. Bu ülkelerde sistem tabanlı girişimler ve STEMI performans ölçütlerinin ölçümü hakkında çok az veri bulunmaktadır. GHATI, kılavuzlara uyulması, klinik ve kurumsal göstergelerin izlenmesini teşvik etmektedir.
Amaç
GHATI çalışması, kanıta dayalı STEMI yönetimini geliştirmek ve değerlendirmek için hastanın hastanede kaldığı süre boyunca sağlık sisteminden veri toplayarak, STEMI için kılavuzların önerdiği tedavilerin ve ikincil koruma stratejilerinin uygun ve kalıcı bir şekilde uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlamıştır.
Metot
“ACC Göğüs Ağrısı-Miyokard İnfarktüsü Kayıtları”ndan türetilen veri öğeleri, 1 Ekim 2019 ile 30 Eylül 2021 tarihleri arasından ilgili hastane tarafından prospektif olarak toplanmış, bir araya getirilmiş ve 3 ayda bir raporlatılmıştır. Gönderimlere doğrudan hasta sağlık bilgisi dahil edilmemiştir ve hastane tanımlayıcıları anonimleştirilmiştir. Hastanenin kılavuzlara uyumu, ilk kohort için 2. yılda ölçülmüştür. Bu değerlendirmede t-Test ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır.
Bulgular ve istatistik
STEMI ile başvuran 4212 hasta çalışmaya alınmış, 4015’i raporlanmıştır. Bunların %19.5 (IQR-%10.5)’inin kadın, %35.5 (%15.3)’ inin sigara içicisi, %10 (%7.3)’u başvuruda kardiyojenik şok tablosunda, %5.1 (%4.4)’inde girişim öncesinde kardiyak arrest olduğu izlenmiştir.
Başvuruda kardiyojenik şok tablosunda olması, girişimden önce ya da sonra kardiyak arrest gelişmesi, final EF<%40 olması ve taburculukta sağ kalımların kombine sonlanım noktalarında iyileşme gözlemlenmiştir. Ilk çeyrekten son çeyreğe takipte ortalama fark %3.1 (IQR %4.3) olarak saptanmıştır.
Ilk tıbbi temastan cihaz müdahalesine kadar geçen sürenin 90 dakikadan az olmasında ortalama % 70, reperfüzyon tedavisinde ortalama %90, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun değerlendirilmesinde ortalama %85, kılavuz temelli tıbbi tedavinin uygulanması ortalama %85 oranında artış izlenmiştir.
Sonuç
Bu global modern kayıtlama, kalite geliştirme metodlarına aşina olmayan ülkelerdeki STEMI hastalarını başarıyla kaydetti. Klinik parametrelerin iyileşmesinde önemli gelişmeler izlendi. GHATI, dünya çapında kardiyovasküler hastalıkların sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayan politikaların uygulanmasını kolaylaştırabilir.
Yorum
GHATI, uzun vadeli, dünya çapında STEMI bakım sistemleri oluşturuyor, gelişmeler devam etmekte ve küresel sunumunu genişletmekte. Ayrıca STEMI açısından kültür değişikliğini yerel olarak ele almakta, potansiyel cinsiyet ve bölge farklılıklarını incelemekte. Diğer kalite değerlendirme programları ile işbirliği oluşturulup daha da genişletilebilir.
|