Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Olumsuz vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı-IVVE (Dr. Meltem Tekin)Yorumlayan: Dr. Meltem Tekin
Çalışma: Olumsuz vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı-IVVE
Yayınlandığı Kongre: ACC 2022
Giriş
Kalp yetersizliğinde morbidite ve mortalitenin önde gelen nedeni kardiyovasküler hastalıklardır. Kalp yetmezliği hastalarını içeren kırılgan populasyonlarda, influenza enfeksiyonları, miyokard enfarktüsü ve inme gibi vasküler olayları tetikleyebilmektedir. Bu vasküler olayları önlemede influenza aşısının etkinliğine dair bazı veriler bulunmaktadır.
Amaç
IVVE çalışması, kalp yetmezliği hastalarında vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısının etkinliğini araştıran plasebo kontrollü bir çalışmadır.
Metot
IVVE çalışması; randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmadır. NYHA klas II-IV kalp yetmezliği olan 5129 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar influenza aşısı koluna (n:2560) ve plasebo koluna (n:2569) 1:1 randomize edilmiştir. Hastalara 3 yıl boyunca, yıllık olarak intramusküler 0,5 ml inaktif influenza aşısı ya da plasebo enjeksiyonu yapılmıştır.
Bulgular
Birincil sonlanım noktası; kardiyovasküler ölüm, non-fatal miyokard enfarktüsü (MI) ve non-fatal inmenin birleşimidir. İkincil sonlanım noktaları; tüm nedenlere bağlı mortalite, non-fatal MI, tüm nedenlere bağlı hastaneye yatışlar ve pnömonidir. Hastalar 36 ay takip edilmiştir. İki grup arasında birincil sonlanım noktası açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır (influenza aşısı kolunda %14.8, plasebo kolunda %16, p=0.30). İnfluenza aşısı ile sadece tüm nedenlere bağlı hastaneye yatışlarda %15 ve pnömonide %42 azalma görülmüştür.
Sonuç
Bu çalışmanın sonuçlarına göre, semptomatik kalp yetmezliği olan hastalarda kardiyovasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı plasebodan üstün değildir.
Yorum
İnfluenza aşısı ile yapılmış bazı olumlu çalışmalar vardır. Bunlardan biri de IAMI çalışmasıdır. IAMI çalışmasına akut koroner sendrom sonrasındaki hastalar dahil edilmiştir. İki çalışmanın sonuçları arasındaki farklılık, akut koroner sendrom hastalarında aterosklerotik kardiyovasküler yükün kalp yetmezliği hastalarına kıyasla daha yüksek olmasına bağlanmıştır. IVVE çalışmasının analizi gribal enfeksiyonların pik yaptığı döneme kısıtlanırsa, influenza aşısı ile birincil sonlanım noktalarında azalma olduğu görülmüştür (%7.7, %9.4). Dolayısıyla influenza aşısından tamamen vazgeçmek için çok erkendir.
|