[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 3 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. Adına Koordinatör
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. Göksel Çinier
Dr. Cem Çöteli
Dr. Alper Karakuş
Dr. Ümit Yaşar Sinan
Dr. Elif Hande Özcan Çetin
Dr. Emrah Erdoğan
Dr. İbrahim Rencüzoğulları
Dr. Murat Çap
Dr. Ümit Bulut
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Mustafa Adem Yılmaztepe
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Dursun Akaslan
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Muhammet Dural
Dr. Serhat Sığırcı
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Füsun Helvacı
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. Betül Balaban Koçaş
Dr. Gökay Taylan
Dr. Duygu İnan

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Songül Akkoyun
Dr. Çağdaş Arslan
Dr. Serkan Asil
Dr. Anar Mammadli
Dr. Ersan Oflar
Dr. Meltem Tekin
Dr. Canan Elif Yıldız
Dr. Ufuk Yıldız


 



3--113--11

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Olumsuz vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı-IVVE (Dr. Meltem Tekin)

Yorumlayan: Dr. Meltem Tekin

Çalışma: Olumsuz vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı-IVVE

Yayınlandığı Kongre: ACC 2022

Giriş
Kalp yetersizliğinde morbidite ve mortalitenin önde gelen nedeni kardiyovasküler hastalıklardır. Kalp yetmezliği hastalarını içeren kırılgan populasyonlarda, influenza enfeksiyonları, miyokard enfarktüsü ve inme gibi vasküler olayları tetikleyebilmektedir. Bu vasküler olayları önlemede influenza aşısının etkinliğine dair bazı veriler bulunmaktadır.

Amaç
IVVE çalışması, kalp yetmezliği hastalarında vasküler olayların önlenmesinde influenza aşısının etkinliğini araştıran plasebo kontrollü bir çalışmadır.

Metot
IVVE çalışması; randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmadır. NYHA klas II-IV kalp yetmezliği olan 5129 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar influenza aşısı koluna (n:2560) ve plasebo koluna (n:2569) 1:1 randomize edilmiştir. Hastalara 3 yıl boyunca, yıllık olarak intramusküler 0,5 ml inaktif influenza aşısı ya da plasebo enjeksiyonu yapılmıştır. 

Bulgular
Birincil sonlanım noktası; kardiyovasküler ölüm, non-fatal miyokard enfarktüsü (MI) ve non-fatal inmenin birleşimidir. İkincil sonlanım noktaları; tüm nedenlere bağlı mortalite, non-fatal MI, tüm nedenlere bağlı hastaneye yatışlar ve pnömonidir. Hastalar 36 ay takip edilmiştir. İki grup arasında birincil sonlanım noktası açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır (influenza aşısı kolunda %14.8, plasebo kolunda %16, p=0.30). İnfluenza aşısı ile sadece tüm nedenlere bağlı hastaneye yatışlarda %15 ve pnömonide %42 azalma görülmüştür.

Sonuç
Bu çalışmanın sonuçlarına göre, semptomatik kalp yetmezliği olan hastalarda kardiyovasküler olayların önlenmesinde influenza aşısı plasebodan üstün değildir.

Yorum
İnfluenza aşısı ile yapılmış bazı olumlu çalışmalar vardır. Bunlardan biri de IAMI çalışmasıdır. IAMI çalışmasına akut koroner sendrom sonrasındaki hastalar dahil edilmiştir. İki çalışmanın sonuçları arasındaki farklılık, akut koroner sendrom hastalarında aterosklerotik kardiyovasküler yükün kalp yetmezliği hastalarına kıyasla daha yüksek olmasına bağlanmıştır. IVVE çalışmasının analizi gribal enfeksiyonların pik yaptığı döneme kısıtlanırsa, influenza aşısı ile birincil sonlanım noktalarında azalma olduğu görülmüştür (%7.7, %9.4). Dolayısıyla influenza aşısından tamamen vazgeçmek için çok erkendir.


3--11

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.