Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu
Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin
Y.K. adına Koordinatör Dr. Ertuğrul Okuyan
Y.K. adına Koordinatör Dr. Can Yücel Karabay
Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı
Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Katkıda Bulunanlar
Dr. Songül Akkoyun
Dr. Çağdaş Arslan
Dr. Serkan Asil
Dr. Anar Mammadli
Dr. Ersan Oflar
Dr. Meltem Tekin
Dr. Canan Elif Yıldız
Dr. Ufuk Yıldız
|
|
|
|
Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - PROMPT-HF: Kalp yetmezliği tedavisinde elektronik uyarı (Dr. Meltem Tekin)Yorumlayan: Dr. Meltem Tekin
Çalışma: PROMPT-HF: Kalp yetmezliği tedavisinde elektronik uyarı
Yayınlandığı Kongre: ACC 2022
Giriş
Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği (HFrEF) hastalarında kılavuzlara dayalı medikal tedaviler morbidite ve mortaliteyi azaltmaktadır. Uygun hastalarda ilaçların en yüksek dozlarının kullanılması önerilmektedir. Ancak kayıtlara bakıldığı zaman, klinik çalışmalarda elde edilen sonuçların günlük pratiğe yansımasındaki yetersizlik görülmektedir. Elektronik sağlık kayıtlarına (EHR) dayalı uyarı sistemi bu sorunun basit bir çözümü olabilir.
Amaç
PROMPT-HF çalışması, ayaktan tedavi uygulanan kliniklerdeki elektronik sağlık kayıtlarına (EHR) dayalı uyarı sisteminin etkinliğini araştırmıştır. HFrEF hastalarında kanıta dayalı tedaviyi optimize etmek için, klinisyene uyarı veren elektronik sistem ile standart yaklaşım kıyaslanmıştır.
Metot
Çalışmaya sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %40 ve altında olan, kalp yetmezliği kılavuzunda yer alan 4 ilaç sınıfının (beta blokerler, renin anjiotensin aldesteron sistemi inhibitörleri, mineralokortikoid reseptör antagonistleri, sodyum-glukoz kotransporter 2 inhibitörleri) en az birini kullanmayan 1310 hasta dahil edilmiştir. Uyarı sisteminde yer alan bilgiler; hastanın ejeksiyon fraksiyonu, kan basıncı, kalp hızı, serum potasyum ve kreatinin düzeyleri, tahmini glomeruler filtrasyon oranıdır. Hastaların tedavisindeki eksik ilaçlar uyarı sistemi ile sağlık personeline bildirilmiş ve bunların order edilmesi için bir link oluşturulmuştur.
Bulgular
Birincil sonlanım noktası, 30 günde reçete edilen kılavuzlara dayalı medikal tedavi (GDMT) sınıflarının sayısındaki artıştır. İkincil sonlanım noktaları; halihazırda reçete edilen GDMT dozlarındaki artış, reçetelerin doldurulması, toplam sağlık maliyeti, hastaneye yatışlar, acil servis başvuruları ve ölümlerdir. Bazal karakteristik özellikler açısından her iki grup arasında anlamlı farklılık yoktur. Bazalde beta bloker kullanımı %84, RAAS inhibitörleri kullanımı %71, MRA kullanımı %29, SGLT2i kullanımı %11'dir. Uyarı sistemi kolundaki hastaların %25.7'sinde primer sonlanım noktasında artış olurken standart bakım kolunda bu oran %18.7'dir. İki grup arasında acil servis başvuruları ve hastaneye yatışlar açısından farklılık gözlenmemiştir. Uyarı sistemi kolu standart tedavi kolu ile kıyaslandığında beta bloker kullanımı %5.8'e %2.9, RAAS inhibitörlerinin kullanımı %7.7'ye %7, MRA kullanımı %7.6'ya %5.3 ve SGLT2i kullanımı %9.8'e %7.5’e artmıştır. Ek olarak, uyarı sistemi kolundaki hastaların %36.2'sinde yeni sınıf ajanlar tedaviye eklenirken bu oran standart tedavi kolunda %26.2'dir.
Sonuç
EHR dayalı uyarı sistemi, HFrEF hastalarında kılavuzlara uygun tedavilerin başlanma ve optimize edilme oranını anlamlı olarak artırmaktadır.
Yorum
Kalp yetersizliği kılavuzlarında önerilen tedavilerin mortaliteyi ve morbiditeyi azalttığı kanıtlanmış olmasına rağmen, gerçek yaşam verilerine bakıldığı zaman uygun tedavilerin başlanma ve optimize edilme oranlarının oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Maliyet etkin olan, EHR dayalı uyarı sistemlerinin gelecekte kullanılması gerçek yaşam verilerinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.
|