[Türkçe]

Turkish Society of Cardiology Cardiooncology Bulletin Year: 2 Number: 1 / 2024


Turkish Society of Cardiology
Cardiooncology

President:
Dr. Elif Eroğlu Büyüköner
Coordinator for the
Board of Directors
Dr. Yusuf Ziya Şener

Members
Dr. Kartal Emre Aslanger
Dr. Fatma Nihan Turhan Çağlar
Dr. Uğur Nadir Karakulak
Dr. Ertuğrul Okuyan
Dr. Evin Bozçalı Polat
Dr. Nafia İnan Kardelen Ohtaroğlu Tokdil
Dr. Omaç Tüfekçioğlu
Dr. Demet Menekşe Gerede Uludağ

Contributors
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ayten Özal
Dr. Dilara Yüksel
Dr. Buse Çuvalcıoğlu


 



1--4

Androgenic Effects on Ventricular RepolarizationTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Androgenic Effects on Ventricular Repolarization (Dr. Dilara Yüksel)

Androgenic Effects on Ventricular Repolarization

Androjenlerin Ventriku¨ler Repolarizasyon U¨zerine Etkileri

Circulation. 2019;140(13):1070-1080. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.119.040162

Dr. Dilara YU¨KSEL

Bakırko¨y Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı

Androjen Yoksunluk Tedavileri (ADT) ve birc¸ok bas¸ka sebepten kaynaklanan erkek hipogonadizminin; edinilmis¸ uzun QT sendromu (aLQTS) ve Torsades de Pointes (TdP) ic¸in bir risk fakto¨ru¨ oldugˆu rapor edilmis¸tir. aLQTS, TdP ve ADT ilis¸kili ani o¨lu¨mle bas¸vuran erkekler ic¸in Uluslararası Farmakovijilans Veri Tabanı Vigibase aras¸tırılmıs¸ olup, erkeklerden alınan uyarılmıs¸ pluripotent ko¨k hu¨crelerden elde edilen kardioomiyositlerde (IPSC-CM) ADT ve dihidrotestosteronun elektrofizyolojik etkileri incelenmis¸tir. Androjen yoksunlugˆu tedavisi go¨ren erkekler ilaca bagˆlı QT uzaması ve Torsades de Pointes ac¸ısından yu¨ksek risk altındadır. Bu c¸alıs¸ma indu¨klenmis¸ pluripotent ko¨k hu¨crelerden elde edilen kardiyomiyositlerin hastalıkların altında yatan mekanizma ve tedaviye verilen yanıtı daha iyi anlayabilmek ic¸in yararlı olabilecegˆi bir konsepti desteklemektedir.

Edinilmis¸ Uzun QT Sendromu veya Torsades de Pointes gelis¸en erkeklerde tanısal inceleme kandaki testosteron du¨zeyinin degˆerlendirilmesini androjen yoksunlugˆu tedavisi alımını ve hipogonadizmle ilis¸kili endokrin kos¸ulların incelenmesini ic¸ermelidir. Androjen yoksunlugˆu tedavisi alan erkeklerde risklerin birikmesini o¨nlemek ic¸in TdP’ e ilis¸kin digˆer risk fakto¨rleri aras¸tırılmalı ve du¨zeltilmelidir. Androjen yoksunlugˆu tedavisi go¨ren erkeklerde QT uzamasını saptamak ic¸in elektrokardiyografik incelemenin rolu¨ daha ileri degˆerlendirme gerektirir. Sagˆlıklı kadınlarda düzeltilmiş QT mesafesi (QTc) ergenlikten menapoza kadar erkeklerden daha uzundur ve kadınlar aLQTS ve TdP ac¸ısından erkeklere go¨re daha yu¨ksek risk altındadır. C¸es¸itli kanıtlar bu cinsiyet o¨zgu¨llu¨gˆu¨nu¨n kısmen QTc’yi kısaltan testosterona atfedilebilecegˆi yo¨nu¨ndedir. Erkeklerde QTc uzaması ve TdP hipogonadizm ile ilis¸kilendirilmis¸tir ve c¸alıs¸malarda testosteron eksikligˆinin du¨zeltilmesi QTc’nin kısalması ile ilis¸kilendirilmis¸tir. Prostatizmli ve prostat kanseri olan erkeklerde ADT ile QTc’de uzama go¨ru¨lmu¨s¸tu¨r. ADT ilis¸kili ani o¨lu¨m ve TdP go¨ru¨lmesi vaka raporları ile sınırlıdır. ADT olarak degˆerlendirilen ilac¸lar sitokrom p450 17 inhibito¨rleri (abirateron), gonadotropin salgılayan hormon agonistleri (leuprorelin, goserelin, tiptorelin) ve antagonistleri (degarelix), nonsteroidal androjen resepto¨r inhibito¨rleri (enzalutamid, bikalutamid, flutamid) prostat kanseri ic¸in endikedir ve 5a-redu¨ktaz inhibito¨rleri (finasterid, dutasterid) androjenik alopesi ve prostatizm ic¸in endikedir.

C¸alıs¸maya do¨necek olursak, bu araştırmada o¨lu¨mle en gu¨c¸lu¨ s¸ekilde ilis¸kilendirilmis¸ ADT olan enzalutamid u¨zerinde c¸alıs¸ılmıs¸tır. Enzalutamid birinci nesil androjen resepto¨r antagonistlerine (flutamide, bikalutamid, nilutamid) direnc¸li hale gelmis¸ prostat kanserinde aktif olan ikinci nesil bir androjen resepto¨r antagonistidir.

IPSC-CM’lerde akut ve kronik enzalutamid maruziyeti aksiyon potansiyellerini uzatırken, dihidrotestosteron etkisi tam tersi olmus¸tur. C¸in Hamsterı yumurtalık hu¨crelerinde enzalutamide akut ve kronik maruz kalma repolarizan potasyum akımı IKr’yi azaltırken, dihidrotestosteronun IKr’yi arttırdığı gösterildi. Enzalutamide kronik maruz kalma IPSC-CM’de ventriku¨ler zirveyi (INa) ve gec¸ (INa-L) sodyum akımını arttırdı. 6 aylık prospektif bir kohort c¸alıs¸masında ADT’nin, ADT’ye bas¸layan prostat kanserli erkeklerde QRS’i kısalttıgˆı ve QTc’yi uzattıgˆını go¨sterdi. Kısaltılmıs¸ QRS’in klinik bulgusu enzalutamide kronik maruziyette go¨zlemleyebilecegˆimiz zirve INa artıs¸ı ile tutarlıdır.

Sonuc¸ olarak; o¨zellikle TdP riski altında olan, ADT kullanan erkeklerde dikkatli rec¸ete yazma ve yakın elektrokardiyogram takibi o¨nemlidir. Androjenler erkeklerde TdP’i o¨nlemek veya tedavi etmek ic¸in yararlı olabilir.


1--4

 2024 © Turkish Society of Cardiology.