Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu Bülteni Yıl: 1 Sayı: 1 / 2021


Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Mustafa Karaca

YK Adına Koordinatör:
Dr. Ertuğrul Okuyan

Üye
Dr. Akın Torun
Dr. Bilal Çuğlan
Dr. Çağatay Tunca
Dr. Emrah Aksakal
Dr. Halil Akın
Dr. Hasan Güngör
Dr. Muhammet Mücahit Tiryaki
Dr. Murat Civan
Dr. Murat Gök
Dr. Murat Turfan
Dr. Mustafa Yıldız
Dr. Nuri Cömert
Dr. Ramazan Düz
Dr. Raşit Onuk




1--11--1

SK Bülteni - Covid-19 Enfeksiyonu Sonrası Spora Dönüş (Dr. Erdem Özel)Covid-19 Enfeksiyonu Sonrası Spora Dönüş

Dr. Erdem Özel

Covid-19 geçiren atletler, yarışmalı sporlara dönüşlerini engelleyecek bazı komplikasyonlar açısından daha duyarlıdırlar. Covid-19 enfeksiyonunun atletlerdeki olası komplikasyonları genel yorgunluk, miyokardit, pulmoner hasarlanma, koagulopati, pulmoner emboli ve kognitif sorunlardır. Özellikle atletik aktivite esnasında ani kardiyak arreste neden olabileceğinden asemptomatik miyokardit açısından dikkatli olunmalıdır.

Atletik aktiviteye dönüş kararı vermekte hastalığın ciddiyeti, atletin yaşı, komorbid durumlar ve atletik aktivite şiddeti önemlidir.

Covid-19 enfeksiyonunu orta-ciddi şekilde geçiren yada uzamış semptomları olan atletler EKG,troponin ve EKO ile taranmalı miyokardit tanısı konursa da atletik aktiviteleri kesilmeli ve spor kardiyolojisi uzmanı ile görüşülmelidir.

Bu konudaki en kapsamlı çalışmalardan birinde Kuzey Amerika’da profesyonel atletlerde Covid-19 sonrası kardiyak tutulumun %1‘in altında olduğu, tarama testi olarak özellikle Ekokardiyografinin duyarlı olduğu ve EKG, Ekokardiyografi ve troponin ile miyokardit tanısı konmamışsa güvenle yarışmalı sportif aktiviteye dönebilecekleri belirtilmiştir (1) Miyokardit tanısı konan kişilerde ise inflamasyon durumu ortadan kalkana kadar atletik aktivite kesilmelidir.

Atletik aktiviteye döndükten sonra ise birincisi özellikle aktiviteye yeni başlandığında potansiyel komplikasyonlar açısından atlet takip edilmeli ikincisi ise süreç boyunca düzenli kontroller ile atletin performansı takip edilmelidir. Atletlerin çoğu Covid enfeksiyonunu asemptomatik yada hafif semptomlu geçirmektedir. Bu tip durumlarda atletik aktivite şiddeti hafiften başlayarak tedrici olarak arttırılmalı ve semptom kontrolü yaparak süreç içerisinde yüksek aktiviteye geçmesi sağlanmalıdır.

Ref:

1. Martinez MW et al. Prevalence of inflammatory heart disease among professional athletes with prior COVID-19 infection who received systematic return-to-play cardiac screening. JAMA Cardiol 2021 Mar 4; [e-pub]



1--1

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.