PH Gündem Yıl: 2018 Sayı: 3 |
|
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı) Dr. Burçak Kılıçkıran Avcı Her sayıda pulmoner hipertansiyon (PH) ile ilişkili bir bulgudan, bu bulgunun nasıl/neden oluştuğundan bahsedeceğiz. Bu sayıda ekokardiyografik görüntüleme ile saptadığımız bir bulgudan “Pulmoner/sağ ventrikül (RV) çıkım yolu akım hız zarfında çentiklenmeye” değiniyoruz. Pulmoner /RV çıkım yolu akım-hız zarfında çentiklenme (Şekil 1)
Pulmoner arteryal hipertansiyonlu (PAH, grup 1 PH) hastalarda sağ ventrikül (RV) çıkım yolundan alınan sistolik Doppler akım hız zarfında sıklıkla patolojik değişiklikler izlenir. Akım zarfında çentiklenme PH kılavuzlarında PH’ yı destekleyen bir ekokardiyografik bulgu olarak verilmektedir. Çentiklenmenin nedeni nedir? PH’ da distal pulmoner arterlerde ekstrasellüler matriks/kollajen depolanması artar ve pulmoner vasküler komplians azalır, bu distal pulmoner yataktan yansıyan dalganın daha hızlı bir şekilde, kuvvetini kaybetmeden geriye iletilerek erken dönemde sistol devam ederken RV çıkım yoluna iletilmesine neden olur (bir başka deyişle RV’nin ardyüküne %20 oranında katkı yapan pulsatil ardyükte erken dönemde daha belirgin artış olur). RV ejeksiyon gücü ardyükün kısa bir süre altında kalması ile pulmoner kapakta kısa bir kapanmaya meyil oluşur bu da akım zarfında gördüğümüz normalde olmayan “mid-sistolik çentiklenmeye yol açar. Yani çentik varlığı ve lokalizasyonu artmış ardyük yani yüksek pulmoner direnç ve düşük pulmoner kompliansa yol açan nedenlerin varlığını düşündürür.
Çalışmalarda çentiğin mid-sistolik olmasının geç-sistolde olmasına göre daha ciddi PA basınç ve PA vasküler direnç artışı ile ilişkili olduğu vurgulanmıştır. Hatta çentik sonrası ikinci tepenin düşük velositeli olması kötü sağ ventrikül fonksiyonları ile ilişkilendirilmektedir. (Takahama H, McCully RB, Frantz RP, et al. Unraveling the RV ejection Doppler envelope. JACC Cardiovasc Imag 2017) Nasıl görüntülenir? (Şekil 3)
|
2025 © Bu sitenin tüm haklary Türk Kardiyoloji Derne?ine aittir. |