PH Gündem Yıl: 2018 Sayı: 1 / 2018


Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu
Yönetim Kurulu


Başkan:
Prof. Dr. Bahri Akdeniz

Üyeler
Halil Ataş
Mehmet Kaplan
Ergün Barış Kaya
Murat Meriç
Gülten Aydoğdu Taçoy




1--11--1

PH Gündem - PH Gündem ()PH Gündem

Değerli meslektaşlarımız

Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) 40 yıl önce oldukça sınırlı sayıda hekimin ilgilendiği, oldukça kısıtlı tedavi seçenekleri olan bir hastalık iken günümüzde farklı branşlarda bir çok hekimin ilgilendiği ve her 5 yılda bir dünya kongresi düzenlenen bir hastalık haline gelmiştir.

İlki 1973 yılında gerçekleştirilen Dünya kongresi daha çok anoreksijen kullanımına bağlı ve o zaman adı  primer pulmoner hipertansiyon olan idiopatik PAH ile ilgili idi ve  o yıllarda kalsiyum kanal blokerleri dışında tedavi seçeneği yoktu. Bir sonraki kongre 22 yıl sonra yapılabilmiş ve 1990 lu yılların ortalarında Parenteral prostonoidlerin tedavi alanına girmesi  ile hastalığın seyri değişmiştir. Son 15 yılda artık düzenli olarak yapılan 3 kongre ile tanı, hasta izlemi ve tedavi algoritmasında önemli değişiklikler olmuştur. Beş ana grup başlığı altında bir çok hastalık ile ilişkilendirilmiş olan PH Göğüs hastalıkları Romatoloji, Pediyatrik kardiyoloji, Kalp damar cerrahisi başta olmak üzere farklı branşların da ilgilendiği multidisipiliner bir yaklaşım gerektirmiştir. Fizyoterapi, parenteral tedavi ile ilgili hemşirelik hizmetleri de düşünüldüğünde PAH merkezi kavramı son yıllarda daha çok vurgulanır hale gelmiştir. Nadir” veya “yetim” hastalıklar kategorisinde olan bu hastalıkta mortalite hızı tedavideki tüm gelişmelere rağmen halen yüksektir.

PH tanısında yeri tartışmasız olan ekokardiyografi ve kateterizasyon işlemlerini yapan biz kardiyologların bu sürecin merkezinde olduğu aşikardır. Grup 1 PH’un bir alt kolu olan konjenital kalp hastalıkları ülkemizde en sık PH nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon tedavisindeki rolü giderek belirginleşen balon pulmoner anjoplasti ise bizleri heyecanlandırmaktadır. Yıllardan beri biz kardiyologlar için unutulan kalp olarak anılan sağ kalp giderek daha fazla ilgilendiğimiz bir konu haline gelmektedir.

Pulmoner hipertansiyon ile ilgilenen merkezler ve deneyimler, bu konuda eğitim görmüş hekimlerimiz son yıllarda giderek artmaktadır. Bunun sonucunda Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) bünyesinde 2015 yılında Pulmoner hipertansiyon çalışma grubu Prof. Dr Lale Tokgözoğlu himayesinde ve Prof. Dr. Cihangir Kaymaz başkanlığında kurulmuştur. Adı  daha sonra Pulmoner vasküler hastalıklar ve edinsel konjenital kalp hastalıkları (PV-EDKH) olarak değişen proje grubumuz üç yıl içinde önemli faaliyetler yürütmüştür. Konjenital kalp hastalıkları ile ilgili önceki yıllarda yapılan THALES kayıt çalışması ile ilgili deneyimler PAH ile ilgili ilk bulguları yayınlanan SIMURG ulusal kayıt çalışmasına öncülük etmiştir. Ulusal kongrelerimizde bilimsel oturumlar düzenlemiştir. Yurt dışından konusunda deneyimli hekimlerin katıldığı ve oldukça başarılı geçen uluslararası 2 kongre tertiplenmiştir.

Pulmoner hipertansiyon gibi çok bilinmeyenli bir hastalıkla ilgilenen hekimler olarak çeşitli merkezlerimizin deneyimlerini ve karşılaştığımız sorunları, ilginç olguları, konu ile ilgili çalışmaların sonuçlarını, kongre ve toplantı izlenimlerini paylaşılacağımız bir platform oluşturmak istedik. Bu amaçla PAH gündem isimli düzenli yayınlanacak bir bültenimiz olacak. Bültenlerimizde PVH ve EDKH konularında ilginç olgu sunumlarının yansıra anketler, önemli çalışmalardan derlemeler, uzman görüşlerinin yanısıra kongre - toplantı özetleri olacaktır. Altıncısı yapılacak Dünya PAH kongresinin hemen öncesinde başlayacağımız bu bültenin ülkemiz PAH alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacağını umuyor bu imkanı bize tanıyan TKD’e teşekkür ediyoruz.

Prof. Dr. Bülent MutluProf. Dr. Bahri Akdeniz
PVH-EDKH Proje Grubu Başkanı PAH Gündem Bülten Editörü


1--1

 2024 © Bu sitenin tüm haklary Türk Kardiyoloji Derne?ine aittir.